Yapay zekanın sürekli geliştiği bir dönemdeyiz. Bu gelişmelerin arasına bir yenisi eklendi ve Wonder Dynamics’in oluşturduğu Wonder Studio’nun Beta sürümü kullanıma açıldı. Wonder Studio sayesinde tek tıkla oyuncularınızı bilgisayar tabanlı (Computer Generated / CG) geliştirilen/oluşturulan karakterlere çevirebilirsiniz.
Beta sürümleri “bekle ve gör” aşaması olduğu için olumsuz ve göze batan yanları görmezden gelmek şu an için daha doğru olacaktır.
Wonder Studio Nedir ve Ne Değildir?
Kurucuları Nikola Todorovic ve oyuncu Tye Sheridan olan Wonder Dynamics, farklı farklı yatırımcılar ve referansların destekleri ile kurulmuş bir şirkettir. Referansları arasında ünlü yönetmenler Joe Russo ve Steven Spielberg yer alıyor.
Bu şirket yayınladığı tanıtım videosu ile düşünülmesi ve geliştirilmesi zor olan bir yazılım için adım attığını duyurdu: Wonder Studio. Tanıtım videosunda tek tıklamayla karakter değişimi, render ve animasyona değiniyor.
Bu uygulama/yazılım daha fazlasını vaadediyor. Hareket takibi ile 3D yazılım ve pahalı donanımları tarayıcı temelli internet uygulaması olarak bize sunuyor. Bu yazılım film sektöründe kendisine bir yer ayırdı bile.
Adobe Firefly, Midjourney gibi çeşit çeşit yapay zeka yazılımlarının çoğaldığı dönemde Wonder Studio kurgu üzerine oluşturulmuş ya da yazı temelli geliştirici değildir. Diğer yapay zeka üretimlerinden farklı olarak CGI (Computer Generated Image / Bilgisayar Tabanlı Görüntü) alanında kendini öne atmış bir yazılım.
Çek-Bırak İş Akışı
Wonder Studio’nun tüm iş akışı çek-bırak süreci üzerine kurulu. CG karakter modelinizi (kendi oluşturduğunuz ya da sistemde var olan karakter olabilir) sahnenize sürükleyerek oyuncunuzu değiştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken beklemek! Beklemeniz sonucunda yazılımın sizin sahnenizin kesildiği, başladığı/bittiği yeri, oyuncuların sekans boyu hareketlerini otomatik olarak algıladığını ve ona uygun seçenekleri sunduğunu görebilirsiniz.
Seçenekler arasında çekim ölçeği, lens ölçeği, video kalitesi, video formatı mevcut. Yazılım 4K kaliteyi destekliyor. MP4 ve PNG formatları mevcut. Yakında ProRes ve kaynağınızla eşleşebilecek formatların geleceği bilgisi de paylaşıldı. Aynı zamanda çıkışını aldığınız görüntüleri Blender, Unreal Engine ve Autodesk Maya üzerinden düzenleyebilirsiniz.
Film Riot ekibinin inceleme videosunda da gördüğümüz gibi yazılım daha kurulum aşamasında. Çok temel bir kullanıma sahip olan Wonder Studio, karakter değişimini yaparken:
- Arka planın hareketli olması (ağaçlar, nesneler çok fazlaysa) sebebiyle görüntüyü temiz bir şekilde silememe,
- Kamera açılarındaki ani değişimler sebebiyle hareketleri aktif bir şekilde takip edememe,
- Nesnelerin karakterin önünde durması sebebiyle nesne ve karakter arası bağımsızlığı algılayamama sonucu karakteri nesnenin önüne çıkarma (masanın arkasında sandalyede oturan karakteri masanın önüne çıkarma gib),
- Yürürken ayak hareketlerinin gerçek dışı takibi,
- Kıyafetlerden kaynaklı hareketlerin takip edilememesi
gibi durumlardan dolayı şu an için yetersiz ve başarısız bir yazılım.
Aynı zamanda ne kadar yapılabildiği söylense de Film Riot ekibi incelemelerinde sahne ışığına uygun yerleştirme yapılamadığı ve bunu düzenleyemediklerini iletiyorlar. Bu da şu an için eksi yönlerden birisi.
Bir diğer dikkat çeken eksi yön ise 4 saniyelik videoyu 45 dakikada renderlaması. Çok kısa videolar için bile çok uzun süre beklemeniz gerekiyor. Şu an için 7 ücretsiz render hakkı bulunan programda (öyle bir söylem ve plan bulunmasa da) sınırsız kullanım için belli bir ücret talebinde bulunma ihtimalleri yüksek.
Beta sürümünü daha detaylı görmek, sürümdeki birçok aracı kullanabilmek için sisteme başvuru yapmanız gerekiyor.
Film Riot ekibinin videosunu aşağıda inceleyebilirsiniz.
Kimse daha yeni yeni oluşturulan Beta versiyonundaki bir yazılımın ilk denemede mükemmel olmasını beklemiyor.
Çok fazla eksiği olan Wonder Studio’nun gelişmesi ve çok basit sayabileceğimiz projelerde bile kullanılabilmesi için biraz daha zamanı var. Şu an için projelerde kullanılabilir bir durumda değil gibi gözüküyor.
Gelişmeler yaşanması durumunda sinema-televizyon sektörüne katkı sağlayacağı belli.
Kaynak: NoFilmSchool