V-RAPTOR DSMC3, geçtiğimiz Eylül ayında duyurulmuştu. Dahili ND ve daha kullanışlı bağlantı seçeneklerine sahip olan RED V-RAPTOR XL modeli ise geçtiğimiz Nisan ayında Londra’da düzenlenen BSC Expo’da ilk kez görülmüştü.
V-RAPTOR XL, henüz tüketici ile kavuşamamış olsa da V-RAPTOR DSMC3 setlerde kullanılmaya başlandı. Kameranın önümüzdeki aylarda sektörde daha da mevcudiyet kazanacağını düşünüyoruz. Bu yüzden V-RAPTOR DSMC3 hakkındaki bilgilerimizi bu yazı ile birlikte tazeleyelim istedik.
“RED’in bugüne kadar en modern ve en gelişmiş sinema kamerası” olarak duyurulan RED V-RAPTOR’un öncelikle PDAF (phase detect autofocus) 35.4 Megapixel VV CMOS sensörü, yüksek kare performansı ve 17+ dinamik aralığı ile ön plana çıktığını belirtelim. Fakat bunların yanı sıra söz konusu kamera teknolojileri olduğunda akla gelen neredeyse her başlıkta RED V-RAPTOR yeni bir cevap; yeni bir geliştirme ile gelmiş. Dilerseniz adım adım hepsine göz atalım.
1) Daha Hızlı Sensör
V-Raptor, RED Komodo gibi global shutter‘a sahip değil; fakat rolling shutter hızı, Monstro’da 15ms iken V-Raptor’da 8ms’e indirilmiş. Böylece neredeyse sıfıra yakın rolling shutter bozulması olduğundan bahsediliyor.
2) Form Faktör
DSMC2 (DSMC: Digital Stills and Motion Camera) ile DSMC3’leri karşılaştırdığımızda form faktörleri arasındaki fark ön plana çıkıyor. DSMC3’ler DMSC2’ye göre oldukça kompaktlar.
Bunun yanı sıra RED V-RAPTOR’un asistan tarafındaki yeni ekranı görüntü yönetmenleri kompozisyonları kurarken birinci asistanların rahatça ayarları yapabilmesine ve dolayısıyla daha hızlı çalışmaya imkan veriyor.
Aşağıdaki resimde göreceğiniz üzere yan ekranda 8 adet tuş var. Bu tuşlar için ise 3 farklı mod var. Bu sayede V-Raptor’da 24 farklı atanabilir düğmeye sahibiz.
3) “Çoklu Format” Sensör
V-RAPTOR, Monstro gibi 8192 x 4320 piksel sayısına sahip. Fakat birçok açıdan geliştirilmiş bir sensör ile birlikte geliyor. Yazının ilerisinde bahsediyor olacağımız rolling shutter hızı ya da yeni sıkıştırma imkanları gibi iyileştirmeler 8K sensörden daha iyi faydalanabilmeyi vadediyor.
RED, “Multi-Format” derken kameranın geniş bir lens yelpazesi ile kullanılabilmesinden bahsediyor aslında. İster sferik, ister anamorfik ya da 16mm vintage lensler ile kullanılıyor olsun sensörün büyüklüğü lens uyumsuzluğundan kaynaklı kırpma faktörünün çözünürlüğe etki etmesinin önüne geçmiş oluyor.
Aşağıdaki görselden görebileceğiniz üzere Super 35 bir lens kullanırken bile 6K çözünürlüğe sahip olmuş oluyorsunuz.
4) Yüksek Kare Özellikleri
V-Raptor ile RED yüksek kare konusunda artık rakipleri Sony ve Venice ile değil Phantom gibi kameralar ile yarışıyora benziyor. Aşağıdaki tablodan neden olduğunu görebilirsiniz. Bunun yanı sıra daha iyi data sıkıştırma seçenekleri ile yüksek kare görüntülerin post prodüksiyon sürecini de epey kolaylaştırmışa benziyor.
Max Frame Rate | Red Monstro | Crop Factor | Red V-Raptor VV | Crop Factor |
8K | 60 fps (72 fps @ 2.40:1) | 1.00 | 120 fps (150 fps @ 2.40:1) | 1.00 |
6K | 75 fps (100 fps @ 2.40:1) | 1.25 | 160 fps (200 fps @ 2.40:1) | n/a* |
4K | 240 fps (150 fps @ 2.40:1) | 1.87 | 240 fps (300 fps @ 2.40:1) | n/a* |
2K | 240 fps (300 fps @ 2.40:1) | 3.74 | 480 fps (600 fps @ 2.40:1) | n/a* |
8K 120 FPS 17:9
6K 200 FPS 17:9
4K 240 FPS 17:9
2K 480 FPS 17:9
5) RED MINI-MAG Şartı Sona Erdi
V-Raptor’un en sevinçle karşılanan özelliklerinden biri de artık RED MINI-MAG kartların kullanılmasının şart olmaması. Piyasadaki herhangi bir CF Express 2.0 Type B kartı V-RAPTOR’a takıp kayıt alabilirsiniz.
