Eğer fotoğraf ve video bir çocuk sahibi olsaydı bu bir timelapse olabilirdi. İki dünyanın da en iyi özelliklerini alıyorsunuz: Harika bir fotoğraf çerçevesi seçip birkaç bin tane çekerek hareketli görsel bir şölen üretiyorsunuz. Güzel bir timelapse için göz önünde tutulması gerekilen önemli bazı teknik detaylar var. Bunlardan biri de timelapse aralığı.
Drew Geraci için timelapse bir hobi olarak başladı. Fotoğraf ve video üretimine eğlenceli bir eklemeydi ilk başta. Ama, onun da anlattığı gibi “bir kere içerisine girdiğinizde, gerçek anlamda içine girmek gerekiyor. Çünkü çok fazla vakit alıyor.”

Şanslıyız ki timelapse’ler için gerekli ekipmanlar ve iş akışları yıllar öncesi ile kıyaslandığında çok daha kullanıcı dostu hale geldiler. Drew’ün MZed’de yer alan “Sinematic Timelapse” kursunda sürecin tüm adımları tek tek anlatılıyor. Mekan keşfinden ekipmanların kurulumuna birçok ipucu var. Biz bu yazıda kursun ufak bir sunuşu olarak timelapse aralığı seçmenin püf noktalarına odaklanıyor olacağız.
Timelapse Aralığı Nasıl Seçilir?
Kendinize sormanız gerek ilk sorulardan biri timelapse için seçtiğiniz ana konuyu çekmek için ne kadar süreye ihtiyacınız olduğu. Örneğin bulutların hareket ettiğini göstereceksiniz; ya da bir bina üzerinde ışık değiştikçe oluşan gölgeleri çekmek istiyorsunuz. Ya da şehirdeki bir parktaki insan kalabalığını, gece trafiğini, geceden gündüze geçen bir şehir manzarasını yakalamak istiyorsunuz.
Bir timelapse’i ne kadar süre çekeceğiniz hakkındaki tahmini süre, timelapse aralığını belirlemek için temel bilgi olmalı. Eğer 4 saat çekecekseniz, 1-2 yıl çekeceğinizden çok daha farklı bir sistemde timelapse aralığına sahip olmanız gerekiyor. Genel olarak ne kadar daha az zamanınız varsa aralığınız o kadar kısa olmalı. Ve sahnedeki hareket ne kadar yavaş gerçekleşiyorsa o kadar uzun aralığa sahip olmanız gerekiyor.

Drew’ün tavsiyelerinden biri timelapse aralığı ile uyumlu bir shutter hızı seçmeniz gerektiği. Timelapse aralığınız bir saniye ise shutter hızınızı da bir saniyeye yakın seçmelisiniz. Daha fazla değil. Timelapse aralığı pozlamalar arasındaki süreyi belirtiyor. O yüzden shutter hızınızın timelapse aralığınız ile uyumlu olduğundan emin olmanız gerekiyor. Shutter hızınız timelapse aralığınızdan az olmalı.
Ve tabii ki genel ışık durumunu da düşünmeniz gerekiyr. Eğer karanlık bir sahne çekiyorsanız daha yavaş bir shutter hızına sahip olmanız gerekiyor. Timelapse aralığını da buna göre ayarlamanız gerekiyor.
Drew’ün bazı favori timelapse aralığı ayarlarını aşağıdaki başlıklarda özetledik.
Kısa Timelapse’ler için Timelapse Aralığı
Eğer timelapse çekmek için sadece 15-20 dakikanız varsa, timelapse aralığını 1-2 saniye olarak tercih edebilirsiniz. Eğer 1-2 saatiniz varsa ise 4-5 saniye daha iyi. Bu süre birçok koşulda bazı dramatik bulut hareketlerini ya da yoğun bir saatte insanların ve arabaların hareketlerini yakalamaya yetecektir. Burada amaç kısa bir süreye sahipseniz bile kadraja yeterli derecede hareket sığdırabilmek.
Drew timelapse aralığınızın aynı zamanda odak uzaklığına da bağlı olduğunun altını çiziyor. Eğer geniş açı bir lens ile çekim yapıyorsanız daha kısa bir aralık belirleyebiirsiniz. Eğer telefoto lenste iseniz daha uzun, 3-4 saniyelik aralıklar işinizi görecektir.
Sis İçin Timelapse Aralığı

Sis çekebilmek için Drew, kameranızdaki ya da intervalometrenizdeki en kısa aralığı seçmeniz gerektiğini söylüyor. 1 saniye güzel; ama 1/2 saniye çok daha iyi. Bu şekilde sisin hareketini yağ gibi yumuşak, su misali bir görsellik ile yakalayabilirsiniz.

