Filmekimi geçtiğimiz cuma başladı. Bu seneki reklam filminde olduğu gibi Ekim ayı birçok sinema sevdalısının aklına Filmekimi’ni getirir. Programdaki 50 film hakkında kısa bilgiler içeren rehber sizlerle. Keyifli keşifler 🙂
1- Kutsal Örümcek (Holy Spider) / Ali Abbasi / Danimarka
Sınır (Border) filmi ile hatırlayabileceğiniz Ali Abbasi bu kez yeni filmi ile karşımızda. Film sosyal gerçekçi ve suç unsurları ile ön plana çıkan, festival katalog’unda da söylendiği gibi “kapkara bir gerilim filmi.”
Aldığı ödüller: En İyi Kadın Oyuncu (Zar Amir-Ebrahimi) – Cannes Film Festivali / Ana Yarışma
2- İşe Yaramazlar (Les Pires) / Lise Akoka & Romane Gueret / Fransa
Cannes Film Festivali’nin önemli seçkisi Belirli Bir Bakış’tan En İyi Film ödülü ile dönen İşe Yaramazlar bir film yapım sürecini anlatıyor. Yönetmenler tarafından “Yalnızca bir film çekimini anlatmak istemedik. Arzumuz çocuklara ve çocukların nasıl duygulara kapıldıklarına dair bir film çekmekti,” cümlesi ile anlatılan bu film tam bir festival keşfi olabilecek potansiyelde. Merakla bekliyoruz.
Aldığı ödüller: En İyi Film – Cannes Film Festivali / Belirli Bir Bakış Seçkisi
3- Ölüm Ayırana Dek (Plus Que Jamais) / Émily Atef / Fransa
Mutlu bir evliliğin zorlu bir süreç ile sınanmasını anlatan filmde sağlık, ölüm ve ilişkilerin bitişi ele alınıyor. Yine Belirli Bir Bakış’ta prömiyerini yapan Ölüm Ayırana Dek, bu sene ne yazık ki trajik bir kazada hayatını kaybeden Gaspard Ulliel’in rol aldığı son film.
4- Beyaz Gürültü (White Noise) / Noah Baumbach / ABD
White Noise bir Netflix yapımı. Başrolleri Adam Driver ve Greta Gerwig ile ön planda. Noah Baumbach’ın bol diyalog ağırlıklı diğer filmlerine benzeyecek mi merak ediyoruz fakat yorumlara bakılırsa dev Netflix bütçesi, CGI içerikleri ile daha farklı tatta bir film bekliyor. Bu tarz değişikliği birçok film eleştirmeni tarafından geçer not aldığını da ekleyelim. Baumbach risk almış ve altından kalkmışa benziyor.
Film prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yaptı ve şimdiden Oscar performansı konuşulmaya başlandı.
Aldığı ödüller: Green Drop Ödülü – Venedik Film Festivali
5- Maskeli Balo (Mascarade) / Nicolas Bedos / Fransa
35mm’e çekilen bu filmde Nicolas Bedos bu kez polisiye de olsa iyi bildiği bir yerden ilerliyor: Aşk. Film yönetmenin henüz yayımlanmamış kendi romanından uyarlama. Filmin Fransa’daki vizyon tarihi 1 Kasım.
6- İlgi Manyağı (Syk Pike) / Kristoffer Borgli / Norveç
Reklam filmi ve videografi geçmişi olan yönetmenin ikinci uzun metraj filmi ağır psikolojik konuları ele alsa da mizahı elinden bırakmayan bir film. Festivalin en hızlı tükenen biletlerinden oldu. Üzerindeki ilgi epey büyük.
Hatta bazı eleştirmenler filmden geçen senenin en çok sevilen bağımsızlarından Norveç yapımı “Dünyanın En Kötü İnsanı”nın daha gerçekçi versiyonu olarak bahsediyor.
Film bu sene Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış seçkisinde yarışmıştı.
7- Viva Maestro / Theodore Braun / ABD
Yaşarken efsaneleşen Venezeülla’lı orkestra şefi Gustavo Dudamel’in hayatını konserlerinden kolajlar eşliğinde anlatan bu film festivalin kulak pası silen filmler kotasından.
