Çözünürlük, kontrast, renk ve benzeri terminolojik kavramlar ne için üretilmişlerdir? İnsan için. Öyleyse çözünürlük kavramını anlamak için insan gözünün biyolojik yapısını bilmek gerekir.
İnsan gözünün yapısı
İnsan gözü ışığı görmesi için gözün ağ tabakası içerisinde bulunan renkleri görmekte de aktif olan rod ve koni adı verilen sinir hücrelerinden (fotoreseptör) oluşmuştur.
Bu arada faydalı olabileceğine inandığım küçük bir not eklemek isterim; kadınlarda koni hücreleri erkeklerden fazla olduğu için renkleri daha iyi görürler. Erkeklerde de çubuk tabir edilen ROD hücreler sayı olarak fazla olduğundan renkleri bayanlar kadar iyi göremezler ancak hava karardığında daha iyi görürler.
Konumuza geri dönersek, bu hücrelerin bir kısmı düşük ışıklı ortamlarda, bir kısmı ise yüksek ışık ortamlarında görmemizi sağlar. Sağlıklı bir insan gözünün her birisinde aşağı yukarı 570 milyon görme sinir
hücresi bulunur. Yani toplamda 1.140.000.000 hücre vardır diyebiliriz.
Bu bilgiden sonra ”İnsan gözü 1.000.000.000 piksel’e eşittir.” demek tamamen hata olur”. İnsan gözünün yaratılış kusurları vardır. Burada bahsedilen bir milyar foto reseptör hücre, göz tamamen hareketliyken yani etrafını tararken etkili olur. Sabit bir objeye baktığımızda, örneğin bir kitap okurken yada bir arkadaşınızla konuşurken, insan gördüklerini ancak 10-15 mega piksellik bir çözünürlükte algılar. Bunun yanında insan gözü en yüksek 150dpi (2.5 santimetre kare alan içerisindeki nokta sayısı) kadar çözünürlüğü algılayabilir.
Bakılan nesneye olan uzaklık ve insan gözü
Bu ön bilgiden sonra sinema ve televizyon tarafına dönersek; aslında insan gözü için bir sinema perdesindeki 1920×1080 çözünürlük yeterlidir.
Ancak aynı anda hem HD hem 4K yada üzeri bir çözünürlükteki resimleri aynı anda yan yana gösterirseniz 4K yada üzeri olanların daha yüksek kalitede olduğunu algılar.
Bir başka önemli nokta ise TV ya da Sinema perdesine olan göz mesafesidir. 12K’lık bir resme çok yakın mesafeden bakan bir kişi resimden tatmin olmaz. Onun için resim kötüdür.
Örnegin 125 cm’lik bir televizyonda 8K görüntüyü izlettirmek istiyorsanız en az 2 metre uzaktan bakılması gerekilir. Dolayısıyla çözünürlük arttıkça mesafenin de matematiksel olarak artması gerekir.
Çözünürlüktense, görüntünün doğru olması daha önemli
Bir sinema film karesi yada TV filminde çözünürlük tek başına hiç bir anlam ifade etmez. Renk ve kontrastlığın ve parlaklığın (Luminance) etkisi daha önemlidir. Silik soluk 8K resim yerine 2K olan, doğru kontrastlık, parlaklık ve renklerdeki resim seyirciye daha yüksek çözünürlük hissini verir.
Görüntünün özellikleri kadar o görüntünün gösterildiği mecra da çok önemlidir. Diğer yazımız bu konu hakkında olacak.