Blackmagic Design’ın DaVinci Resolve programı, büyük Hollywood filmlerinin post prodüksiyon ekiplerinden Youtube içerik üreticilerine kadar birçok farklı kullanıcı profili tarafından kullanılan güçlü bir video düzenleme, video efekt ve ses düzenleme (NLE) programı.
Peki ücretsiz versiyonunun sınırları neler? Studio ve ücretsiz versiyonu arasındaki farklar nedir? CineD’de bu konu hakkında yayınlanan bir yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.
DaVinci Resolve neden ücretsiz?
Öncelikle programın neden ücretsiz bir versiyonu var bunu konuşmakla başlayabiliriz. Bu Blackmagic Design’ın yaptığı akıllıca bir pazarlama taktiği aslında. Resolve, Blackmagic Design ekosistemine girmek için oldukça çekici bir başlangıç sunuyor. CEO Grant Petty’nin düşüncesine göre Resolve’u öğrendiğinizde markanın speed editor, renk düzenleme panelleri ve ATEM mini serileri gibi diğer post prodüksiyon hardware’leri de ilgilenmeye başlayacaksınız.
Daha profesyonel ve daha iyi oldukça Blackmagic ürünlerine daha çok yatırım yapacaksınız. Ve bu strateji iyi çalışıyora benziyor ki (bunu şu anda kendi masaüstü sistemime bakarak söylüyorum ki, evet gerçekten işe yaramış 🙂 ) şirket yakın zamanda bunu değiştireceğe benzemiyor.
“İnsanların harika içerikleri bedava üretebilmesini istiyoruz. Ama aynı zamanda da belirli bir seviyeye geldiklerinde bazı profesyonel özelliklerin kilidini açma fırsatları da olmalı.”
Simon Hall, Senior Technical Sales Specialist – Blackmagic Design
DaVinci Resolve için neden para ödemeliyim?
Şimdi diğer soruya geçelim: Da Vinci’nin Studio versiyonu için neden 300 dolar ödeyelim? Her şeyden önce diğer programlar ile kıyasladığımızda en büyük fark bu ücretin sadece bir kerelik ödeniyor olması. Blackmagic güncellemeler için ücret istemiyor ya da aylık bir abonelik ücreti yok. Yani 15 yıl önce satın aldıysanız bile bugün hala son sürümünü kullanabiliyorsunuz.
Şimdi, “Media” sayfasından itibaren Resolve’un iş akışının üzerinden birlikte geçelim. Yazının sonunda ücretsiz versiyonun mu yoksa ücretli versiyonun mu sizin işinize yarayacağını anlayacaksınız.
Medya Sayfası
Ücretsiz versiyon birçok formatı ve kodeği içerirken sadece Studio versiyonu AVCHD, HEIF, J2K HT, and Sony XAVC ya da Panasonic GH serisindeki H.264 10-bit 433 10-bit gibi formatları kaldırabiliyor. Resolve tarafından desteklenen tüm kodeklere şu listeden ulaşılabiliyor.
Ücretli versiyonda bulabileceğiniz bir başka özellik ise “Scene Cut Detection” özelliği. Bu özellik klipleri, nereden kesileceği konusunda analiz ediyor ve ayrı ayrı kliplere bölerek timeline’ına diziyor.
Bir başka özellik ise akıllı bin klasörleri oluşturabilmek için kullanılabilen yüz tespiti, “Face Detection” özelliği. Uzun süreli bir projede birçok farklı insan ile çalışıyorsanız çok işe yarayabilecek bir özellik.
Kesme ve Düzenleme Sayfası
Ücretli versiyon ile ücretsiz versiyon arasındaki farklar aslında çoğunlukla performans kaynaklı farklar. İki versiyon da işlem süreci için GPU kullanıyor fakat Studio versiyonu birden çok GPU kullanabiliyor. Bu da iş akışınızı büyük projelerde hızlandırabiliyor.
Ücretsiz versiyonun timeline çözünürlüğü UHD ile sınırlı.
Studio versiyonda iki adet özellik bulunuyor. “Smart Reframe” (değişik çerçeve oranlarına çevirirken ya da zoom in efekti verirken videonun en önemli kısmını ortalayan bir özellik) ve Lens Correction (optik bozulmaları tespit edip engelleyen bir özellik).
Hem ücretsiz hem de paralı olan versiyon, uzaktan renklendirme, rendering, 444, RGB 10-bit video ve audio yayını aşamalarında, çoklu kullanıcılı (ve chat özellikli) işbirliğine izin verebiliyor ama sadece ücretli olan versiyon marker ve yorumları Dropbox yardımı ile senkronize edebiliyor.
Renklendirme Sayfası ve Araçları
DaVinci Resolve’un en çok bilinen alanı burası ve ücretsiz versiyonu materyalinizin rengini düzenlemek ve yapmak için birçok araç sunuyor.
Sadece ücretsiz versiyonda bulunan bazı özellikler rotoskop işleminde büyük zamanlar kazandıran Magic Mask ve yüz güzelleştirme gibi AI destekli araçlar.
Ücretli versiyonda bulunan diğer özellikler ise Dolby Vision veya HDR10+ gibi standartlarda video üretebilmenizi sağlayabilen HDR scope’lar ve gelişmiş noise reduction araçları.
Sadece Stüdyo versiyonunda bulunan diğer özellikler şu şekilde:
- Depth Map
- Grading of stereoscopic 3D projects
- Film Halation
- Speed warp
- Superscale for upscaling HD to 4K
- Film grain
- Camera blur
- Motion blur
- Motion trails
- Lens flare
- Lens blur
- Lens reflections
- Pencil sketch
- Analog Damage
- Aperture Diffraction
- Automatic Dirt Removal
- Beauty
- Stylize and Pencil Sketch
- Chromatic aberration
- Chromatic adaptation
- Auto color matching
- Color Stabilizer
- Contrast Pop
- DCTL
- Deflicker
- Dehaze
- Detail recovery
- Dustbuster
- False color
- Frame replace
- Object tracking
- Object mask
- Object removal
- Patch replacer
- Sharpen
- Sharpen Edges
- Smear
- Soften and Sharpen Skin
- Surface Tracker 18
- Texture Pop
- Tilt Shift Blur
- Warper
Sonuç
Görebileceğiniz üzere Resolve’un ücretsiz versiyonu harika içerikler üretebilmeniz için yeterli özelliğe sahip. Programı direkt olarak Blackmagic’in sitesinden indirebiliyorsunuz.