Bu hafta duyurulan AtomOS 10.71 güncellemesini ile Ninja V/ Ninja V+ monitör ve kayıtçıları ile artık efsane FS serisi ProRes RAW kayıt alabiliyor. Dahası, bu güncelleme Canon EOS R5 ve Panasonic LUMIX BS1H için de geçerli!
AtomOS 10.71’in detaylarına dalmadan önce Ninja V ve Ninja V+ modellerini ve ProRes RAW codec’ini hatırlayalım.
Atomos Ninja V ve Ninja V+
2018 yılında çıkan Ninja V, Atomos’un en popüler kayıtçı monitörü. Geçtiğimiz Mayıs ayında Atomos Ninja ailesini büyütecek adımlar atmıştı ve Ninja V+, Ninja V+ Pro Kit ve Atomos Ninja Stream’i duyurmuştu. Cihazlar hakkındaki detaylar için ilgili haberimize göz atabilirsiniz.
Ninja V+ arttırılmış işlem gücü ile geliyor olsa da henüz sadece Z CAM E2 and E2-M4 kameralar ile yüksek kare ProRes RAW kayıt imkanı veriyordu. Fakat son güncelleme ile durumlar değişti.
ProRes RAW nedir?
Peki ProRes RAW neydi? Bunun için ProRes’den bahsetmek gerekecek.
Apple ProRes yüksek kaliteli, sıkıştırmadan kaynaklı kayıpları minimuma indirmeyi hedefleyen bir codec formatıdır. Apple Inc tarafından Apple Intermediate Codec’in devamı olarak geliştirilmiş ve 2007 yılında Final Cut Studio ile tanıtılmıştır. 8K’ya kadar çözünürlük desteği vardır. ProRes ailesi H.26x ve MPEG codec’leri ile aynı algoritmaları kullanır. HD reklamlar, yapımlar, Blu-Ray ve canlı yayınlar için final kopyası olarak da yaygın olarak kullanılmaktadır.
2018 yılında ise Apple, ProRes RAW codec’ini piyasaya sundu. ProRes RAW, ProRes codecleri ile aynı teknolojiye sahip fakat direkt olarak sensörden gelen RAW dataya uygulandığı için debayering işlemini post prodüksiyon aşamalarına erteliyor. ProRes RAW böylece performansı arttıran bir codec olarak değil post sırasında renklendirme ve yüksek kalite vadeden bir codec olarak öne çıkıyor.
FS serisi artık ProRes RAW kaydedebiliyor!
Atomos’un açıklamalarına göre FS serisi kameralar ile kompakt 5″ HDR monitörlerin beraber çalışabilmesi için oldukça fazla talep almışlar. NINJA V+ Pro-Kit (yani AtomX SDI Unit ve SDI RAW aktivasyonlu NINJA V+) şimdi FS5, FS5MKII, FS700 ve FS700r ile birleştiğinde artık ProRes RAW kayıt alınabiliyor. FS5 ve FS700’ün bu özelliğe kavuşabilmesi için Sony’den ücretli bir güncelleme yüklenmesi gerektiğini belirtmekte fayda var.
Şu ana kadar sayılan kameralar, 2K 240fps, 4K 60fps ve 4K 120fps RAW kayıt alabilecekler.
FS7 ve FS7 Mark II ise bu özelliğe ancak XDCA-FS7 modülü ile sahip olabilecek.
Sony FS5 (RAW güncellemesi ile) / FS5 II:
- 4K (4096 x 2160) 24p, 25p, 30p, 50p, 60p, 100p*, 120p*
- 2K (2048 x 1080) 100p, 120p, 200p, 240p
Sony FS700 (RAW güncellemesi ile) / FS700R:
- 4K (4096 x 2160) 24p, 25p, 30p, 50p, 60p, 100p*, 120p*
- 2K (2048 x 1080) 100p, 120p, 200p, 240p
Sony FS7 (XDCA-FS7 modülü ile) / Sony FS7 II (XDCA-FS7 modülü ile):
- 4K (4096 x 2160) 24p, 25p, 30p, 50p, 60p
- 2K (2048x 1080) 24p, 25p, 30p, 50p, 60p, 100p, 120p, 200p, 240p
*FS5 ve FS700 serilerinde 4K 100/120p’ler ancak S&Q modunda mümkün olacak. WB ve ISO kontrolü bu modda mümkün olmayacak.