İnsan odaklı timelapse’lerde aralığı uzun tutarsanız neler olup bittiğini anlamaya yetecek derecede hareket göremeyebilirsiniz. Bu yüzden Drew 1 ya da 1/2 saniyeyi öneriyor. Uygun bir shutter hızı ile tabii. Bu sayede insanların fazla blur olmadan hareketi seçilecektir.
Gece arabaları çekerken 2-3 saniye, ancak timelapse’in sağlayabileceği o güzel ışık çizgilerini oluşturmak için yeterli. Drew gün içerisinde 1-2 saniyelik aralıkları öneriyor. Gündüz ışık çizgilerinin peşinde olmadığımız ve arabaları fazla blur ile göstermek istemediğimiz için.

Yazın ve Kışın Gölgeler
Drew’a göre gölgeleler insanı zorlayabilir çünkü çekilen süre içerisinde fazla hareket etmeyebilirler. Genel olarak kış vakti gölgeli timelapse’ler için en iyi vakittir. Gün doğumu ile batımı arasında az vakit olduğu için gölgelerin dramatik değişimleri daha rahat yakalanabilir.

Drew kış zamanındaki gölgeler için 8-10 saniyelik aralıklar öneriyor. 2-4 saat arası çekimler ile, özellikle sabah erken başlarsanız çok güzel timelapse’ler elde edebilirsiniz. Eğer yazın bir gölgeli timelapse istiyorsanız geçirmeniz gereken süre 6-8 saate çıkacaktır.
Bu tarz timelapse’lerde gün doğumunda ya da batımında çekimler yapın çünkü ışığın dramatik değişimini göstermek istiyor olacaksınız. Günün ortasında güneşin tam yukarıda olduğu zamanlar bunun için verimli olmayabilir.
Etkinlik Timelapse’leri Aralık Hızı
Etkinlik timelapseleri etkinliğin süresine bağlıdır. Birkaç saatlik mi? Yoksa daha uzun mu? Mesela bir spor etkinliğinde 2 saatiniz olabilir. Bu yüzden 7-9 saniyelik bir aralık belirlemek üzerinde çalışabileceğiniz yeterli materyal sağlayacaktır.
Drew tüm etkinliği en başından sonuna kadar çekmenizi tavsiye ediyor. Bu sayede bazı anahtar anları kaçırmamış olacaksınız. Bu yüzden eğer etkinlik 2 saat sürüyors başını ve sonunu çekmek için 3 saatlik bir çekime ihtiyaç duyacağınızı düşünebilirsiniz.

Timelapse Calculator
Timelapse çekerken uygun aralığı seçmek için ekstra yardıma ihtiyacınız varsa Drew bir timelapse calculator yani timelapse hesaplayıcı kullanabileceğinizi öneriyor. App Store’dan oldukça fazla olan alternatifler arasından bir tanesini seçebilirsiniz.
Timelapse hesaplayıcıya çekiminizin kaç saat süreceğini, ne kadar uzunlukta bir timelapse video oluşturmak istediğiniz ve kaç tane fotoğraf çekmek istediğinizi girdiğinizde size timelapse aralığını veriyor olacak.
MZed Pro ile Sinematik Timelapse’in Tüm Boyutlarını Öğrenin
Umarız Drew’ün kursunun bu kısa sunuşu işinize yaramıştır. Tabii ki bu yazıdaki bilgiler ve ekran alıntıları Drew’ün kursta anlattıklarının yerine geçmeyecektir. Bu yüzden timelapse hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız Drew Geraci’nin Sinematik Timelapse dersine göz atabilirsiniz. Bölüm 1 daha çok stabil timelapse’ler ile ilgili. Bölüm 2 yakında çıkacak ve daha çok hareketli timelapseler hakkında olacak.