The Mandalorian ve 1899 gibi LED ekranlar kullanılarak çekilen ve yayınlanan projelerin başarılarından anladığımız kadarıyla bu teknoloji kalıcı olacak gibi gözüküyor. Şu an için yeşil perdenin yerini alacak kadar denenmiş ve onaylanmış bir teknoloji olmasa da yaratıcılığını konuşturan kişilerin görsel efektleri daha verimli kullanabilecekleri bir ortam haline geldi.
Impossible Objects sanal gerçeklik prodüksiyon şirketi, sanatçı PIA ve elektronik dans müzik yapımcısı Anymize ile birlikte “Follow the Toad” şarkısına epik-fantastik müzik videosu çıkardı. Bu proje için Unreal Engine eşliğinde, yaklaşık olarak 9×3.5 metrelik LED ekran kullanıldı.
Peki bu proje nasıl çekildi?
PIA & Anymize – “Follow The Toad”
Hint aktör Abhay Deol’ün başrolü olduğu klip bir günde, 9×3.5 metrelik bir ekranla donatılmış küçük bir sahnede çekildi. Televizyon yapımlarına kıyasla düşündüğümüzde oldukça küçük bir sahne.
Impossible Objects şirketinin kurucu ortaklarından olan Joe Sill bu klibin yönetmeni. Yönetmenliğin yanında Unreal Engine programında Quixel ve Big/Medium/Small’un koleksiyonlarını kullanarak klipteki çevresel unsurları kendisi oluşturdu.
Bundan ayrı olarak en dikkat çekici şeylerden birisi de ekibin Epic Games’in iPhone uygulaması RealityScan‘i kullanması. Sill ve ekibi bu uygulamayı iki oyuncuyu tarayarak onların dijital dublörlerini oluşturmak için kullandı. Bu dijital dublörler tüm geniş açılı sahnelerde kullanıldı.
Neler Öğrenebiliriz?
Bir zamanlar VFX (Visual Effects – Görsel Efektler) araçlarını kullanma süreciniz ya da bu araçlara sahip ve kullanımını bilen bir ekip sizi böbreğinizden edebilirdi. Fakat son birkaç yılda teknoloji ve ulaşılabilirliğin sıçrayışıyla yaratıcı kişilere kendi dünyalarını yaratabilmeleri için bir fırsat sunulmuş oldu.
Follow The Toad klibine bakarsak, en çok bütçe ayırılan kısmın ekip ve LED ekran olduğunu görüyoruz. Geçmişe baktığımızda (ki çok da eskiye gitmeye gerek yok) en çok bütçe ayırmanız gereken alan VFX süreci ve ekibi olurdu.
Bu projede de görüldüğü gibi artık VFX’e/zor yapımlara giriş daha da kolaylaştı. LED ekranlarla çalışma düşüncesi göz korkutsa da temel prensipler artık düşük bütçeli işlere uyarlanabilir hale geliyor.
Kullanılan kaynaklarlar ilgili konuşacak olursak Quixel, Unreal Engine ile çalışıyorsanız oldukça ulaşılabilir bir kaynak. Fakat Big/Medium/Small için ücretlendirmesinden dolayı çok da ulaşılabilir denemez. Ücretlendirmelere rağmen farklı projelerde tekrar tekrar kullanabileceğiniz tasarımlar içeriyor. Bu işin içindeyseniz iyi bir yatırım olabilir.
Bu araçlar mevcut ve satın alınabilir durumdalar. Fakat her teknolojik gelişmenin peşinden gelen temel bir soru var. Bu araçları etkili bir şekilde kullanabilmek ne kadar zaman ve emek harcamayı gerektiriyor?
Günümüzde tek bir konu başlığına odaklanıp onu öğrenmeye çalışmak tarihe karışıyor ve tasarımcıların/yaratıcıların başarıya ulaşabilmek adına birçok yeteneğe aynı anda odaklanmaları gerekiyor. Herkesin ulaşabildiği araçlarla herkesten farklı olmak için çok çabalamak lazım.
LED Ekranlar Yeşil Perde Kullanımını Geride mi Bırakıyor?
Çok kısa bir cevap: Hayır.
LED ekranlar VFX dünyası yaratmak için yeni ve eşsiz bir araç. Birçok şeyi daha verimli hale getirdi ve oyunculara tepki verebilecekleri somut görseller sağladı. Fakat yeşil ekranda yaşanan post-prodüksiyon aşamasındaki yoğunluğunu pre-prodüksiyon aşamasına taşıdı.
Led ekranlar kendi iş akışını oluşturan niş bir araç, aynı zamanda belli kısıtlamaları mevcut. Follow the Toad klibinde oyuncular ve kamera ekibinin karşılaştığı kısıtlamalar bu duruma örnek oluyor. Çekim koşulları oyunculukları kısıtlıyor, kamera hareketleri önceden sınırları belirlenen bir alana sıkışıyor ve dar açılı kadrajlara yoğunluk verme zorunluluğu oluşuyor. Ama tabi ki daha geniş açılı çekebilir, set düzeni LED ekranın dışına çıkacak şekilde oluşturulabilir ve kurgu sürecinde düzenlemeler yapılabilir fakat bu durum LED ekranların amacına uymuyor.
Yeşil perdedense yeni teknolojiyi takip etmek isteyebilirsiniz fakat bazı projelerde bütçe ve iş akışınıza göre yeşil perde kullanmanız gereken zamanlar olacaktır.
Mevzu bir araç, bir başka aracın yerini aldı mevzusu değil; elimize çalışma sürecimiz için kolaylık sağlan başka bir teknoloji geçmiş durumda. Şu an için düşük bütçeli işlere uygun olmasa da uygun hale geliyor, tüm yaratıcı fikirlerin sınır tanımaz hale gelmesi için yeni adımlar atılıyor.
Kaynak: NoFilmSchool