Stanley Kubrick’in yapay ışık olmayan efsane iç mekan çekimleri için kullandığı lenslerden biri: Zeiss Planar 0.7/50mm. Lens şimdi Zeiss Müzesi’nde sergileniyor.
Stanley Kubrick ile birlikte çalışan yapımcı Jan Harlan, sadece on tane üretilen Zeiss Planar 50mm F0.7 lenslerden bir tanesini Zeiss’in Oberkochen, Almanya’daki “Optik Müzesi”e (Museum of Optics) verdi.
Bu lens Kubrick’in sinema lensi olarak kullanılabilmek için modifiye ettirdiği aynı serideki üç lensten biri.
Lensin ilginç bir hikayesi var. 6’sı NASA için olmak üzere sadece 10 tane üretildi. Üç tanesi Kubrick tarafından alındı ve “Barry Lyndon” filminde kullanılmak üzere modifiye edildi. Düşük ışıklı film yapmanın film negatifinin hassasiyeti ile limitli olduğu yıllarda Kubrick ve yapımcısı Jan Harlan bu ultra hızlı prime lensi sadece iki mumun yanıyor olduğu sahneler gibi zor sahnelerde kullanmıştı.
“1972’de lensi Oberkochen’den, direkt olarak üreticilerinden almıştım,” diyor Harlan Zeiss’a. “Şimdi onu Stanley Kubrick’in mirasını onurlandırmak için bu müzeye; evine getiriyorum.”
Harlan, Kubrick’in bu lensi nasıl kullanmaya karar verdiğini ve lensi sinema kameralar ile kullanabilmek için ne tarz modifikasyonlar yaptırdıklarını anlatıyor.
“Stanley “American Cinematographer”da Zeiss 0.7/50mm hakkında yayınlanan makaleyi okumuş ve çok heyecanlanmıştı. Benden araştırmamı istedi. Zeiss’ı aradım ve Dr. Kammerer ile konuştum ve bana arkasının dizaynı sebebiyle lensin sinema kameraları ile kullanılamayacağını söyledi. Bu durumu Stanley’e bildirdim ve -tipik olarak- “Hayır” cevabını kabul etmedi ve bu lense uygun bir film kamerası olup olmadığını araştırmaya başladı. Yansıtıcı ayna için yer olmadığından bu kameranın bir reflex kamera olması mümkün değildi. Ancak yine de lensin arkasındaki 5 mm, dönen bir diske izin vermek için yeterli alan olmalıydı.
Uzun lafın kısası ben bir lensi aldım ve Stanley’in bu konuda uzun müzakereler yaptığı Ed Di Giulio’ya götürdüm. Ed, Mitchel BNC’nin mount’u üzerinde çalıştı ve kamerayı bu lens için harika bir seçenek haline getirdi. Testler başarılı olduktan sonra daha farklı odak uzaklıklarına çevrilme potansiyeli için iki lens daha götürdüm. Diğer lensler de şimdi Stanley Kubrick Sergisi’nde. Sadece bunu geri getirdim.”
Zeiss’in açıklamasına göre Planar 50mm F0.7, Guiness Rekorlar Kitabı’nda yer alıyor. F1.4’e oranla 4 kat daha fazla ışık alıyor.
Kaynak: DPReview.com