Litvanyalı sanatçı Arvids Baranovs’un “Değişimin Manzaraları” projesi, mevsim değişimlerini inanılmaz ve bolca emek isteyen bir incelik ile resmediyor.
Bir Sene 30 Farklı Lokasyon
Crowded House grubunun klasik ‘Four Seasons In One Day‘ (“Bir Günde Dört Mevsim”) şarkısını belki duymuşsunuzdur. Litvanyalı Fotoğrafçı Arvids Baranovs, bu şarkıyı görselleştirmiş adeta.
Arvids Baranovs, Landscapes of Change projesi için (dolambaçlı nehirlerden milli parklara) 30 farklı lokasyon seçerek, hyperlapse becerilerini konuşturmuş.
Havadan görüntülerden oluşan bu proje için Mavic 2 Pro ve üçüncü parti bir uçuş yazılımı olan Litchi‘yi kullanmış.
Baranovs projesini Petapixel’e şöyle anlatıyor: “Mevsimlerin değişimi bariz bir fenomen olduğu için hepimiz kabul ediyoruz; ama bunu ekrana taşırken zorlanıyoruz. Dışarı bakın: Bizim hareketli yaşamımızın yanında doğa çok statik gözüküyor.
En iyi ihtimalle ani bir ısınmayı ya da beklemediğimiz bir esintiyi, vahşi bir fırtınayı ya da her zamankinden değişik bir gün batımını fark edebiliyoruz. Fakat doğa stabil olmaktan çok çok uzakta. Sürekli bir hareket halinde: Değişiyor ve dönüşüyor. Sadece farklı bir zaman ölçümüyle işliyor.”
Baranovs ayrıca, doğanın bu yavaş ama etkili dönüşümünün insanların iklim değişikliğinin farkına varamamasının sebebi olduğunu düşündüğünü de ekliyor.
Baranovs, bir sene içerisine binlerce mil yol sığdırarak bu projeyi oluşturmuş. Drone uçurduğu rotanın ve yüksekliği kaydederek, tekrar tekrar aynı lokasyona gitmiş.
Litchi bu datayı kaydetmesi için faydalı bir uçuş yazılımı olmuş. Böylece değişik zamanlarda çektiği görüntüleri eşleyebilmiş.
Görseller Hikayeyi Anlatıyor
Videoda, doğada da keskin bir başlangıç ve bitiş olmadığını düşünerek bir anlatım kurmak yerine sahneyi görüntülere bırakmış. Yedi buçuk dakika süren video, izleyicilerini yazdan sonbahara değişik lokasyonlara götürülüyor. Karlı görüntüleri, yaprakların yeniden doğduğu bahar günleri izliyor.
İlham Kaynağı Henri Bergson
Baranovs, videonun ilham kaynağı olarak Fransız filozof Henri Bergson’un “Değişikliğin Algısı” eserinde geçen sözlerine referans veriyor:
“Değişim mutlak ve radikaldir: desteği yoktur. Dokunmanın öncüsü olan görüş bizi yanıltıyor: bizi eyleme hazırlıyor. Ancak (sadece bir dizi notayı duyma eğilimimiz olsa da) melodiyi duymaya uğraşırsak, o bölünmez değişim hissini daha iyi kavrarız. Bunun nedeni melodiyi söylemek için gereken süreksiz bir dizi çabayı düşünmemiz ya da şefin senaryosundaki notları görmemizdendir. Ama tekrar dönüp bilimin bize öğrettiklerini düşünürsek, maddenin nasıl çözülüp eyleme dönüştüğünü, hareket etmeye yeni başlayan hiçbir şeyin olmadığını, sadece sürekli olan hareketin ritimlerinin değiştiğini görürüz. “Değişimin gerçekliğini” hiçbir yerde içsel hayatımızdan daha iyi görmüyoruz. Bir sahnenin üzerinden geçen aktörler gibi, destek için, değişmeyen bir egoya sahip bir dizi değişmez durumu düşünerek yanılgıya düşüyoruz. Ama değişen temel bir şey, ego yoktur. Hepimiz bir melodiyiz; bu bizim süremizdir (karışık heterojen sürekli değişim), uzamsallaştırmaya yönelik pratik ilgi bizi yönlendiriyor olsa da.”
Baranov’un projesini nasıl yürüttüğü hakkında daha fazla bilgiye blog‘undan ulaşılabilirsiniz.