Filmler, televizyon şovları ve müzik videoları birden fazla kreatif aklın beraber çalışmasını gerektirir. Bu iş akışındaki rollerden biri, ortaya çıkan sonucun görsel stilini ve hikaye evrenini kuran bir “cinematographer” ya da görüntü yönetmenidir.
Bahsettiğimiz yönde bir kariyer oluşturmak istiyorsanız bu iki terimin sektörde nasıl kullanıldığını öğrenmek faydalı olabilir. Bu yazıda cinematographer ve görüntü yönetmeninin rolleri arasındaki farklar ve benzerliklerden ve bu iki rolün görevlerinden söz ediyor olacağız.
“Cinematographer” kimdir?
Cinematographer, yönetmenle yakın bir şekilde çalışarak prodüksiyonun görsel stilini (sinematografisini) oluşturan film sektörü profesyonelidir. Sinematografi, görsel hikaye anlatıcılığı tekniklerini kullanarak bir hikaye anlatmak; kamera açıları, ışık ve sahneleme yardımıyla hikayenin modunu ve tonunu belirleyerek izleyiciyi daha çok işin içerisine çekmeyi sağlayan bir pratiktir.
Bu profesyoneller uzun ya da kısa projelerde çalışır. Kamera, ışık ve ses ekipleri ile iş birliği yaparak işin estetiğine karar verirler. Daha küçük çaplı prodüksiyonlarda cinematographer kamerayı tamamen kendisi kullanarak görüntüyü sadece kendi kontrolü altında oluşturur.
Görüntü Yönetmeni kimdir?
Görüntü yönetmeni terimi cinematographer’ı anlatmanın başka bir yoludur. İki sıfat da aynı pozisyona işaret eder: “Yönetmen ve ekibin diğer üyeleri ile işbirliği yaparak bir prodüksiyonun görsel stilini oluşturmakla sorumlu kişi”. Görüntü yönetmenleri, her sahneye özel olarak ekiplerinin sahneyi fotoğraflama, video haline getirme sürecini yönetir.
Görüntü yönetmenlerinin işi aynı zamanda sinematografi odaklı olsa da bu sıfat, cinematographer’ın aksine kreatif görsel dünyasından ziyade filmin bütün görüntü dünyasına odaklanır.
Cinematographer ile Görüntü Yönetmeni arasındaki farklar
Cinematographer’lar ile görüntü yönetmenlerinin yaptığı iş arasında çok az fark olsa da bu iki sıfatın ayrıştığı durumlar olmaktadır. Filmlerin roll caption’larında iki terim de kullanılınca insanlar bunların farklı roller olduğunu düşüncesine kapılır. Fakat cinematographer ve görüntü yönetmeni aslında aynı rol için kullanılan farklı isimlerdir. Şimdi bu iki terime ve hangi noktada ayrıştıklarına daha yakından bakalım.
Prodüksiyon
Film prodüksiyonunda bazı ekoller filmin görsel dünyasını oluşturmak ile sorumlu kişi için cinematographer sıfatını kullanırken diğerleri görüntü yönetmenini kullanır. Tipik olarak cinematographer sıfatını kullananlar film, şov ya da video’nun estetik açılarına daha çok odaklanan işlerdir; genellikle romantik, korku ve müzikal türündedir. Bu filmlerde seyircide belirli duyguları yaratmaya yardımcı olan ve filmin tonunu oluşturan kreatif görseller ön plandadır.
Görüntü yönetmeni sıfatını kullanan türler ise genelde fantastik ve bilim kurgu, aksiyon ve macera prodüksiyonlarıdır. Bu tip prodüksiyonlar belirli artistik mod veya estetiktense; görkemli gösteri hissi ve görsel efektlere odaklanır ve genellikle daha pahalı prodüksiyonlardır. Bu da demektir ki görüntü yönetmenleri, ekranda daha kompleks bir görüntü dünyası, bazen bilgisayar ürünü görseller ve aksiyon sahneleri tasarlamakla sorumlulardır ve sadece kreatif düşünmeleri yetmez. Filmin görselliğinin belirli bir yönüne odaklanmaları mümkün olmaz, tüm bu kompleks habitat içerisinde her değişkeni hesaba katarak düşünmeleri gerekir.