8- Tiyatro Okulu (Les Amandiers) / Valeria Bruni Tedeschi / Fransa
Tedeschi’nin yarı otobiyografik filmi, tiyatro okuluna kabul alan gençlerin okul yıllarına dair panaromik bir drama. Film bu seneki Cannes Film Festivali’nin Ana Yarışma seçkisindeydi.
9- Ayrılma Kararı (Heeojil Kyolshim) / Park Chan-Wook / Güney Kore
Park Chan-Wook’un malum popülerliği ile festivalin gözde filmi haline gelen film, Cannes Film Festivali’nden En İyi Yönetmen ödülü ile ayrılmıştı.
10- Uçsuz Bucaksız (L’immensita) / Emanuele Crialese / İtalya
1970’ler Roma’sında geçen ailesi draması bu film yönetmenin hayat hikayesinden izler taşıyor.
Film Venedik Film Festivali’nde prömiyerini yaptı. Penelope Cruz ve Vincenzo Amato başrolleri paylaşıyor.
11- Öğle Güneşinde Yıldızlar (Stars At Noon) / Claire Denis / Fransa
Fransa’nın en üretken yönetmenlerinden Claire Denis, bu kez bir kitap uyarlaması ile karşımızda.
Kendi sözleri ile filmi şu şekilde anlatıyor:
Kitaptaki gibi ben de aşka, yiyip bitiren ve kör eden bir cinsel çekime dönüşen tesadüfi bir karşılaşmayı anlatmak istedim. Yine tıpkı kitaptaki gibi filmde de ülkeyi sarsan şiddet yalnızca uzaktan görülebiliyor.
Film, bu sene Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’den sonraki ikinci büyük ödülün sahibiydi.
Aldığı ödüller: Büyük Ödül – Cannes Film Seçkisi
12- Aile Bağları (Frere Et Soeur) / Arnaud Desplechin / Fransa
Aile bağları tamamen koptu zannedilirken tekrar kurulabilir mi? Bu soru üzerinden ilerleyen filmin oyuncu kadrosunda Marion Cotillard da var. Film Cannes Film Festivali’nde Ana Seçkide yarıştı fakat festivalden eli boş döndü.
13- Yakın (Close) / Lukas Dhont / Belçika
2018 Filmekimi’ne damgasını vuran Kız’ın yönetmeni Lukas Dhont, bu sefer Yakın ile karşımızda.
Filmin ana fikri, yönetmen Dhont’un eski ilkokulunu ziyaret edişiyle aklına düşmüş: “Bugün bile hâlâ ilkokul ve ortaokuldaki acı dolu yıllarımla barışamadım. Ben de bu duygular hakkında bir şeyler yazıp o dünyayı kendi bakış açımdan ifade etmek istedim. Kâğıda birkaç sözcük yazdım: arkadaşlık, samimiyet, korku, erkeksilik… ve “Yakın” bunlardan çıktı. Bir anlamda hem Léo hem de Rémi olduğumu hissediyorum; iki karakterde de benden bir parça var.
Film Cannes Film Festivali’nde Büyük Ödülü Claire Denis’nin Öğle Güneşinde Yıldızlar ile paylaştı ve bu seneki Queer Palm’ın da sahibi oldu.
14- Aşkın Ateşi (Fire of Love) / Sara Dosa / ABD
Birçok festivalden belgesel dalında ödüller alarak dönen Aşkın Ateşi, isminin hakkını veriyor. Yanardağ konusunda araştırmacı çiftin hayat hikayesini anlatan filmin temelinde çiftin “…1970’ler ve 1980’lerde 16mm çektikleri, daha önce hiç gün yüzüne çıkmamış, 200 saati aşkın görüntü ve fotoğraf” var.
Annapolis Film Festivali – En İyi Belgesel I DocsBarcelona – En iyi Belgesel I Boston Bağımsız Film Festivali – En İyi Belgesel I Nyon Visions du Réel – İzleyici Ödülü I Seattle Uluslararası Film Festivali – Special Mention I Sundance – Jonathan Oppenheim Editing Award
15- Asi (Rebel) / Adil El Arbi & Bilall Fallah / Belçika
“Filmin başrolündeki Kemal, savaş mağdurlarına yardım etmek amacıyla Belçika’dan Suriye’ye gider, ancak Rakka’daki DAEŞ milislerine katılmaya zorlanır. Geride kalan küçük kardeşi Nesim, onu abisiyle buluşturma vaatlerine kandığı radikal bir gruba katılır. Anneleri Leyla ise küçük oğlunu kurtarmak için her şeyi göze almaya hazırdır.”
