Viral olan, karlı ve kritikler tarafından kabul görmüş düşük bütçeli filmler yapmak zor değil. Kent Lamm bu konuda kendisini örnek gösteriyor ve düşük bütçeli iyi bir film yapımı için 10 madde olduğunu belirtiyor.
1. Temiz Ses, İyi Diyalog
Uzak, yankılı sesler en büyük düşmandır. Homurdanır gibi söylenen sözler, neredeyse hiç duyulamayan diyaloglar ya da tam tersi çok sesli olup cızırdayan ve bozulmaya uğrayan diyaloglar pişmanlıktır.
Sette kötü sesi düzeltmek için birçok seçenek mevcut. Boom mikrofon için ses operatörü ile çalışarak ses kalitesine öncelik vermek bu seçeneklerden birisidir. Başka bir seçenek ise mikrofonları bitkilere ya da dekorlara gizlemek. Ayrıca kablosuz mikrofonlardan bahsetmeye gerek yoktur diye düşünüyoruz. Hollyland Lark 150 ve Rode Wireless Go yaka mikrofonları iyi ve hafif tercihler olabilir.
Eğer her şey sorun çıkarırsa kurgu aşamasında ADR (Automated Dialogue Replacement / Dublaj) ekleyebilirsiniz fakat dublaj, setteki performans kadar iyi bir etki yaratmayacaktır.
2. Anlatmaya Değer Bir Hikayeniz Olmalı
Hikayenizi ilk olarak bir paragraf halinde yazın. Bu paragraf ilgi çekici mi? Yazıyı başka birisine okuyun. Yazıyı kışkırtıcı buluyorlar mı? Eğer öyle bulmuyorlarsa kendi ayağınıza sıkıyorsunuz demektir. Kendinize sormanız gereken bir başka soru: Bu hikaye daha önce yazıldı mı? Cevap “EVET” çünkü her şey daha önceden yapıldı. Ama önemli olan bu hikayeye yeni bir şey eklediniz mi? Duygusal reaksiyon alabilecek misiniz? İnsanları düşündürecek mi? Ekrana daha da yaklaşacaklar mı? Arkadaşlarına söyleyecekler mi? Kendinize karşı dürüst olun ve bu soruları sorun.
Fikirlerinizle flörtleşin. Büyük ihtimalle ilkiyle evlenmeyeceksinizdir değil mi?
3. Yardım İsteyin Ve Yardım Edin
Gurursuz ol. Yalvar. Diz çök. Düşük bütçeli işin için doğru insanlarla ve kaynaklarla çalışmak için her şeyi yapmalısın. Utanmazlık lisansın olmalı ki kendin için değil projen için iyilikler yapılsın. Bunları filmin için yapmalısın ki aç kalmayasın. Sana projen için destek çıkan insanlara yardım etmekten çekinme. Eğer çekinir ve yardımlarını karşılıksız bırakırsan bu işi yanlış yapıyorsun demektir çünkü tüm yardımlar bir anda geri çekilebilir. Yani evet, ekibindeki insanların gelecek işlerinde sen de gönüllü olarak çalışmalısın.
4. Zaten Az Olan Bütçenizi Sadece Kameraya Yatırmayın
Bütçesiz işini izlenmeye değer kılan şey 8K kalitedeki görüntüler olmayacak. Amacına ve kişilerin ya da şeylerin yaptığı yardımlara odaklan. Oyuncu ekibin, çekim ekibin, mekanın ve sesin RED kamerana göre öncelik olsun.
5. Senaryonuz İçin Tarafsız Geri Dönüşler İsteyin
Zeki ve profesyonel senaristlerin hepsi Los Angeles’da berbat senaryolar yazıyorlar. Gerçekten ilk taslağınızın mükemmel olacağını mı düşünüyorsunuz? Bu hiç gerçekçi değil. İlk taslağınız, bu bir gerçek, tamamen bir karmaşadır.
Egonuzu köşeye bırakarak en çok güvendiğiniz insanlardan geri dönüşler alın. Size söylenen her şeyi not almak zorunda değilsiniz fakat senaryonuzun daha uzun bir yolu olduğuyla alakalı açık fikirli olmalısınız.
6. Fazla Hazırlıklı Olmalısınız
Yanlış gidebilecek her şey yanlış gider. Çekim sırasında başınıza gelebilecek büyük-küçük her şey için fazlaca hazırlıklı olmalısınız ki filminizi koruyabilesiniz. Her şeyin sonunda bu sorunları para ile düzeltemeyeceksiniz.
Bu yüzden B ve C planlarınız olsun. Hatta planlarınızla açık ve kesin bir şekilde sürekli iletişim halinde olun ki ayrıca bir soruna yer kalmasın.
7. Kurgu Aşamasında Tarafsız Geri Dönüşler İsteyin
Beşinci kurala tekrar bakın. Beşinci kurala kurgu aşamasında da ihtiyacınız olduğunu bilin.
Kurguyu aceleye getirmeyin. Götürebildiğiniz yere kadar götürün ve birisine izletin. Filmi izledikleri sırada siz de onları izleyin. Filminizin yavaş mı, sıkıcı mı, komik olmaması gereken yerde komik mi, komik olması gereken yerde komik değil mi gibi detaylarını gözlemleyin.
Kurgu sürecinde bu maddeyi birkaç farklı kişiyle tekrar tekrar uygulayın.
8. Kısa Ve Tadında Bırakın
Kısa filmin her dakikası için daha çok para ayırabilirsiniz. Oldukça uzun filmler çekip bütçenizi buraya saçmayın.
Bu durum kısa metrajlarda geçerli olduğu kadar uzun metraj filmler için de geçerli. 30 dakikalık kısa film çoğu seyirci için başarısızdır.
84 dakikalık uzun bütçesiz/düşük bütçeli film için risk alabilirsiniz fakat tüm paranızı ve dünyadaki sınırlı sürenizi riske atmamış olursunuz. Yani eğer bütçesiz işiniz 2 saatin üstündeyse bir hata yapıyorsunuz.
Çok uzun bütçesiz film çekmek fazla risk ile az ödül demektir.
9. Açılış Jeneriği Yapmamalısınız
Düşük bütçeli zombi filminizi izleyen seyircinin filmin ortak yapımcısını bilmek için ölüp bittiğini mi düşünüyorsunuz?
Açılışta sizin adınıza gören kişinin “Bu film Ahmet/Mehmet/Ayşe/Fatma (kendi adınızı düşünebilirsiniz) filmi mi? Harika! Daha önce hiç duymamıştım bu harika olacak!” diyeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Samuel L. Jackson’ı bütçesiz işinizde yer alması için ikna etmediğiniz sürece açılış jeneriğini es geçmeniz daha iyi olacaktır çünkü seyirci umursamayacak. Ve filmin sizin için değil seyirciniz için olduğunu hatırlayın.
10. Ekibinizi Aç Bırakmayın
Oyuncularınız ve ekibiniz sizin işinizi bütçesiz (ya da düşük bütçeli) çekebilmenize yardım etmek için sete geliyorlar. En azından onları aç bırakmayın. Belki iyi bir yemek ısmarlayabilirsiniz ya da az biraz bütçe ayırabilirsiniz.
Unutmayın, bütçesiz/düşük bütçeli işlerde doğru ekibi ücretsiz ya da az bir miktarda çalıştırmak için iyi birisi olmanız gerekiyor. Çekim ekipmanlarınız üst düzey olmak zorunda değil. Hikayeniz iyi olmalı, hikayenize güvenmelisiniz.
İyilik yapıp iyilik bulabilirsiniz.
Kaynak: Blog by BorrowLenses