LED sahne 7/24 gün batımı yakalamanızı sağlar. Havayı kontrol edebilir ya da oyuncuları dünyanın herhangi bir yerine tek tuşla götürebilirsiniz. Fakat bunların çoğunu yapabilmek için bazı ışık taktiklerini bilmeniz gerekir.
Sanal prodüksiyon ortamlarında, LED sahnede sadece gün ışığına ya da klasik aydınlatma tekniklerine bağlı kalamazsınız.
Bu konuda bilgili ve tecrübeli Cullum Ross (Şef Işık Teknisyeni), Julianna Mercado (Unreal Engine Uzmanı) ve Addy Ghani’nin (Virtual Production Başkan Yardımcısı) tavsiyelerine yer vereceğiz.
NE İLE ÇALIŞTIĞINI BİL
The Mandolorian ve 1899’u izlemiş kişiler sanal prodüksiyon ile çalışmanın potansiyelini bilir. Fakat bilinmeme ihtimaline karşın, her LED sistem birbirinden farklıdır ve her sistemin kendine göre ışıklandırması olmalıdır. Bütün bir LED ekranda gerçek dünyadan HDRI (High Dynamic Range Image / Yüksek Dinamik Aralıklı Görüntü) ile çalışabilirsiniz. Ya da kıvrımlı LED ekranda karma gerçeklik ve CG (Computer Graphics / Bilgisayar Grafikleri) görüntülerle oluşturulan bir ortamda da çalışabilirsiniz. Belki bunların ikisini de tercih edebilirsiniz fakat önemli olan ilk olarak nasıl bir ortamda çalışacağınızı, nasıl bir atmosfer yaratacağınızı belirlemek.
Bu belirleme, sahnenin en iyi şekilde kullanılmasını, sanal ortamı doğru bir biçimde oynatabilmek için kaç adet GPU (Graphics Processing Unit / Grafik İşlem Birimi) ve CPU (Central Processing Unit / Merkezi İşlem Birimi) kaynağına sahip olmanız gerektiğini anlamanızı sağlar.
Ghani 12 yıllık DreamWorks tecrübesine dayanarak: “Bu günlerde, rağbet gören fotorealist görseller oluşturmak için istediğin her an daha çok render düğümü (render nodes) eklemesi yapabilirsin. Fakat yine de en iyi uygulama, bulunduğun noktada her şeyi en uygun hale getirmektir.”diyor. Pratik aydınlatmaları düşünün (masa lamdası, floresan ışığı, telefon ışığı…): Çok fazla enerjinizi tüketen ya da güvenlik problemleri yaratabilecek kurulumlardan kaçınmanız için neyin üzerine çalıştığınızı bilmeniz gerekir. Bu sanal setler için de geçerlidir. Daha fazla olan her zaman daha iyi demek değildir.
TASARIMLA YARATICI OL
Görüntü yönetmeni ya da ışık teknisyeni olarak sanal yapımlarda sahip olacağınız en iyi arkadaşınız LED’in ışık yoğunluğu olacaktır. LED ekran sadece ışıklandırma için kullanılabilecek görüntüyü ortaya koymuyor aynı zamanda pratik aydınlatma ihtiyacını azaltıyor.
LED yoğunluğu ile ilgili “LED’i dolgu olarak düşün.” diyor Unreal Engine sahnelerinde uzman olan Mercado. “Hala anahtar ışığı kullanmak isteyebilirsin ve aynı zamanda yeşil perdedeki kısıtlamalarla karşılaşmazsın. Yarı saydam ya da yansıtıcı dekorlar kullanabilirsin.”
Netflix’in Man vs. Bee dizisinin ışıklandırmasına yardımcı olan Ross, LED’lerin kullanımıyla daha yaratıcı ışıklandırmaların yapılabileceğini savunuyor. “İstediğin boyutu oluşturmak için panelleri yan yana koymaktan ya da gökyüzü olarak LED tavan kullanmaktan ya da LEDlerin dekor aracını, trenini, gemini çevrelemesinden korkma. Görsel efekt süpervizörü ateş efekti istiyorsa basit bir şekilde LED panelleri dolly ile kullanabilir, onları set içerisindeki tekerlekli bir sisteme oturtabilirsin. Bu kullanım, sette herhangi güvenlik sorunu yaratmadan ateşin ışık ve yansımasını taklit edecektir.”
GÖLGELERİ UNUTMA
LED sahne aydınlatırken pratik ve sanal ışıklarının eşleştiğinden emin olmak gerekir. Bunu yapmanın yollarından birisi Unreal Engine ortamında farklı materyalleri (beyaz, siyah ve yansıtıcı) barındıran küreler kullanarak ışığın nasıl gözükeceğini görmektir. Başka bir yöntem de gölgenin yoğunluğu ve yönüne bakmaktır.
Işık yayılmalarından dolayı LED ile gölgeleri eşlemek zorlayıcı olabilir. Ross: “Pratik ışıklar daha sert ışık ve gölge oluşturmak için daha iyi bir tercihken LED’in yoğunluğu yumuşak ışık için daha iyi olacaktır.” der.
“LED’leri ışık alanlarını belirlemek ya da ışığı, gölgeleri ve dişer renkleri çizmek için kullanabilirsin. Geleneksel yöntemlerde direkt güneş ışığı altında oturan karaktere gölge yaratmak istediğim zaman siyah flagler, tüller ya da başka kumaşları kullanırım. LED ekranda bu şekilleri oluşturabilir ve sahnede sahnede istediğin şekilde yerleştirebilir, hatta bunları hareketlendirebilirsin. LED ekranda istediğin pikselleri koyultabilirsin. Gereksiz fazla ışık ve ışık ekipmanı kullanmadan daha zekice ve hızlıca gölgeler yaratabilirsin.”.
