Geçtiğimiz hafta, Canon’un 19 Ocak’ta EOS sistemler hakkında yapacağı duyurunun içeriğini tahmin etmeye çalışırken, Canon’un Japonya’da hali hazırda kullanılmakta olan 8K kamerasının resmi çıkış tarihinin açıklanabileceğinden bahsetmiştik.
Fakat duyuru bununla ilgili değilmiş. Dün Canon, diğer yeni kamerasının müjdesini verdi: Canon EOS R5C.
Aslında adından da anlaşılacağı üzere tamamen yeni bir kameradan bahsetmiyoruz. R5 modeli temel alınarak dizayn edilen Canon EOS R5C’in açıklanan özelliklerine göz gezdirelim.
Video ve Fotoğraf Modu
Canon EOS R5C, EOS R5 ile Cinema EOS serisini birleştiren bir gövdeye sahip. Fiziksel olarak EOS R5’e daha yakın olan kamera, ön tarafta yer alan yeni kırmızı deklanşör düğmesi ve fanıyla dikkat çekiyor.
EOS R5C’nin üzerindeki güç düğmesi, kamerayı açarken fotoğraf ve video modu ile başlatmayı sağlıyor. Eğer kamera fotoğraf modunda açılırsa kamera EOS R5’in tüm özellikleri ile çalışıyor: R5’teki gibi dual pixel autofocus ve 45MP CMOS sensöre, aynı tip bataryaya sahip ve mekanik shutter’da saniyede 12 kare, elektronik shutter’da saniyede 20 kare çekim özelliklerine sahip. Tek fark şu: R5C, dahili bir görüntü sabitleyiciye (IBIS) sahip değil.
8K/60p Limitsiz Kayıt
Kamera video modunda açıldığında ise kamera bir Cinema EOS kamerası mantığıyla çalışıyor. Cinema EOS menü sistemine ve profesyonel sinema kameralarındaki özelliklerin tümünü içeriyor.
R5C’deki video modu EOS R5’te bulunmayan birçok özelliği içeriyor. 8K/60p’de dahili soğutma sistemi sayesinde limitsiz kayıt süresine sahip.
Aynı zamanda sensörü, crop yapmadan 4:2:2 10-bit renk sisteminde 4K/120p kayda izin veriyor. Otofokus özelliklerinin çalışmaya devam ediyor olduğunu hatırlatalım.
Aynı zamanda, Canon’un daha iyi sıkıştırmaya sahip Cinema Raw (light) için üç adet yeni kalite seçeneği sunulmuş: HQ (hight) , ST (standart), LT (light). Üç mod da saniyedeki kare hızına bakmaksızın 12-bit dahili data kaydedebiliyor.
R5, 8K HDR çekerken sadece PQ formatını kabul ederken R5C ise HLG formatını da destekliyor. Ayrıca dahili bir SD karta proxy kayıt alınabiliyor. Canon Log 3 gamma, XF-AVC kodeği, bir timecode terminali, HDMI ile 8K/30p harici kayıt ve 4 kanallı ses kaydı için Tascam CA-XLR2d-C mikrofon ile de uyumlu multi fonksiyonel shoe girişine sahip.
Bahsettiğimiz üzere EOS R5C’de mekanik stabilizasyon, yani IBIS yok. R5C, bunun yerine lens bazlı stabilizasyonu ve elektronik stabilizasyonu harmanlıyor. Elektronik stabilizasyonda 1.1x crop ile olduğunu ekleyelim.
Özet
Son olarak tüm özellikleri özetlemek gerekirse:
- 8K/60P dahili RAW ya da Cinema RAW Light kayıt. Destekleyen kayıtçı monitöreler ile HDMI 8K RAW çıkış.
- 8K/30p 12-bit RAW kayıt
- 8K HDR kayıt (PQ/HLG)
- Dahili soğutma fanı sayesinde kesintisiz 8K/60p kayıt
- Genişletilmiş menü arayüzü
- 8K DIGIC X işlemciye sahip, 4K ve 2K oversampling yapabilen sensör
- Farklı formatlarda simültane kayıt
- Timecode IN/OUT Terminal
- 10-bit 4.2.2 videoda XF-AVC ve MP4 codecleri
- 4:2:2 10-bit, 4K 120p’ya kadar yavaş ve hızlı kayıt modları
- HFR ile simültane ses kayıt
- Genişletilmiş kayıt formatları
- Canon Log 3
- Geliştirilmiş Image Stabilizastion
- CFexpress – Type B, SD Card – UHS-II kart tiplerine kayıt
- RAW LT ve RAW HQ kayıt biçimleri
EOS R5C’nin Mart 2022’de satışa sunulması bekleniyor. Fiyatı ise 4499 Dolar olacak.
Teknoloji dünyasında yeni bir Canon kamera kadar heyecan verici az şey vardır. Dizaynın, fonksiyonellik anlamına geldiği iyi bilinir. Bu yüzden mükemmel R5 ile bu modeli karşılaştırdığımızda ön plana çıkan en önemli özellik soğutma sistemi oluyor. Canon, 8K RAW kesintisiz kayıt için elinden geleni yapmışa benziyor.
Fakat öte yandan Canon EOS R5 de zaten bunu yapıyordu. Fazla ısınma problemleri Atomos sayesinde çözülmüştü. Yeni v.14 güncellemesi ile Canon EOS R5, Ninja V+’ye 8Kp30 ve 5Kp60 formatlarında ProRes RAW HDMI çıkış verebiliyordu. Durum böyleyken EOS R5 C’nin en önemli avantajı Ninja V+’ye ihtiyaç duyumadan ısınma sorununu dahili olarak çözmüş olması gibi gözüküyor. Ayrıca, harici ProRes RAW yerine Canon RAW ile daha rahat kayıt alınabiliyor.