Sektörün en kafa karıştırıcı sorunlarından biri olan monitörler arası görüntü farklarına dair yazıyı sizin için çevirdik. Orijinal yazı Sony’nin resmi eğitmenlerinden Alister Chapman’ın XDCAM USER sitesinden.
Bu sık karşılaşılan bir durum: “Kameranın dahili LCD ekranı ile monitörlerdeki görüntüm aynı değil.”
Ya da şu: “Çekimden sonra renklendirme aşamasında görüntüler çekim esnasında görüldüğünden daha parlak ya da karanlık.”
Öncelikle bir arkaplan bilgisi: Birçok video kameranın LCD ekranları SDR Rec-709 destekli cihazlardır. Eğer doğru kalibre edilirse ekrandaki beyazların parlaklığı 100 NIT olur. Bu değer aynı zamanda doğru aydınlatılmış kurgu ve renklendirme odalarındaki monitörler için de geçerli olan bir değerdir.
Sorun şu ki izole edilmemiş LCD ekranlar ve monitörlerde bulunduğunuz ortama göre parlaklık algınız değişir. Karanlık bir iç mekanda görüntü çok daha parlak olacaktır. Güneşli bir günde, dışarıda çok daha karanlık olacaktır. Bu yüzden bütün en son teknoloji ile üretilmiş viewfinderlar izole edilmiş vizörlere sahiptir. Bu sadece ekrana odaklanmanız değil hep aynı koşullarda görmeniz sağlanır.
Film setlerindeki video yerleşkeleri karanlık çadırlarda olur. Viewfinder’ı doğru beyaz değerine; yani 100 NIT’e ayarlayıp çalışarak ve bu karanlık ortamlarda sağlamasını alarak doğru görüntüyü alabilirsiniz.
Eğer izole edilememiş bir LCD ekranla güneşli bir günde çalışıyorsanız daha iyi görmek uğruna fazla pozlama yapabilirsiniz. Ya da ekstra bir monitörünüz varsa ve daha parlak ya da karanlık bir görüntü sağlıyorsa hangisine göre pozlayacağınız konusunda kafanız karışabilir. Yanlış olan referansı seçip pozlamanızı buna göre yapma riskiniz var. Benim size önerim LCD için bir Loupe almanızdır. Bu sayede pozlama konusunda kararlarınız daha tutarlı olabilir. Aynı zamanda ekranda yapacağınız işlemleri de hep benzer ışıklandırmaya sahip ortamlarda yaparsanız işiniz kolaylaşır.
Kamera ve monitör üreticilerinin daha küçük ve düzgün kalibre edilmiş monitörler üretmesi de zaman zaman önerilen bir şeydir. Fakat doğru kalibre edilen monitörlerin insanları hayal kırıklığına uğratacağını düşünüyorum. Eğer beyazlar 100 NIT değerinde olursa dış mekan çekimlerinde ekranın görüntüsü çok kısık kalacaktır. Örneğin birçok iç mekandaki kurgu ve renklendirme odasındaki ekranlar eğer güneşli bir dış mekanda olsaydı kullanılamaz derecede kısık kalacaktı.
Küçük kamera monitörlerinin çoğu kalibre değildir ve beyazları 300 NIT değeriyle, neredeyse 3 ya da 4 kez daha parlak gösterirler ki dış mekanlarda görmek daha kolay olsun. Fakat bu noktada bir standart olmadığı için farklı markalara sahip farklı monitörlerde, özellikle çevrenin çok aydınlık olduğu durumlarda hangisine güvenileceği konusu kafa karışıklığı yaratmaktadır.
Kaynak: XDCAM USER