Sigma CEO’su Kazuto Yamaki beklenen full frame sensörlerinin geliştirilmesi üzerine yorumlarda bulundu. 2022’de tamamlanması beklenen iddialı proje beklenenden uzun sürmüşe ve komplike hale gelmişe benziyor.
Devrimsel nitelikte olan bu sensör, eninde sonunda gün ışığı ile kavuşacak mı?
Full Frame Foveon Sensör Projesi
Foveon sensör fikri bir süredir sektörde merakla takip ediliyor. Dizaynının arkasındaki ana fikir, analog filmi taklit ediyor olması. (Dijital ile analog görüntüleme teknolojileri arasındaki farktan bahsettiğimiz yazı dizimize göz attınız mı?)
Foveon dizaynının mantığında, Bayer sensörlerin tersine, her fotositte üç renk değeri de mevcut. Hatırlayalım, Bayer sensörde her fotosit sadece kırmızı, mavi ya da yeşil değerini alabiliyordu. Bu da görüntünün oluşabilmesi için demosaicing süreci zorunluluğu olması demekti. (Demosaicing: komşu piksellere göre o pikselde olmayan renk değerlerinin ne olacağının tahmin edilmesi.)
Foveon ile (üç katmanlı yapısına ithafen Foveon X3 olarak adlandırılıyor) değişik dalga boylarının yaratacağı varyasyonlardan faydalanmak ve daha nitelikli görüntüler üretmek hedefleniyor. Sensörün yapısını anlatan görseli aşağıdan inceleyebilirsiniz:
Foveon X3’ün Avantajları ve Dezavantajları
Foveon X3 sensör’de renklendirme işleminde demosaicing işlemi gerekmediği için demosaicing kaynaklı görüntü kusurları görülmüyor. Fakat öte yandan renk bilgisinin farklı renk katmanlarından sağlanması, renk tutarlılığı konusunda sorunlar yaratabiliyor. Mozaik sensörde ışık sadece tek renk filtresinden geçip, sadece o renge ait bilgiler ayrıştırılırken Foven sensörde bu söz konusu değil. Aslında bu yüzden Foveon X3, mozaik sensöre göre kameraya giren fotonları daha iyi algılayabiliyor. Fakat ışığın üç renk filtresinden ayrı ayrı emiliyor olması durumunda ışığın rengi hakkında geçen bilgi katman inildikçe azalmış oluyor.
Kısacası, Foveon X3’ün avantajları, renk kalıntılarının azalması, daha detaylı görüntüleme ve etkileyeci renkler.
Dezavantajları ise şunlar: Sensör yüksek ISO değerlerinde kötü performansa sahip, iyi bir ışıklandırma gerektiriyor, geliştirilmesi ve üretilmesi pahalı ve renk doğruluğu daha düşük.
Sigma Foveon Lenslerin Üretiminde Zorlanıyor
Sigma, FF Foveon X3 sensörleri geliştirirken zorlanıyora benziyor. Neden olduğuna birlikte bakalım.
Sigma tarafında, hedefe üç aşamada yürünüyor.
01. Aşama 1: Yeni üç katmanlı sensörün istenen şekilde çalışabilmesi için sürekli olarak dizayn simülasyonları geliştirmek.
02. Aşama 2: Normalde sahip olunan daha düşük piksel sayısı ile ve daha düşük boyutta fakar aynı piksel boyutlarına sahip bir prototip yaratılarak sensörün pratikte nasıl karakteristiğe sahip olacağını anlamak.
03. Aşama 3: Full-frame görüntü sensörünün final prototipinin geliştirilmesi.
Şubat 2021’de Sigma, Full Frame bir Foveon X3 için bir kamera gövdesinin hazır olmadığını açıkladı.
“Şubat 2020’de, full-frame Foveon X3 sensörlü kamera için tekrardan çalışmaya başlayacağımızı duyurduk. Sonrasında projenin geliştirilmesini genel resesyon yüzünden dondurduk ve ortaklık yaptığımız üretici ile sözleşmemizi sonlandırdık. Ayrıca sensörün, kullanıcılarımızın alıştığı görüntü kalitesinde işlev sağlayamayacağına karar verdik. Bu yüzden projede tasarı aşamasına geri döndük”
Bir sene sonra ise Sigma tekrardan geliştirme aşamasına geçtiğini duyurdu. Ağustos 2022’de ise sensörün geliştirimesinde son aşamaya geldiklerini ve 2022’nin sonunda hazır olacağını söyledi.
“3 katmanlı sensörün prototipi üzerinde çalışıyoruz. Sensör sene içerisinde hazır olacak. Düşük ışıkta bazı dezavantajları mevcut. Ama eğer yeterli derecede ışık varsa kamera çok güzel, etkileyici fotoğraflar üretiyor.
Fakat son röportajlarda Sigma CEO’su Kazuto Yamaki daha yapacak çok iş olduğunu söylüyor.
“Full-frame Foveon sensör geliştiriliyor. Fakat bu geliştirilme süreci zorlu ilerliyor. Bu zamana kadar full-frame boyutlarda bir sensör elde edebmedik. Hala piksel mimarisini küçük sensör ile araştırıyoruz. Elimizde bir prototip olmasına rağmen teknik bazı problemlerimiz var ve geliştirmemiz uzun sürüyor. Yine de eğer başarılı olursak bir sonraki aşama full-frame sensörlerin üretimine geçmek gibi gözüküyor.
Bu açıklamanın yanında, başka bir kaynak ise Sigma’nın hala geliştirme aşamasında olduğunu söylüyor.
“Semiconductor” şirketleri çok meşgul. Bu yüzden kendi üç katmanlı sensörümüzü üretmek için kendi mevcut teknolojimizi kullanmak zorundayız. Sensör üretim şirketi ile birlikte çok sıkı çalışıyoruz. Fakat yine de zamana ihtiyacımız var.”
Foveon X3, Sigma’nın Ar&Ge kaynaklarını zorluyor. Sözüm ona bu iddialı proje Kasım 2022 yılında tamamlanacaktı. Fakat şu anda tünelin ucunda ışık yok gibi gözüküyor. Sigma yeni tarih olarak 2024’ü belirledi fakat sürekli bir erteleme durumu söz konusu olduğu için bu tarih konusunda da güven vermiyor. Umuyoruz ki Sigma başaracak ve FF Foveon sonunda doğacak.