Günümüzde muhteşem keskinliğe, kontrasta ve netliğe sahip birçok güzel lens var. Ancak eski bir görüntüyü tekrar yaratmak istiyorsanız neredeyse hiçbiri vintage lensler kadar etkili olamıyor.
Alex Buono, MZed üzerinden verdiği Visual Storytelling workshop’unda bu konu üzerinde duruyor.
“Documentary Now!’ın bir bölümünü çektiğim sırada 1920’lerden bir Eskimo sahnesini canlandıracaktık. Böyle bir durumda kesinlikle modern lens kullanmam. Tüm o temiz, aşırı kontrastlı, keskin görüntülere ihtiyacım olmaz. O zaman vintage lenslere dönerim. O yaşanmışlığı, inanılmaz flare’leri, yumuşak noktaları verebilecek eski ve kullanılmış lensleri tercih ederim.”
“Çoğu zaman tüm o hatalardan arınmış, güzel bir lensle çalışmak isterim ama bazen direkt o hataları istediğim de olur. Bazen o hatalar gerçeklik duygusunu verir, iyi hissettirir.”
Vintage Lensleri Ne Zaman Tercih Etmek Gerekir?
Vintage lensleri sadece ‘geçmişten bir sahne çekecekseniz kullanmanız gerek’ diye bir zorunluluk yok tabii. Bazen günümüzde veya gelecekte geçen bir şey çekerken de özel bir görünüş isteyebilirsiniz.
Alex özellikle televizyonda izlediklerimizin görünüş açısından fazla benzerliğinden şu şekilde bahsediyor: “Bir sürü insan birçok iş çekiyor. Hepsi aynı kameraları, aynı lensleri, aynı renk paletlerini kullanıyorlar. Konular farklı olsa bile bir süre sonra hepsi aynı hissettirmeye başlıyor.”
Farklılık yaratmak için vintage lensler bir seçenek. Ama retro bir görüntü elde etmek için gidilecek ilk adres de aynı zamanda. “1973’teymiş gibi hissettirecek bir sahne çekeceksem çok büyük ihtimalle 60’lardan kalma eski bir zoom lensle çalışırım. Doğal bir yumuşaklığı olacaktır ve inanılmaz flare’ler ve görüntülerde bozulmalar verecektir ki bunların hiçbirini modern lenslerle elde edemezsiniz.” diyor Alex.
Vintage Ve Modern Sinema Zoom Lenslerini Karşılaştıralım
Alex 1970’ler görünüşe sahip bir müzik klibi sahnesi hazırlıyor. Lens olarak Angenieux 25-250mm’yi seçiyor. Karşılaştırma için de modern lenslerden Canon 30-105mm’yle çekim yapıyor.
Alex istediği görüntüyü elde etmek için vintage lensle çekmenin yanında, ekstra olarak sahneye DF-50 sis ve renkli ışıklandırma da ekliyor.
Alex Buono’nun workshop’unun tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Mödüller halinde veya tamamını satın alarak izleyebiliyorsunuz.
https://www.mzed.com/courses/visual-storytelling-2?tap_a=17272-420962&tap_s=2866544-344e60
Kaynak: www.cined.com