Black (2015), Gangsta (2018), Bad Boys for Life ve iptal edilen Batgirl ile tanınan Fas asıllı Belçikalı yönetmen ikilisi Adil & Bilall’in etkilendiği isimler arasında Hirokazu Kore-eda, Spike Lee, Spielberg sayılıyor.
16- Masum (L’innocent) / Louis Garrel / Fransa
Oyuncu ve yönetmen Louis Garrel’in annesinin gerçek hayat hikayesinden ilhamla ortaya çıkardığı “Masum”, bizi ön yargılarımızı tekrar tekrar sorgulamaya itecek gibi duruyor.
17- Hallelujah: Leonard Cohen, Bir Yolculuk, Bir Şarkı (Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song) / Dan Geller & Dayna Goldfine / ABD
Değerli müzisyen Leonard Cohen’in yaşamı yedi yılda yazdığı ve birçok sanatçıya ilham olan şarkısı Hallelujah üzerinden anlatılıyor. Filmdeki pek gün yüzüne çıkmamış kayıtlar, Leonard Cohen ile yolu kesişmiş müzisyenler, Hallelujah’ın dokunduğu insanlar ve Cohen’in ezgisel yolculuğu müzikseverler için enteresan bir deneyim vaat ediyor.
18- See How They Run / Tom George / ABD, İngiltere
Oyuncu kadrosunda Saoirse Ronan’ın da bulunduğu See How They Run gerilim dolu bir komedi. 50’lerin Londra’sında geçen film, tiyatroda gösterilen bir cinayet oyununda gerçekten cinayet işlenmesiyle sorguya çekilen bir grup insanın ve bir köşkün etrafında dönüyor.
19- Güzel Bir Sabah (Un Beau Matin) / Mia Hansen-Løve / Fransa, Almanya
Geçtiğimiz sene “Bergman Adası”yla Filmekimi’nde izlediğimiz Mia Hansen-Løve bu sene Güzel Bir Sabah ile karşımızda. Bu aile dramında başrolleri Léa Seydoux ve Pascal Greggory paylaşıyor. Yönetmen, kendi babasıyla olan ilişkisinden ve babasının hastalığından yola çıkarak ortaya koyduğu filmde “kederi” ve “yeniden doğuşu” odağına alıyor.
Film bu sene Cannes’da iki büyük ana seçkide değildi fakat Label Europa Cinemas ödülünün sahibi oldu.
20- Akdeniz Ateşi (Mediterranean Fever) / Maha Haj / Filistin, Almanya, Fransa, GKRY, Katar
Kronik depresyondan muzdarip Velid yazar olma hayalleri kurmaktadır. Garip komşusuyla tanışıp belli işlere bulaşır. Velid’in komşusuyla arkadaşlığı temposu artan, karanlık karşılaşmalarla dolu bir yolculuğa dönüşür.
Film 2022 Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünde En İyi Senaryo ödülü sahibi olmuştu.
21- Kestik! (Coupez!) / Michel Hazanavicius / Fransa
The Artist filmiyle Oscar kazanan Michel Hazanavicius’un yeni filmi Kestik! prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapmıştı ve eleştirmenlerden oldukça yüksek not almıştı. Korku-komedi türündeki filmde düşük bütçeyle zombi filmi yapmaya çalışan film ekibi gerçek zombiler tarafından saldırıya uğruyor.
22- İyi Şanslar Leo Grande (Good Luck To You, Leo Grande) / Sophie Hyde / İngiltere
Yönetmeni Sophie Hyde’ın ilk filmi olan İyi Şanslar Leo Grande prömiyerini 2022 Sundance Film Festivali’nde yapmıştı. Emekli öğretmen rolündeki Emma Thompson ve seks işçisini canlandıran Daryl Mccormack başrolleri paylaşıyor. Heyecan ve macera arayışındaki Nancy ve umduğundan çok daha farklı bir durumla karşı karşıya olan Leo izleyiciye belli ön yargıları ve kalıpları sorgulatıyor.
