Oppenheimer aslında konusu gereği birçok CGI içeren sahneye sahip olabilirdi.
Christopher Nolan, Trinity Nükleer Deneme sahnesi dahil, pratik efekt kullanımından şaşmadıklarını söylüyor ve filmde CGI sahne olmadığını bildiriyor.
Atom bombasının ilk patlamasını canlandırmak büyük bir görevdi. Öyle bir yol bulmalıydık ki seyirci sıra dışı bir ana şahit olduğunu hissetmeliydi.
Christopher Nolan
Nolan filmde VFX ve CGI sahnelerden kaçınmaya çalışmış
Nolan’ı tanıyoruz. Filmlerinde VFX ve CGI katmanlar olsun pek istemez. Dijital görüntünün de çok büyük sevdalılarından değildir. Large format film kameraları (mümkünse IMAX) ile çalışmayı sever ve pratik çözümler bulma yönelimi daha fazladır.
Her filminde VFX miktarını azaltmaya çalışır. Mesela Dark Knight (2008) 650 VFX sahneye, The Dark Knight Rises (2012) 450 VFX sahneye sahipti. Inception (2010) 500, Dunkirk (2017) 429 görsel efektli sahneye sahipti. Tenet ise sadece 280 VFX sahneye sahipti. Neredeyse romantik komedilerden bile daha az bir sayı. Hangara çarpan 747 uçağının sahnesini hatırlarsınız. Bu sahnede CGI bulunmuyordu.
Oppenheimer: Sıfır (0) CGI Sahne
Birçok röportajda Nolan’ın tekrar ettiği ve Oppenheimer’ın pratik çözümlerine vurgu yaptığı üzere yakında vizyona girecek Oppenheimer’da sıfır CGI sahne bulunuyor. Nolan, senaryoyu bitirdikten sonra VFX ve CGI kullanımını azaltmak üzere çalışmalara başlayabilsin diye ilk kez görsel efektler sorumlusuna, Andrew Jackson’a okutmuş.
“Oppenheimer’ın kafasına girmenin bir yolunu bulmalıyız.. Dünyayı onun gördüğü gibi görmeliyiz. Atomların hareketini, enerji dalgalarını hayal edişini, quantum dünyayı… Ve tüm bunların Trinity nükleer denemesine varışını… Tehlikeyi hissetmeli ve tüm bunların yarattığı tehditin boyutunu hissettirmeliydik. Bunların hepsini bilgisayar yardımsız becerelim.” demiş.
Filmin Zirve Sahnesi: Trinity Nükleer Deneyi
Nolan filmin en güçlü sahnesinin Trinity Nükleer Deneyi olduğunu söylüyor. Bu sahne çok merak ediliyor hatta sahnenin Midjourney ile AI yardımı ile oluşturulmuş bir sahne arkası bile var.
Oppenheimer, 16 Temmuz’da Trinity deneyini gözlemleyeneler arasındaydı. Bu deneyde ilk atom bombası başarılı bir şekilde patlatıldı. Oppenheimer sonrasında bu olayın aklına Bhagavad Gita’nın sözlerini getirdiğini söyledi:
“Şimdi ölümün ta kendisi oldum. Dünyaları yok eden oldum.”
Bizim tahminimize göre bu filmin ana cümlesi olacak.
Nolan, Oppenheimer’ı diğerlerinden ayıran şeyi anlatırken şöyle diyor: “Birçok filmimde birçok patlama sahnesi yaptım. Fakat büyük bir ekip ile bir çölün ortasında olmak ve devasa bir patlama sahnesini çekmek başka bir şeydi. “
Ultra-süper-büyük bir patlamanın yanında Oppenheimer’da dramanın yoğunluğu da fazla olacağa benziyor. Söylentilere göre filmin çıplaklık dozu da fazla ve IMAX ile çekilen ilk tam anlamıyla çıplaklık içeren bir seks sahnesine sahip olduğu söyleniyor. Dramatürjisi siyah beyaz, 15 perforasyon ile karakterlerin yüzlerine odaklanıyor. Bu yüzden 70mm tiyatrolarda bizi oldukça özgün bir deneyim bekliyor.