PRATİK IŞIKLANDIRMAYI ANLA
Pratik ışıkları her zaman LED sahnelerde kopyalamak zorunda değilsin fakat bu durum anlamlandırmana yardımcı olabilir.
“LEDleri ve pratik ışıkları nasıl birlikte kullanabileceğini bilmek, sanal prodüksiyonla çekimini bir arada ele almanı sağlayacaktır.” diyor Mercado.
“Pratik ışıklandırmayı bilmek aynı zamanda renk teorisini öğrenmeni sağlayacaktır ki bu ister gerçek ortamda ister sanal ortamda çekim yap her türlü işine yarayacaktır. Her zaman genel renk paletini ve bu paletin duygulara ve atmosfere nasıl hizmet ettiğini düşün. Filmlere baktığında, korku filmlerinin ne kadar çok yeşillere ve soğuk tonlara sahip olduğunu ya da romantik filmlerin sıcak ve doygun renklerle dolu olduğunu görebilirsin. Nasıl bir ışık yöntemi tercih edersen et, kendi yaratıcılığına göre bir anahtar ışık kurduğunda LED’inin silikleşmediğinden emin ol. LED’e vuran herhangi bir ışık hüzmesi kamerada kendini belli edecektir.”.
SAHTE OLDUĞUNU HATIRLA
Tabi ki LED sahnede çalışırken ihtiyacınız olan şey pratik ışık bilgisidir. Aynı zamanda kendini sadece pratik ışıklar kullanmaya zorlayacak kadar kısıtlamamak gerekir. “Bence en büyük hata insanların dijital setlerde pratik ışıkları taklit etmek zorunda olduğuna inanmasıdır.” der Ghani. “Bunu yapmak zorunda değilsin. Sanal dünyanı istediğin gibi ışıklandırabilirsin. Daha esnek bir ortama sahipsin. Her şey sahte değil mi? Aslında hiçbiri varolmadı. O yüzden eğer istersen 100 tane ışık kullanabilirsin.”.
Unreal Engine gibi araçlarla herkes zekice bir planla ışıkları gruplayabilir ve kontrol edebilir. DMX (Digital Multiplex) protokolü sayesinde iPad gibi cihazlarla ışığı, renk değerini değiştirebilirsiniz.
“Film ışıklarının pahalı olmasının sebebi kamera sensörleriyle uyumlu renkler oluşması için tasarlanmalarıdır.” diyor Ross. “LED panel teknolojisi aynı işlevi görmek için yeterli bir düzeye geldi. Bu durum kameranız ve panel arasında doğru/benzer renkleri yakalamanızı, rengi uygun bir şekilde kontrol edebilmenizi sağlıyor. Aynı zamanda görselin oynatılma sürecinde ışık masası ya da ortam sunucusu kullanabilirsiniz. Bu sayede ses dosyanız ve ışığınızın zamanlamasıyla denklik yakalayabilirsiniz.”
İŞ BİRLİĞİ YAPMAYI UNUTMA
Sanal sette çalışmak geleneksel prodüksiyon ve kurgu aşaması arasında köprü kurmaktır. Bu, ışığı doğru kullanmak isteyen farklı ekiplerin iş birliği yapması ve bir bütün olmaları gerektiği anlamına gelir.
Ross: “Görsel efekt süpervizörü ile çalışmak önemlidir çünkü kurgu aşamasında çalışabilmek için neye ihtiyaç duyulduğunu size iletebilir. Aynı zamanda sette ekranı ve görsel veriyi yöneten teknik operatörler ile birlikte çalışmanız gerekir. Örneğin ekranda göreceğiniz görselleri tasarlayan Unreal Engine uzmanı gibi.”
HER ZAMAN HER ŞEYE HAZIRLIKLI OL
Son olarak, en iyi LED sahne ışıklandırmasına ulaşabilmek için her zaman her şeye hazırlıklı olmalısınız. “Bir şeyin neye benzediğini bildiğinizi düşünseniz de sağlam, elle tutulur referanslarınız olsun. Referanslara bakın, detayları inceleyin, materyalden ışığın nasıl yansıdığını gözlemleyin ve güneş ışığının renklerinin gün boyu ne şekilde değiştiğine bakın.” diyor Mercado.
“LED sette yapabileceklerini düşünüp plansız bir şekilde iş yapabilirsiniz fakat hikaye panon olması ve ulaşmak istediğin şeye ulaşmaya çalışmak için o yolu takip etmen çok önemli. Örneğin LED ekranında dünya var olan mekanları kullanmak istiyorsan telemetri verisi ve Google Earth sanal haritası verileri kullanarak başlayabilirsin. Bu seçeneklerden topladığın verileri ve görselleri binalar ve geometriyle alakalı fikir oluşturmak için Unreal Engine’e aktarabilir, sanal kamera modunda gerçek mekana ve açıya en yakın görseli elde edebilirsin. Bu hazırlık mekanda ya da LED sahnede işini minimize etmeni ve kolaylaştırmanı sağlayacaktır.”
Özetle, her mekanın ışıklandırması, gün ışığının her saati aynı olmadığı gibi LED ekranların da ışık ve renk değeri farklıdır. Buna uygun ışıklandırmayı yapabilmek için de sektörde en önemli olan maddelerden birisi kendisini burada da gösteriyor: İş birliği yapmak. İş birliğiyle hem kurgu aşamasında yaşanabilecekler, hem çekim sırasında kameranın teknik ihtiyaçları hem de LED ekranların kullanım süreci daha da kolaylaşacaktır.
Kaynak: NoFilmSchool