Provincetown Uluslararası Film Festivali – En İyi Film (İzleyici Ödülü)
23- Marlowe / Neil Jordan / İrlanda, ABD, İspanya
Neil Jordan’ın yeni filmi başrolünde Liam Neeson’un olduğu polisiye bir dönem filmi.
24- Savaş Atı (War Pony) / Gina Gammell & Riley Keough / ABD
Gerçek hikayeden esinlenerek yazılan film, dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nden Altın Kamera ödülüyle ayrılmıştı. ABD’nin en düşük gelirli yerinde yaşayan iki gencin büyüme ve kendi yerlerini bulma hikayesi Savaş Atı.
25- Armageddon Time / James Gray / ABD
Armageddon Time, Anne Hathaway ve Anthony Hopkins’li oyuncu kadrosu ile dikkat çeken yapımlardan. Amerikan Rüyası teması etrafında kurulan bir büyüme hikayesi.
26- Bebek Servisi (Broker) / Hirokazu Kore-Eda / Güney Kore
İstenmeyen bebeklerin anonim bir şekilde bırakılabileceği “bebek kutusu”ndan bebekleri çalan ikili ve beklenmeyen şekillerde aile olan yabancılar. 2022 Münih Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü alan Bebek Servisi aile ve ahlak kavramlarını yargıdan uzak bir şekilde ele alıyor. Filmin başrollerinden (Parazit’ten hatırladığımız) Song Kang-ho da 2022 Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almıştı.
Zaten bir Hirokazu Kore-Eda filmi ne kadar kötü olabilir ki 🙂
27- Korsaj (Corsage) / Marie Kreutzer / Avusturya, Lüksemburg, Almanya, Fransa
Korsaj, Avusturya İmparatoriçesi -Sisi lakaplı- Elizabeth’in 40. Yaş kutlamalarını konu alıyor. Artık “yaşlı” bir kadın gibi algılanan ve bir zamanlar idolize edilmiş güzelliği ile bilinen İmparatoriçe’nin isyanını izleyeceğiz. Kendine yüklenen rollere isyan eden ve hayatı dolu dolu yaşamak isteyen Elizabeth’i canlandıran Vicky Krieps muhteşem performansıyla Cannes Belirli Bir Bakış ve Saraybosna Film Festivali’nde En iyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı.
28- Caniko / Selçuk Metin / Türkiye
29- R.M.N. / Cristian Mungiu / Romanya, Fransa, Belçika
30- Geçici Bir İlişkinin Güncesi (Chronique D’Une Liaison Passagere) / Emmanuel Mouret / Fransa
31- The Banshees Of Inisherin / Martin McDonagh / İngiltere, İrlanda, ABD
Büyük yankı uyandıran Three Billboards Outside Ebbing, Missouri filmiyle sevdiğimiz Martin McDonagh’ın yeni filmi The Banshees Of Inisherin 2022 Venedik Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapmıştı ve dakikalarca ayakta alkışlanmıştı. Aynı zamanda En İyi Senaryo ödülünü almıştı. Colin Farrell da En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görülmüştü. Yıllardır çok yakın arkadaş olan iki adamdan birinin arkadaşlıklarını bitirmek istemesi üzerine başlarına gelen ve yaşadıkları kasabayı da etkileyen olayları anlatan film şimdiden Oscar için favori gösterilmeye başlanmış.
32- The Menu / Mark Mylod / ABD
Farklı bir yemek deneyimi için ırak bir adaya seyahat eden genç çift enteresan bir şef ve akla sığmayan sürprizlerle karşılaşırlar. Ralph Fiennes ünlü şefi canlandırıyor. Anya Taylor- Joy ve Nicholas Hoult da genç çifti canlandırıyor. Filmin yönetmeni ise “succession” diziyle hayran olduğumuz Mark Mylod.