Coğrafi Koşullar
Film ekibinin milliyetine bağlı olarak da bu sıfatların kullanımı değişebilir. Her ne kadar hangi ülkede hangi sıfatın hangi işler için kullanıldığı hakkında net bir bilgi olmasa da ülkelerde bir terim diğerinden daha popülerdir. ABD’de görüntü yönetmeni daha çok kullanılırken film endüstrisindeki insanlar aynı zamanda “cinematographer” sıfatını da kullanırlar. Milli seçimler değişebilirken film profesyonelleri genellikle iki terime de prodüksiyonun bağlamına göre hakimdir.
Tarihsel Trendler
Farklı janraların ve sıfatların popülerliği zaman içerisinde değiştikçe bu iki profesyonel sıfatın da kullanımı değişti. Geçmişte görüntü yönetmeni kullanımı daha yaygınken tercihler ve sanatsal hareketler değiştikçe cinematographer sıfatının popülerliği arttı. Yani bu sıfatlar hakkındaki düşünce ve duygular değiştikçe bazen görüntü yönetmeni sıfatı daha popüler oldu bazense “cinematographer”.
İki terimin tarihsel kullanım trendleri hangi terimin daha popüler olduğunu ölçmek için önemli bir metrik olsa da bu terimin kullanımının istatistiklerinin, çok tanınır işlerden toplandığını, her film, şov ve müzik videonun göz önüne alınmadığını unutmamak gerekir. Bu da demek oluyor ki cinematographer vs görüntü yönetmeni yarışının galibi, çok tanınan ve az tanınan prodüksiyonlar arasında da değişkenlik gösterebilir.
Kişisel Tercihler
Cinematographer ya da görüntü yönetmeni sıfatını kullanma kararı tamamen bu roldeki insanların tercihlerine de kalmış bir durumdur. Bazı insanlar kendilerini “cinematographer” olarak tanıtır çünkü bu onların kreatif ve sanatsal film yapma pratiklerine daha uygundur. Diğerleri ise görüntü yönetmeni olarak anılmak ister; böylece işin tüm sinematografik tercihlerini üstlendiklerini, genel olarak tüm görsel elemanlar ile ilgilendiklerini sadece belirli sanatsal açılara odaklanmadıklarını göstermek isterler.
İnsanlar bazen bu iki sıfat arasından hangisini üzerlerine almak istediklerine yaptıkları işe hangisini uygun gördüklerine göre de karar verebilirler. Bu sıfatlar aynı rolü anlatıyor olsa bile her profesyonel kendi görevlerine karşı özgün bir yaklaşım ile hangi sıfatın kendilerine daha uygun olduğunu, hangisinde daha rahat hissettiklerine karar verebilirler.
Cinematographer ile Görüntü Yönetmeni arasındaki benzerlikler
Sorumluluklar
Görüntü yönetmenleri ve görüntü yönetmenleri, farklı görsel medya türlerinde ve türlerinde bile aynı sorumluluklara sahiptir. Bu profesyoneller, projeleri için en etkili görsel stili ve çekim tekniklerini oluşturmak için genellikle yönetmen ile birlikte çalışır. Bunu başarmak için aşağıdaki gibi görevleri yerine getirebilirler:
- Storyboard sanatçılarıyla çalışma
- Çekimlerin çerçevesini ve ölçeğini belirleme
- Ayarları oluşturma ve nesneleri ve aktörleri sahneleme
- Işık efektleri oluşturma ve ışık ekibini yönlendirme
- Yönetmenle birlikte oyuncuların hareketlerine rehberlik etme
- Lens gibi kamera ekipmanlarının seçimi
- Bitmiş üretimlere filtre ekleme
- Çekim yerlerinin belirlenmesi
- CGI sanatçılarıyla işbirliği
- Beyin fırtınası yapmak ve uygulamak
Otorite Seviyesi
Bir prodüksiyonun görsel dünyasını yöneten kişiler genellikle yüksek düzeyde yetkiye sahiptir ve doğrudan prodüksiyon yönetmeniyle veya onun altında çalışırlar. Bir filmin, televizyon programının veya müzik videosunun tüm görsel oluşturma sürecini denetlerler ve film ekibi çalışanlarını vizyonlarını oluşturmalarına yardımcı olmaları için yönlendirebilirler. Görüntü yönetmenleri ve cinematographer’lar ışık ekiplerini, kamera ekiplerini yönlendirir ve izleyiciler için tutarlı bir görsel hikaye oluşturmaları için ses ekiplerine rehberlik eder.
