Çoğumuz röportaj dendiğinde güzel bir arkaplan, iki ya da üç ışık, difüzyon, kişisel tercihe uygun lens ile oluşturulan çok basit kurulumları düşünüyoruz. Bu kötü ya da yanlış değil fakat röportajların daha donuk kaldığı aşikar. Son birkaç yılda röportajlarda sinematik etki ufak ufak tercih edilmeye başladı. Bu etkiyi yaratan en ucuz ve pratik tercih de filtreler.
Alex Buon ‘un (Saturday Night Live yönetmeni) lens filtrelerini kullanarak kısa sürede profesyonel görüntü oluşturmak için birkaç tavsiyesi var. Sonuçta SNL programını Perşembe hazırlayıp, Cuma çekip, Cumartesi günü final videoyu teslim ettiği için zaman kontrolü ve verimlilik konusunda ustalaşmış durumda.
Alex’in tavsiyelerinden önce filtrelerle ilgili kısa kısa bilgiler verelim.
Filtreler ve Kullanım Amaçları
Günümüzde filtreler için oldukça çeşit mevcut. Bu kadar çeşit içerisinde kullanım amaçları da oldukça farklı olabiliyor. En temel ve genel kabul gören amaç ışığı kontrol etmek ve bu sayede görüntünün atmosferini değiştirmek.
Filtreler yansımaları azaltma, renk değiştirme, lense giren ışık oranında değişiklik yaratma, görüntüde belli oranda değişiklikler yartma konusunda oldukça pratik bir tercih. Ayrıca filtreler farklı boyutlarda, farklı aparatlar ile kullanıma uygun. Filtreleri kısaca sıralamak gerekirse:
1- UV Filtre: Genellikle lensi tozdan, kirden korumak için tercih edilmekte. Daha önceden filmli kameralarda sensörün UV ışınlarından korunması amacıyla kullanılıyordu.
2- Polarize Filtre: En tercih edilen kullanım amacı yansımaları önlemek. Ayrıca görüntüyü biraz daha doydunlaştırabiliyor. (Aman dikkat! Düşük bir oran olsa da geniş açılı lenslerde dengesiz renklere sebep olabilir.)
3- Neutral Density (ND) Filtre: Lense giren ışığı azaltarak ışık kontrolünü sağlar. Alt kategorilere ayrılabilir.
- Graduated ND (Geçişli ND): Görüntünün belli yarısında ışığı azaltırken diğer yarıda ışığın aynen kullanılmasını sağlar.
- Infrared Control ND (IRND): ND sadece görünür ışığı kırarken IRND kızılötesi ışınları kırma konusunda tercih edilmekte.
4- Renk Eşitleme Filtreleri: Rengi “ısıtan” ve “soğutan” filtreler, görüntünüzdeki beyaz dengesini kurmanızı sağlar.
5- Yakın Çekim Filtresi: Macro lensiniz olmadan yakın çekim yapmanızı sağlar. Lens almaktan daha ucuz bir tercihtir.
6- Özel Efekt Filtreleri: Çeşitliliği bol olan bu filtreler renk değiştirme, ışık şekli değiştirme, netlik değiştirme gibi birçok farklı amaca ve isteğe yönelik oluşturulmuştur.
Bu kadar farklı çeşit varken kullanılacak filtreleri doğru seçmek önemli. Önümüze gelen tüm filtreleri kullanmak görüntü oluşturma konusunda bize yardım etmeyip hem maddi hem de pratik açıdan yük olabilir. Görüntünüzde yaratmak istediğiniz etki, kameranızın aldığı ışık oranı ve rengi ve tabi ki hayal gücünüzü göz önünde bulundurarak uygun filtreyi tercih etmeniz gerekecektir.
Röportaj çekecekseniz Alex’in filtre tavsiyeleri işinize yarayabilir.
Röportaj İçin Sahne Kurmak
Kullanacağınız filtrelerin doğru etkiyi yaratabilmesi için doğru ışıklandırma yapmanız gerekir. Bunun için ilk hareketiniz ana ışığınızı doğru konumlandırmak olacaktır. Göz hizası ya da biraz üstü röportaj için klasik konumlandırmalardan biridir. Tabi ışık direkt objenin önünde değil biraz yanda durması daha güzel bir kontrast yaratır. Işığınızın önünde difüzyon olmasını tavsiye ederiz. Yumuşak bir ışık hatları ve gölgeleri daha güzel gösterecektir. Arka planınıza ışık sıçramaması için flag/floppy (ışık yansımasını engellemek için kullanılan siyah kumaş ile çevrelenmiş çerçeve) kullanabilirsiniz.
Çekim alanınız küçükse ve bütçeniz de kısıtlıysa güçlü bir adet ışık yeterli olacaktır. Fakat filtrenin etkisini daha iyi görebilmek için edge light (kontür ışığı) da kullanmanızı öneriyor Alex.
Pro-Mist Filtre İle Görüntüyü Stilize Etmek
Rüya gibi bir görüntü oluşturmak için birebir! Aydınlıklara parıltı katarak onları daha da aydınlatmak için tercih ediliyor. Aynı zamanda görüntüdeki kontrastı yumuşatıyor. Bu nedenle kullanırken görüntünüzün genel olarak yumuşayacağını ve solacağını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Fakat iyi bir haberimiz var! Pro-Mist’in farklı bir versiyonu olan Black Pro-Mist, üzerindeki küçük siyah tanecikler ile görüntünüzün kontrastını korumanızı sağlıyor.
Soft FX Filtre: Ticari Röportajlar İçin Doğru Tercih
Bu filtre, görüntünüzdeki kontrastı kaybetmeden yüzde kırışıklıkları, pürüzleri, kızarıklıkları yok etme gücüne sahip. En güzel yanlarından biri de detayları yumuşatırken genel görüntünüzün keskinliğini azaltmıyor. Bu sayede makyaj ekibiniz olmadan da yüzü pürüzsüzleştirebilirsiniz.
Bu örneklerden de anlayacağımız üzere fazla ekipmana ihtiyaç duymadan daha düşük bütçeli, sinematik, daha pratik ve güzel görseller oluşturabiliriz. Tabi ki filtreler konusunda sadece bu örneklerdeki filtrelere bağlı kalmadan çekim yaptığınız mekana, ışığınıza, konunuza göre farklı filtreler de kullanabilir ve çekim sonrası (post-prodüksiyon) aşamalarınızı sadeleştirip kolaylaştırabilirsiniz.