Nofilmschool.com‘da yayınlanan bir yazıda senaryo yazmak için işinizi kolaylaştırabilecek bir siteden, Storyplanner.com‘dan bahsediliyor. Sizin için çevirdik. Keyifli okumalar.
Fikirlerinizi organize bir şekilde yazıya dökmekten hoşlanıyor musunuz?
Yazılara bariz gerçeklerden bahsederek başlamayı seviyorum: Bir senaryo yazmaktan daha zor çok az şey var. Hatta bazen imkansız bir görev olarak bile gözükebilir. Birçok senaryosu olan bir yazar olarak yardımcı yeni araç gereçleri her zaman denemeyi çok sevmişimdir.
Bu araçlardan istediğim şey beni başarıya götürebilecek stratejileri bulmak. İçimdeki en iyiyi ortaya çıkartacak yazma alışkanlıkları ve araçları neler olabilir? Sesimi ve becerilerimi sergilememe ve zor sahnelerin altından kalkabilmemi sağlayacak olan araçlar…
Birlikte çalıştığım insanlardan biri bana Story Planner websitesini gönderdiğinde heyecanlandım. Bu websitesi ile yaptığım denemeler senaryolarımın iskeletini çıkartmak ve planlama yapmaktı. Pilot bölüm ya da uzun metraj olsun farketmez. Her zaman bir tretman yazarım. Ve aklımda hikayenin son resmicanlanmadan hiçbir şey yapmaya başlamam.
Nasıl kullanılır?
Story Planner Save The Cat Beat Sheet‘ten Snowflake Method‘a kadar her çeşitten aracın bir araya getirildiği bir site.. Peki bu site nasıl çalışıyor?
Story Planner sitesine girdiğiniz anda siteden ne şekillerde faydalanabileceğinize dair bazı açıklamalar ile karşılaşıyorsunuz. Şöyle diyor:
“Yazma biçiminize göre birçok hikaye planı öneriyoruz. Hızlı, kolay planlama metodu mu yoksa daha detaylar üzerinde daha hızlı çalışabileceğiniz bir yöntem mi? Planlama metodlarını sizin için tarıyoruz ki zaman kazanın. Birçok başarılı yazar tarafından tercih edilen hikaye planlamanın en iyi yollarını sizler için seçtik. Planlarımız hikaye örgüsünü oluşturmanın yanında başka işlere de yarayabilir. Karakterlerinizi daha iyi anlamanıza, hikayenizin bağlamını açıklayabilir ve neden bu hikayeyi yazıyor olduğunuzu anlayabilirsiniz. Story Planner Helper size hangi planın uygun olduğunu seçmeniz için yardımcı olabilir. Yazma yolculuğunuzun her aşaması için planlarımız mevcut.”
Bu sözcükler güzel fakat sitenin hazinesi “Story Plans” (hikaye planlamları) ya da “Story Summaries” (hikaye özetleri), “The Story World” (hikayenin dünyası) gibi sayfalarında yer almıyor. Tüm bu alt sekmeler sizi hikayeniz için bazı soruların cevaplarını dolduracağınız sayfalara götürüyor.
Peki bu sorular neye göre seçilmiş? Bir senaryo, roman, kurgusal olmayan bir metin yazıyor olduğunuza göre bazı ünlü tekniklerden derlenmiş. Daha önce de bahsettiğim gibi, “Save The Cat”, “The Hero’s Journey”, “Syd Field” ve benzeri tekniklerden. Sahneler için not kartları yaratma seçeneği bile var. Eminim bir televizyon pilotu için çalışıyorsam çok işime yarayacak bir özellik.
Bu soruların cevaplarını girdikten sonra onları Word dosyası ya da PDF olarak kaydedebiliyorsunuz. Başka kaydetme seçenekleri de var. Ayrıca hangi strateji ile yazıyor olursanız olun bunları doldurmanız için gerekecek yaklaşık zaman da söyleniyor. Aslında bu fikri çok sevdim çünkü tembel bir first draft insanı olarak fikirlerimi ortaya dökmenin hızlı bir yolunu bulduktan sonra daha detaylı outline’lar üzerinde çalışmayı seviyorum.
Daha önce hiç roman yazmaya çalışmamış biri olarak bu sitedeki araçların roman yazarken ne kadar işe yarayacağını bilmiyorum bu yüzden onlar hakkında yorum yapmayacağım.
Bir örnek
Sitede hikayenizi planlamak için olan yollardan birini beraber inceleyelim.
Pixar ‘Bir Zamanlar’ Hikaye Planlaması
Pixar’ın hikaye sanatçısı Emma Coats zamanında studio’nun hikaye anlatıcılığı ipuçlarından bir tweet dizisi hazırlamıştı. ‘Once upon a time…’ yani “Bir zamanlar…” cümlesi ile başlıyordu. Hikaye eksperlerinden Brian McDonald da bu metoddan kitaplarında bahseder. Hikayenizi yapılandırmanın basit ve eğlenceli bir yoludur bu. Şu sorulara cevap vererek ilerleyebilirsiniz:
•Bir Zamanlar… (Once upon a time…)
Karakterinizi ve hikayenin geçtiği yeri tanımlayın. İzleyici bu hikayeyi takip etmesi için kimin hakkında olduğunu ve nerede geçtiğini bilmesi gerekir.
•Ve her gün… (And every day…)
Bu dünyada bir gün nasıl geçer? Ana karakterinizin günlerinin nasıl geçtiğini betimleyin.
•Ve bu yüzden… (And because of this…)
Karakteriniz ne yapmakta neyi hedeflemektedir?
•Ve bu yüzden (iki)… (And because of this (two)…)
Karakteriniz belki ilk hedeflediği şeyi başardı. Peki bir sonraki adımı ne olacak? Yeni bir hedef koymak iyi olacaktır. Kısa hikayeler bu adımı atlayabilir.
•Ta ki… (Until finally…)
Burası hikayede bir gerçeğin açığa çıktığı yer, son bir uğraş, ya da büyük bir savaşın olduğu nokta.
•O günden beridir… (And ever since that day…)
Karakter için bir önceki adımın ne anlama geldiğini anlatan hikayenin kapanışı.
Storyplanner.com ücretli mi?
Aslında sitedeki tüm servislerden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Fakat sadece bir proje için kullanabilirsiniz. Ayrıca onları kaydetmek isterseniz “Build My Project” planını seçmeniz gerekiyor.
Aslında ucuz olsa da bu sitede olan şeyleri Google Doc’a kopyalayıp istediğiniz kadar projede kullanabilirsiniz. Ayrıca bu sitede (No Film School’da) da beat sheets, classic screenplay structure (klasik senaryo yapısı), story structure (hikaye yapısı), world-building (dünya yaratımı), character development (karakter yaratımı), character archetypes (karakter arketipleri) , character arcs (karakter arkları), ve elevator pitch gibi birçok ücretsiz döküman bulunuyor.
Kaynak: No Film School