Sony’nin yeni patenti teknolojinin nereye gidebileceğini gösteriyor. Tabii sektör buna izin verirse…
Sony’nin kavisli kamera sensörleri üzerine aldığı yeni patenti, kamera ve lens teknolojilerini ileriye taşımak için büyük bir adım. Ama endüstri bu değişikliğe ne kadar hazır orası bilinmiyor.
Kameralar sadece sayılarla gelişme gösteremez. 4K çözünürlüğün bir yere gittiği yok, 10 bit HDR da tam olarak kullanıcıya işleyebilmiş değil ve yüksek kare hızına olan talep 120fps’den sonrası için oldukça düşük. Günden güne daha çok marka kameraları 4K’dan daha yüksek çözünürlüklü, 8 bit’ten daha yüksek, 120 fps’den daha fazla diye pazarlamaya çalışsa da yeni ürünlerde sadece sayılar üzerinden gelişim artık pek işe yaramıyor.
Sensör şeklini değiştirmek gelişimin devamlılığını sağlayacak bir yol olabilir. Tam da bu noktada Sony’nin yeni patenti devreye giriyor. Bu teknoloji devi, kameralar ve lensler açısından görüntü elde etmeyi gerçekten geliştirebilecek kavisli sensörlerin çalışmalarına başlamış. Teknoloji henüz hazırlık aşamasında gibi gözükse de oldukça gerçek. Gerçek ancak yakın zamanda tüketiciyle buluşacak gibi gözükmüyor. Gerçi, kavisli sensörler dijital kameralar dışındaki dünyada uzun süredir var ve kullanılıyor.
Kavisli Sensörler Pek De Yeni Sayılmaz
Unutmayalım ki en başarılı ve azimli fotoğrafçılardan bazıları aslında fotoğrafçılar değil astronomlardır. Teleskoplar özel yapım lensleri ve sensör tasarımlarıyla oldukça ileri teknolojiye sahip. 50 metrelik odak uzaklığına sahip lenslerden bası ile ayarlanabilir eğrilik derecesine sahip sıvı aynalara kadar çok çeşitli teknolojilerle, görüntülenmesi güç şeyleri yakalayabiliyorlar. Astronomlor, görüntüledikleri geniş açılarda bozulmayı en aza indirgemek için uzun yıllardır kavisli sensörlerle çalışıyorlar.
Canon son zamanlarda kavis teknolojisiyle ilgilenmeye başladı ve Sony en az 2014’ten beri bu teknolojiyle ilgileniyor. Nikon’un 2010’larda aldığı patentleri mevcut, hatta bunların arasında kavisli sensöre sahip kameralar için üretilecek lensler de var.
Kavisli Sensörler Nasıl Çalışır
Temelde kavisli sensörler, kavisli optiklerden gelen görselleri işlemeye daha uygunlar ve görüntü bozulmalarını engelleyecek sistemleri daha az karmaşık. Özellikle kavisli sensörler, lenslerin düzenlemek durumunda olduğu, ışığın dikdörtgen çerçevenin kenarlarına düşmesi ile oluşan bozulmayı kendisi toparlıyor. İnsanlar ise bu problemi iki sistem ile aşıyor; kavisli retina ve nörolojik tahrif düzeltme. Yani eğer retinamız bombeli yapıda olmasaydı, göz şu an olduğundan çok daha karmaşık yapıda bir organ olurdu.
Lensler, kavisli sensörlere göre üretildiğinde daha az iç cam kullanılacaktır. Bu da lensleri daha hafif ve küçük yaparken ışığı iletme hızlarını artıracaktır. Kavisli sensörlerin temel avantajı görsele etkisinden çok lenslerin ışığı odaklamasına imkan sağlamasındadır. Bu sensörler sayesinde, geniş açı lenslerde hala görülen bozulmalar azaltılabilir hatta sıfıra indirilebilir. Yani evet, ileride kavisli sensöre sahip bir kamera aldığınızda onunla uyumlu yeni lensler de almanız gerekecek.
Teknoloji Ne Zaman Hazır Olacak?
E-mount’u geliştirip tanıtmak için on yıl harcayan Sony, kavisli sensör için de aynısını yapmaya hazır mı? Teknolojinin ilerletilmesinde asıl engel bu aslında. Sony için bu, büyük harcamalar demek ayrıca endüstrideki yerinde sayan rakiplerine fırsat vermek demek. Peki Sony halihazırda başı çekiyorken neden risk almak istesin?
Diğer yandan Blackmagic gibi sensör üreticileri bu trendi kamera tarafında takip edebilir ancak Blackmagic lens üretmiyor ve üretmeye de niyetli değil. Ancak Canon gibi sektörde güçlü, hem kamera hem lens üreten markaların konuyla ilgili neler yapacakları merak uyandırıyor. Sektörü domine etmeseler de hem kamera hem lens üreten markalardan Nikon’un ve Fuji’nin kavisli sensör alanında bazı çalışmalar yaptığı da söyleniyor.
Kavisli sensörler muhteşem bir teknolojik atılım olsa da, lensleri aynasız kameralara uygun olandan daha ufak ve hafif yapmak, geniş açılarda bozulmaları azaltmak gibi konular da hesaba katıldığında bu ürünlerin gerçek hayatta kullanılabilir olmaları pek de yakın zamanda olacak gibi gözükmüyor. Sonuçta Sony diğer daha kolay hayata geçirilebilecek sensör teknolojilerinin de patentlerini alıyor. Bu patentler Sony’e ulaşılabilecek gerçekçi hedefler sağlarken rakiplerinin de sektöre girmesini yavaşlatıyor.
Kavisli sensör konusunu takip etmekte fayda var. Tabii halihazırda düz sensör üreten dominant markaların açıklamalarına özellikle dikkat etmek gerek. Çünkü kavisli sensörlerin geleceğini teknolojinin fizibilitesinden çok, endüstrinin teşvikleri belirleyecek.
Peki siz tüm eski lenslerinizi bırakıp şimdikinden çok daha küçük, hafif ve hızlı olacak lensleri alır mıydınız? Yorumlarda buluşalım.
Kaynak: https://www.cined.com/curved-camera-sensor-new-sony-patent-shows-where-tech-could-go-if-business-will-let-it/