RED’in ayrıca AngelBird ile ortak olarak dizayn ettiği 660GB bir kartı var. Bu kartın toplam aktarım süresinin 7 dakika olduğu belirtildi. Aynı şekilde 1.3, 2 ve 4 TB’lık kartlar da Angelbird ile ortak olarak dizayn edildi.
6) RF Mount
V-Raptor, Red Komodo gibi sabit bir RF mount ile geliyor. RED yetkilileri EF mount’u tercih etmediklerini; çünkü EF’ten RF’e çevirmenin daha zor olduğunu söylüyor. KipperTie, Wooden Camera veya Canon üretimi adaptörler ile PL and EF-mount lensler de kamerada kullanılabiliyor. RED, içerisinde dahili ND Filtre düzeneği olacak bir RF’ten PL adaptör üzerine çalışıyor.
7) Isı Yönetimi ve Black Shading Kalibrasyonu
RED’in V-RAPTOR için yeni bir ısı yönetimi sistemi dizayn etmiş. Kameranın ısınmasının kamerada yapılan Black Shading kalibrasyonu ile de ilgisi var.
Hatırlarsak normalde bu kalibrasyon şu durumlarda yapılıyordu:
- Hava sıcaklığındaki ekstrem değişikliklerde (+/– 30°F or +/–15°C)
- Pozlama süresindeki ekstrem değişikliklerde (+/– 1/2 sec)
- CAL: T/E belirtecinde T ya da E yeşil değilse.
- Gürültü profilinde pattern’ler ya da çizgiler varsa
- Her güncellemeden sonra
İlk maddedeki durum yeni ısı sistemi ile artık +/-20-25°C’ye kadar çıkmış ve toplam kalibrasyon süresi 1 dakikanın altına indirilmiş. RED Gemini ve diğer modellerde olan kalibrasyon seçenekleri V-Raptor’da kaldırılmış ve tek komuta indirilmiş.
8) Yeni Sıkıştırma Seçimleri
Artık detaylı bir şekilde kaça kaç sıkıştırma yapılacağını seçmek yerine RED, V-RAPTOR’da bu menüyü basitleştirmiş ve kullanıcıya üç adet seçenek sunuyor:
- REDCODE HQ 360 Mb/s – High-end VFX işlerde
- REDCODE MQ 300 Mb/s – Standart sinematik işlerde
- REDCODE LQ 180 Mb/s – Internet ve sosyal medyada gösterilecek işlerde ya da uzun etkinlik kayıtlarında
Bu üç formatın da Netflix onaylı olduğunu belirtmekte fayda var.
9) Data Yönetimi
V-Raptor, REDCODE RAW tipi olarak wavelet‘tense discrete cosine transformation, DCT’ye sahip. RED Komodo’da da aynı RECODE RAW varken RED Monstro’da wavelet kullanılmaktaydı.
10) Diğer Özellikleri 🙂
Adettendir diye en önemli 10 özelliği şeklinde bir sınırlandırma yaptık fakat bahsettiğimiz gibi bu kamera ile RED birçok yenilik yapmış. 10 özelliğe sığmayan ama önemli olan diğerlerini de aşağıdaki şekilde toparlayarak yazımızı bitirelim.
- İki adet ve bağımsız şekilde çıkış seçenekleri ayarlanabilen 12G SDI ile 2160p @ 60fps 10-bit 4:2:2 çıkış. (Monstro’do 1080p @ 60fps 10-bit 4:2:2 çıkış mümkündü)
- RED, Sony ve Canon gibi çalıştığını iddia etmese de sensörün Komodo gibi PDAF (phase detect autofocus) özelliği var.
- V-Raptor için Small HD ile ortaklık yapıldı ve 1300 nit parlaklığında DCI-P3 profiline sahip çok düşük ve DSMC2’ye göre tepkime hızı çok daha iyi.
- Tüm RED kameralarda olan OLPF filtre eskiden harici olarak sağlanırken bu sefer sensöre takılı olarak geliyor.
- Bir sensördeki piksellerin boyutu o kameranın düşük ışık performansı ile doğru orantılıdır. V-Raptor, Monstro gibi 5 mikron piksel boyutuna sahip.
- Kameranın base ISO‘su 800.
RED V-Raptor 8K artık Kiralık Kameracım‘dan kiralanabiliyor. Hakkında detaylı bilgiye ve kiralama şartlarına bu sayfadan ulaşabilirsiniz.