33- Beş Şeytan (Les Cinq Diables) / Léa Mysius / Fransa
34- Call Jane / Phyllis Nagy / ABD
35- Kelebek Görüşü (Bachennya Metelyka) / Maksym Nakonechnyi / Ukrayna, Çekya, Hırvatistan, İsveç
36- Emily / Frances O’Connor / İngiltere, ABD
İngiliz edebiyatının en tutkulu yazarlarından Emily Bronte’nin “Uğultulu Tepeler”i yazma süreci konu ediliyor. Yazar Emily’i İngiliz oyuncu Emma Mackey canlandırıyor. Ayrıca yönetmen Frances O’Connor’ın ilk uzun metrajlı filmi.
37- Tanrının Unuttuğu Yer (Vanskabte Land) / Hlynur Pálmason / Danimarka, İzlanda, Fransa, İsveç
38- Kadın Kral (The Woman King) / Gina Prince-Bythewood / ABD, Kanada
39- Leyla’nın Kardeşleri (Baradaran-E Leila) / Saeed Roustaee / İran
40- Cennetten Gelen Çocuk (Walad Min Al Janna) / Tarık Saleh / İsveç, Fransa, Finlandiya
41- İncir Ağaçlarının Altında (Under The Fig Trees) / Erige Sehiri / Tunus, Fransa, İsviçre, Almanya, Katar
Genç aşkın, birbirini tanıma heyecanının tatlı sıcaklığıyla yoğurulan film, sezonluk işçilerin birbirlerini anlama, tanıma ve daha derin bağlar kurma çabalarını anlatıyor.
42- Çaykovski’nin Karısı (Zhena Tchaikovskogo) / Kirill Serebrennikov / Rusya, Fransa, İsviçre
43- Pacifiction (Tourment Sur Les Îles) / Albert Serra / İspanya, Fransa, Almanya, Portekiz
44- Usta Bahçıvan (Master Gardener) / Paul Schrader / ABD
45- Ai (Eo) / Jerzy Skolimowski / Polonya, İtalya
Modern Avrupa’nın tasvirini bir eşeğin gözlerinden izletiyor bize “Ai”. Cannes’dan Jüri Ödülü ve Film Müziği Ödülü’yle ayrılan film bir eşeğin çeşit çeşit insanla karşılaştığı, acıyı ve mutluluğu tattığı ilginç ama tanıdık yolculuğunu konu ediyor.
46- Hayvanlar (As Bestas) / Rodrigo Sorogoyen / İspanya, Fransa
Orta yaşlı Fransız çift doğayla daha yakın bir bağ kurabilmek için şehirden köye yerleşmeye karar verir. Ancak taşra hayatı ve köyün sakinleri hiç de bekledikleri gibi çıkmayacaktır. Film boyunca sizi diken üstünde tutacak bir psikolojik gerilime hazır olun.
47- Mavi Kaftan (Le Bleu Du Caftan) / Maryam Touzani / Fas, Fransa, Belçika, Danimarka
Halim ve Mina Fas’ta geleneksel kaftan üreten bir dükkan işletmektedirler. İkisi de çok başarılı kaftan ustasıdır. Yeni işe giren Yusuf da oldukça yetenekli bir çıraktır. Zamanla Mina, Halim’in Yusuf’un varlığından nasıl etkilendiğini farkeder. Bakışların ve ifadelerin diyaloglardan daha çok şey anlattığı bir film Mavi Kaftan. 2022 Cannes Belirli Bir Bakış’ta FIPRESCI Ödülü’nün de sahibi.
48- Sekiz Dağ (Le Otto Montagne) / Charlotte Vandermeersch & Felix Van Groeningen / İtalya, Belçika, Fransa
Sekiz Dağ uzun soluklu, sağlam bir arkadaşlık hikayesi. Babalarının izinden gitmemeye çalışan iki adamın çocukluktan yetişkinliğe evriminde her zaman köklerine çekilmeleri hikayenin tanıdık tarafı.
49- Güneş Sonrası (Aftersun) / Charlotte Wells / İngiltere, ABD
50- Paris Hatıraları (Revoir Paris) / Alice Winocour / Fransa
Şehirdeki bir terörist saldırısından kurtulan Mia o gece yaşadığı olayları tam olarak hatırlayamamaktadır. Hayatına devam edebilmek için hatırlaması gerektiğini düşünür ve üç ay öncesine dair anılarını canlandırmaya çalışır.