Canon EOS R5: Ninja V ile 5K ProRes RAW
Canon EOS R5 zaten 8K ProRes RAW çekebiliyor diyebilirsiniz. Ama bu daha pahalı olan Ninja V+ ile mümkündü. AtomOS 10.71 ise artık Ninja V ile 5K ProRes RAW çekmeye imkan veriyor. Atomos’un açıkladığı gibi: “Canon EOS R5 ile Atomos NINJA V kombinasyonu ile RAW çekmek artık inanılmaz derecede bütçe dostu.”
Panasonic LUMIX BS1H ve ProRes RAW
Lumix BS1H, Panasonic’in yeni kamerası. Atomos’un duyurusunda özetlendiği gibi bokeh kalitesi, sinema kamerası özellikleri, 14+ stop dinamik aralığa sahip V-log renk profili ve düşük ışık performansı ile biliniyor. Atomos diyor ki, Lumix BS1H, NINJA V/NINJA V+ ile eşlendiğinde filmciler artık monitörde gördükleri şeyi çekebileceklerinden emin olabilirler.
NINJA V ve NINJA V+’ı Atomos ile uyumlu hale getirmek 5.9K 30fps, 4.1K 60fps, ve 3.5K 50fps anamorfik ProRes RAW kayıt imkanı sağlıyor.
Levi Allan ile ProRes RAW Testi
Atomos ayrıca bu güncellemeleri takiben ProRes RAW çekmenin faydaları hakkında “ProRes RAW çekmek: İpuçları ve Taktikler” adlı bir video paylaştı. Bu videoda görüntü yönetmeni Levi Allan, Lumix S1H ve Sony FX3 ile ProRes RAW kaydediyor.
ProRes RAW’un post prodüksiyonda sunduğu esneklikler sayesinde iki farklı kameranın eşlenmesi sıkıntı yaratmayacak. Video’yu aşağıdan izleyebilirsiniz. Sizin için bir kısmını özetledik.
“Bugün karlı bir alan bulmamız gerekiyor. Çünkü tamamen karlı bir atmosferde geçen bir kısa film çektik. Fakat çektiğimiz alanda kar eridi ve çekilecek birkaç sahnemiz daha var. Bu yüzden karlı yerlerde plato çekimler yapıp sanal bir stüdyoda bunları önceki çektiklerimiz ile birleştirerek kısa filmimizi tamamlamamız gerekiyor.
Karlar çok hızlı eridiği için hızlı olmamız gerekiyor. Gitmeden önce lens ve kamera testleri yapıyoruz ki gittiğimizde her şey hazır olsun.
İşe yeni başladığımda aldığım en iyi tavsiyelerden biri kendi LUT’larımı yükleyebildiğim bir monitör edinmemdi. Çünkü birçok farklı monitörde çalıştığınızda görüntünün postta nasıl gözükeceğiniz kestiremeyebilirsiniz. Sekiz sene önce bana hem LUT’lu görebilip hem de RAW kaydedebilen monitörler çıkacağını söylemiş olsalardı inanmayabilirdim.
Bugün üç kameramız olacak. Bir adet Ninja V ile RAW görüntü kaydettiğimiz gimble üzerinde FX3, backstage videosu için kullanacağımız bir A7 SIII ve plate görüntülerini 5.9 K RAW olarak kaydedeceğimiz Panasonic S1H. Aslında çok ekipmanımız yok. Her kamera için birkaç lens ve bataryalarını aldık.”
ProRes RAW çekerken dikkat edilecekler
“Monitörünüz eğer Atomos ise PQ modunda kullanmak işe yarayabilir. Waveform’da clipping olan yerlere dikkat edin. RAW çekiyor olsanız da eğer sınırları fazla zorluyorsanız bu dataları geri getiremeyebilirsiniz.
Bu kadar dinamik aralığın geniş olduğu kayıtlarda bir diğer dikkate edeceğiniz şey ise gölgeleri çok karartmamaktır. Bu yüzden benim yaptığım metot genelde kameranın Base ISO’suna göre pozlamayı clipping olmayana dek yükseltmek.
ProRes RAW belgesel çekerken iyi bir seçim olabilir
Sıklıkla belgesel prodüksiyonlarda çalışan Levi Allan’a göre belgesel sırasında hızlı olmak gerekildiğinden bazen çektiğiniz kişiler doğru pozlamayı yapmanızı beklemezler. Bu durumda RAW çalışmak ve sadece görüntünün çok uçlarda olmadığından emin olmak post prodüksiyon sırasında aslında size büyük bir güç sağlayabilir.
Ya da belgeselde farklı kameralar kullanıyorsanız onların görüntülerini eşlemek için de iyi bir çözüm olabilir.