Dünyanın ilk global shutter‘a sahip full-frame kamerası olarak tanıtılan Sony Alpha 9 Mark III kararmasız 120 fps çekebiliyor ve 1/80.000 shutter hızına sahip. 24.6 MP kamera ile Sony ISO performansından ve dinamik aralığından ödün vermemiş. Base ISO’su 250 olan kamera bu konuda diğer kameralar ile yarışabilir nitelikte. Kameranın global shutter’a sahip olması hareket eden görüntülerde bozulma olmadığı anlamına geliyor. 5-axis dahili stabilizasyonda ise 8 stop sabitleme vadediyor.
A9 III, full 6K’yı 4K’ya (120 fps’ye kadar crop olmadan) downsample ederek görüntü oluşturuyor. 10-bit 4:2:2 dahili, harici kayıtçıya HDMI ile 16-bit RAW çıkış verebiliyor, S-Log3, S-Cinetone profillerine sahip.
Kamera teknolojisine yön verecek bir model olduğu söylenen a9 III’ü bu yazımızda beraber inceleyelim.
Alpha 9 III: Dünyanın ilk full frame global shutter kamerası
Yeni geliştirilen global shutter’a sahip görüntü sensörü tüm pikselleri aynı anda pozluyor ve okuyor. Sony’nin dediğine göre bu yenilikçi sensör Sony’nin bugüne kadarki en gelişkin AF sistemi ile birleştirilmiş. Global Shutter’a sahip CMOS sensörler birkaç yıldır piyasada bulunuyor fakat diğerleri kadar iyi dinamik aralığa sahip değiller. Stacked CMOS teknolojinin gelişmesi ile fotodiyot ve okuma devreleri ayrı katmanlar olarak üretilebiliyor ve sensörün elektron depolama kapasitesini kısıtlamadan (dinamik aralığını) okuma devresi (readout circuitry) için daha fazla yer açılabilmiş oluyor.
Sony sensör hakkında bir detay vermese de bazı akıllı telefonlardaki sensörler gibi üç katmanlı değil iki katmanlı bir dizayna sahip gibi gözüküyor. Bu da, kameranın bir nebzede dinamik aralığını sınırlayacak bir özellik olan base ISO’nun 250 olmasını açıklayabilir. Sony, kamera için dinamik aralık rakamı vermiyor. Orjinal A9’un tersine A9 III, S-Log3 çekebiliyor ve 3 stop zıplayarak base ISO 2000 olarak S-Log3 çekebiliyor. Böylece highlight’larda daha iyi çalışabiliyor.
Global Shutter sayesinde a9 III, 1/80.000 saniye shutter hızına çıkabiliyor ve High Speed Sync ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Bu özellik üçüncü parti flashlar ile beraber de çalışıyor. Bu özellik aynı zamanda yapay ışıklar ile banding sorunu da yaşanmayacağını gösteriyor. Fakat son model Sony kameralardaki gibi “Anti-Flicker” modunun da kamerada olduğunu da ekleyelim.
Sony s9 III’ün özellikleri aşağıdaki şekilde toparlayabiliriz.
- 24.6MP Full-Frame Global Shutter Sensör
- AF/AE ile 120 fps’ye kadar çekim
- Pre-Capture Fonksiyonu ve Speed Boost Düğmesi
- 1/80,000 saniyeye kadar Flash Sync özelliği
- 4K 120p 10-bit Video; S-Log3 & S-Cinetone
- 759 Noktalı Faz Algılamalı AF (Tracking ile)
- 8-Stop 5-Axis In-Body Görüntü Sabitleme
- 240 fps yenileme hızı ile 9.44m noktalı EVF
- 3.2″ 2.1m-Dot 4-Axis’li Dokunmatik LCD
- Dual CFexpress Type A/SD Card Bölmeleri
Alpha 9 III, endüstri için bir başarı demek. Profesyonel fotoğrafçıların ihtiyaçları ön planda tutularak geliştirilen bu kameradaki her bir detay – sensöründen butonların boyutuna, menü özelliklerine – video camiasının çeşitli sorunlarını çözmeye yönelik tasarlanmış.
Alpha 9 III’ün yeni özellikleri sayesinde fotoğrafçıların daha önce çekemeyecekleri biçimde fotoğraflar çekebileceğini düşünüyoruz.
YM CINEMA
Bozulma olmaksızın yüksek video performansı
Global Shutter’a sahip görüntü sensörü, fotoğraflar kadar bozulmaya sahip olmayan videolar üretmek için de birebir. Kullanıcılar hızlı arabalar gibi hızla hareket eden araçları rolling shutter bozulmasından çekinmeden kayıt altına alabilirler. Bu kamera Alpha serisindeki ilk 4K 120p yüksek kare cropsuz video çekebilen kamera. Global Shutter’dan çok bahsediliyor fakat A9 III ile hayatımıza giren bir başka konsept daha var: A9 III, UHD 4K video çekerken 60 fps’ye kadar görüntüyü 6K’dan downsample ediyor.
Bu lansmanında aynı zamanda FE 300mm F2.8 GM OSS lens de tanıtıldı. Lens 1470 gram ağırlığında. Bu da onu kendi sınıfının en hafif lensi yapıyor. Sony’nin bilinen 70-200mm f/2.8 lensi ile aynı ağırlıkta. Bu lenste iki adet XD linear motor bulunuyor ve a9 III ile çalışabilecek derecede fokus yapabilmesini sağlıyor
Heyecan verici bu kameranın sektörde ne gibi yeni üretim tarzlarına yol açacağını biz de merakla bekliyoruz.