Artık yeni bir terimimiz var: Mfps (Saniyede Milyon Kare). Heriot-Watt Üniversitesi’nde geliştirilen özel kamera, bu sonuçta görüntüler üretebilecek.
Yenilikçi bir tasarım ile son derece gelişmiş bir matematiksel algoritmayı birleştirerek inanılmaz yüksek karelerde yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edebilen bu kameranın, tahmin edin başka ne gibi bir özelliği var? Üniversitenin ArGe departmanının açıklamalarına göre bu kamera Phantom’dan daha ucuz olacak.
Çığır Açıcı Kamera Araştırması
Bu araştırma Heriot-Watt Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Proje kapsamında geliştirilen kamera, saniyede milyon kare (1 Mfps) görüntüyü, tutarlı renklerde ve HD çözünürlükte alabiliyor. Bu kameranın biyomedikal, mühendislik ve yanma araştırmalarında bir devrim yaratacağı bekleniyor.
Kamera aynı zamanda film yapımı da dahil olmak üzere yüksek hızlı görüntüleme talebinin tespit edildiği demiryolu taşımacılığı, imalat, tıp ve kuantum fotonik gibi sektörlerde de kullanılacak.
Vision Research’ün Phantom kameraları da bilimsel uygulamalar için geliştirilmişti. Fakat biliyorsunuz ki yavaş çekimden daha sinematik olan çok az şey var.
1 Mfps (Saniyede Milyon Kare)
Ortamlardaki yeni tanımlama bu: Mfps. Yani saniyede 1,000,000 kare.
Dikkati çekmek gerek ki Phantom TMX, yani şu zamana kadar yapılmış en hızlı Phantom kamera, 600ns pozlama aralığında 800.000 FPS’ye kadar çıkabiliyor.
Fakat bu kadar yüksek çekim yaparken taviz verilen şey genellikle çözünürlük oluyor. Phantom TMX 7510, 1280X96 çözünürlükte 500,000 FPS’ye çıkabiliyor ama yine de kameranın görüş alanı çok dar kaldığını belirtmek gerek.
Araştırmalar gösteriyor ki bu yeni kamera, çözünürlükten ödün vermeden 1,000,000fps’ye çıkabilecek. Bu da demek oluyor ki yeni ultra hızlı kamera, HD kalitede 1 Mfps görüntüler üretebilecek. Bu gerçekten çılgınca bir şey.
Alınabilir Olması Önemli
Geliştirilen yeni 1 Mfps HD kamera, alınabilir bir fiyata sahip olacak. Bu durum üniversitedeki araştırmacılar tarafından şu şekilde ifade ediliyor: “Şu andaki yüksek hızlı görüntüleme sistemleri görüntü çözünürlüğünden kısarak bunu başarıyorlar. Ek olarak bu sistemler çok pahalı ve herkes için ulaşılabilir değil. Heriot-Watt Üniversitesi’nde geliştirdiğimiz bu özel kamera, yenilikçi tasarım ile son derece gelişmiş bir matematiksel algoritmayı birleştiriyor ve sonuç olarak inanılmaz yüksek karelere çıkarak yüksek çözünürlüklü görseller yakalayabiliyor. Asıl önemli olan ise bunu piyasada benzer teknolojiye sahip cihazlardan çok daha uygun fiyata yapıyor. HD kalitede 1 Mfps ve rakiplerine göre daha ucuz. Daha ne olabilir ki?
Dr. Xu Wang bu teknolojinin yürütücüsü ve Heriot-Watt Üniversitesi’nde yer alan Fotonik ve Kuantum Bilimler Enstitüsü’nde doçent. Wang şöyle diyor: “Varolan yüksek hızlı kameraların çok yüksek karelerdeki düşük görüntü çözünürlüğü ve astronomik fiyatları bu sektördeki en önemli sınırlama. Bizim çığır açıcı kamera teknolojimiz hem alınabilir fiyatlarda hem de gelişmiş dizaynı ve ucuz üretimiyle daha iyi görüntü vadediyor.”
Özet
Bu kamera, filmciler değil, sadece bilim adamları tarafından geliştiriliyor. Bu yüzden tahmin ediyoruz ki özellikle bilimsel amaçlara hizmet edecektir.
Fakat Phantom da patlamalar için geliştirilmişti. Kısa bir süre içerisinde sinematik potansiyeli keşfedildi. Burada da aynı şey olabilir.
Bu bize Transformers filmindeki “Stop The Time” sahnesini hatırlatıyor. Bu sahne kamera ile değil VFX ile çekilmişti ama tam olarak da zamanı durduran bir sinematografiye sahipti.
Düşünün saniyede 1,000,000 kareye sahip bir kamera. Ve HD çekiyor. Gerçek olamayacak kadar güzel. Ama gerçek şu ki henüz kamerayı ve sonuçları görmedik.
Heriot-Watt Üniversitesi, bu kameranın herhangi bir resmini ya da kameranın çektiği bir görüntüyü yayınlamadı. Yine de hayal kurmaktan zarar gelmez. Umarız yakında bir şeyler yayınlarlar ve beklentilerimizi karşılanır.
Kaynak: YM Cinema