Bir prodüksiyonun görselleriyle ilgili son kararı genellikle yönetmen verse de, bu film profesyonelleri genellikle nasıl film çekileceği ve her sahnenin nasıl görünmesi gerektiği konusunda çok fazla yetkiye sahiptir.
Çalışma Ortamı
Bu profesyoneller için çalışma ortamı, değişen çekim programları nedeniyle, özellikle bir film ekibinin çekim için belirli bir yere seyahat etmesi gerekiyorsa, geleneksel olmayan saatler gerektirebilir.
Yapımlar sırasında görüntü yönetmenleri, filmleri iç mekanlarda, setlerde veya dış mekanlarda çekebilir. Bir prodüksiyonun boyutuna bağlı olarak, sahneleri kendileri çekmek veya işi film ekibinin farklı alanları arasında bölmek gibi birçok sorumluluğu üstlenebilirler. Çekim ortamı genellikle hızlıdır ve projelerini belirli bir son teslim tarihine kadar tamamlamak için bir çekim programı izlemeyi gerektirir.
- Liderlik: Liderlik becerileri bu rolde başarı için hayati öneme sahiptir çünkü çok sayıda film ekibi çalışanını denetler ve çekici bir yapım yaratmak için onları etkili bir şekilde yönlendirmek zorundadır. Ekip üyelerini dinleyerek ve çekimler için yönergeler sağlayarak liderlik yapmak, prodüksiyon deneyimini daha samimi ve üretken hale getirir.
- Yenilik: Yenilikçi film görsel profesyonelleri, yapımlarını izleyiciler için daha çekici hale getirmek için daha benzersiz fikirler yaratabilir ve zorlukların üstesinden ilginç yollarla gelebilir. Yenilik ve yaratıcılık, bu profesyonellerin üretimlerini piyasadaki diğerlerinden ayırt etmelerine ve kendilerine ait görsel bir marka yaratmalarına yardımcı olur.
- Uyarlanabilirlik: Programa bağlı kalmak için, birçok görsel departman profesyoneli uyum sağlamanın ve program, personel ve ortamdaki değişikliklere rağmen işlerini tamamlayabilmenin avantajını yaşar. Uyarlanabilir olmak, bu profesyonellerin bir projeyi belirli bir şekilde bitirme beklentilerini de azaltabilir ve ekiplerinden gelen hataları daha fazla tolere etmelerini sağlayabilir.
- Ayrıntılara Dikkat: Ayrıntılara gösterilen özen, görüntü yönetmenlerinin ve cinmaetgoraphre’larin önemli bilgileri gözden kaçırmadan uyumlu ve estetik açıdan hoş görsel prodüksiyonlar oluşturmasına olanak tanır. Film çekerken hataları daha kolay bulabilir ve daha çekici bir film, televizyon programı veya müzik videosu için görsel ayrıntılar içeren hikayeler oluşturabilirler.
- Ekip çalışması: Birçok film setinde birlikte çalışan çeşitli çalışanlar ve ekipler bulunur, bu nedenle ekip çalışması becerilerine sahip görsel hikaye anlatıcıları setlerinde üretkenliği ve işbirliğini artırabilir ve çekim deneyimini iyileştirebilir. Görüntü yönetmenleri ve ekipleri arasındaki iyi ekip çalışması ve iletişim, tüm prodüksiyonun daha sorunsuz çalışmasına ve hatasız tamamlanmasına yardımcı olabilir.
Kaynak: indeed.com