Henüz kullanıcılar ile kavuşmamışken Fuji X-H2S’in özellikleri hakkında bir haber yazı yazmıştık. Çıktıktan sonra YouTube’dan test ve tanıtım videolarını yakından takip ettik ve kullanma şansına erişen meslektaşlarımızdan kameranın (özellikle hızı konusunda) methini bol bol işittik. Sonunda X-H2S’i geçtiğimiz hafta bizzat inceleme şansına eriştik.
Bir kamera ile tanışmanın ve onu öğrenmenin en faydalı ve eğlenceli yollarından birinin (hakkında internette yapılacak araştırmaları tamamlayıp pratiğe dökmek istediğiniz özelliklerini öğrendikten sonra) bir gününüzü o kameraya ayırmak olduğunu düşünüyoruz. Biz de Kadıköy’de bir günümüzü X-H2S’in merak ettiğimiz özelliklerini keşfetmeye ayırdık. Bu yazıda ilk izlenimlerimizi sizlerle paylaşıyor olacağız.
Gövde Dizaynındaki Değişiklikler
Yeni bir kamerayı elimize aldığımızda en sık çalıştığımız kameradaki tuşların yerlerini yoklar dururuz. Bir uyum süreci yaşanır: “Kayıt tuşu nerede? ISO, diyafram, beyaz ayarı nereden değiştiriliyor? Fotoğraf moduna nereden geçiliyor?”
X-H2S’in menüsü daha önceden alışık olduğumuz X-T4’e benzediği için bu konuda sorun yaşamadık; fakat kameranın gövde dizaynı X-T4’e veya bir alt modeli X-H1 ile benzer dersek tam doğru olmaz. Ayrı kayıt, ISO (ISO halkası kalkmış), beyaz ayarı tuşları ve video ve fotoğraf modları arasındaki geçişin sağ tarafta ayrı bir alandayken sol halkaya entegre edilmesi, açma kapama tuşunun üst bara değil kendine ait bir alana sahip olması gibi bazı değişiklikler söz konusu. Bu değişikliklere bir saatin sonunda kolayca adapte olduk ve fark ettik ki X-H2S oldukça hız kazandıran bir dizayn mantığına sahip.
Aşağıdaki fotoğrafta X-H2S ve X-T4’ü yan yana görebilirsiniz. X-H1’de de olan tutma yerinin X-T4 ile karşılaştırıldığında çok daha kolaylık sunduğunu ekleyelim.
Bağlantılar
3.5 jak kulaklık girişi ve HDMI Tip-A bağlantı seçeneği de bizi sevindiren geliştirmelerden oldu.
HDMI konusunda söylemeden geçemeyeceğimiz bir detay var. Aslında X-H2S, C-Type kablo ile ekstra bir video capture card istemeden bilgisayara webcam olarak tanıtılabiliyor. Bu yayıncılar için harika bir özellik. Fakat birden çok kameranın söz konusu olduğu bazı profesyonel canlı yayınlarda kamera C-Type kablosu ile değil HDMI kablo bir reji düzeneğine bağlanmak istenebilir. Bu noktada Micro HDMI’a sahip kameralar bağlantı sorunları yaratabileceğinden tercih edilirken iki kez düşünülür. X-H2S, HDMI Tip A bağlantı seçeneğiyle canlı yayınlar için de eksiksiz bir kamera haline gelmiş.
(Canlı yayın prodüksiyonları hakkındaki eğitim yazılarımıza buradan göz atabilirsiniz.)
Kayıt Modları
X-H2S’nin video menüsüne girdiğimizde X-T4’ten farklı olarak bizi “Movie Setting List” seçeneği karşıladı. Neden böyle bir menü elemanına ihtiyaç duyulmuş diye düşünürken X-H2S’nin dahili ProRes kayıt alabildiğini hatırladık. Şansımıza yanımıza süre sıkıntısı çekmemek için 500 GB CFExpress (Type B) kart almıştık; çünkü hatırlatmak gerekiyor ki X-H2S, SD kartlara ProRes kayıt almıyor.
“Movie Setting List” sekmesinde kolaylıkla ne kadar süre kayıt alabileceğinizi görebiliyorsunuz. Bu da sette kayıt formatları arasında değişiklik yapıp ancak onayladıktan sonra kalan kart süresini görebildiğimiz anlara bir cevap olmuş adeta. Bu sekmede ayrıca seçilen formatların kısıtlamalarını da gösteren uyarılar da var.
500 GB CFExpress Type B kartımızda ProRes kayıt seçeneklerinde bize verilen dakikalar ise şu şekildeydi:
6.2 K 25fps | 4K 25fps | 4K 50fps | |
PRORES HQ | 25 dakika | 1 saat 16 dakika | 38 dakika |
PRORES 422 | 38 dakika | 1 saat 54 dakika | 57 dakika |
PRORES LT | 55 dakika | 2 saat 43 dakika | 1 saat 22 dakika |
Otofokus
Otofokus menüsünde de bizi sürprizler beklediğini okumuştuk. Takip modlarında hayvan, kuş, otomobil, motor/bisiklet, uçak ve tren gibi seçenekler var. İstanbul dediğimizde ne şanslıyız ki etrafımızda hayvan -özellikle kuş bolluğu- var ve bu modu gün boyunca deneyimleyebildik. Gayet iyi çalıştığını söyleyebiliriz. Diğer modları denemek için de sabırsızlanıyoruz.
Kameranın X-T4 ile karşılaştırıldığında genel olarak otofokus hızında bariz olan iyileştirmeler var. Kamerada sadece IBIS sistemi için ayrı bir işlemci olması ve bu sayede AF hesaplamalarına daha fazla işlem gücü kalmasını okumuştuk fakat deneyimleyince daha da iyi gözlemledik.
PRORES RAW Kayıt
X-H2S ile vakit geçirdikçe ve ProRes, yüksek kare, yeni F-Log2 profilleri gibi kayıt seçeneklerini denedikçe kameranın gerçekten çok amaçlı bir kamera olduğu fikri aklımıza yatmaya başladı.
Sektörde bir yanda, yayıncılık, uzun saatler isteyen konser ya da etkinlik kayıtları, YouTube, TikTok, Instagram gibi sosyal medya platformları için çekilen işler mevcutken diğer yanda ise daha fazla post-prodüksiyon gerektiren işler olan televizyon reklamları, markaların arşivlemek ve daha büyük ekranlarda kullanmak istedikleri kurumsal videolar, uzun veya kısa kurmaca/belgesel filmler mevcut. Ve elimizdeki kamera bu yelpazedeki neredeyse bütün işlere yanıt verecek şekilde dizayn edilmiş.
Sıra yanımıza aldığımız Ninja V+ monitör ile X-H2S’nin uyumunu deneyimlemeye geldiğinde bu konudan daha da emin olduk. Daha önce blogda da tanıttığımız Ninja V+ monitörlere Fujifilm X-H2S’den 6.2 PRORES RAW kayıt alınabiliyor. Rakibi A7 SIII’ü geride bırakan özelliklerinden biri A7S III’ün 4K Prores RAW çıkış verebilirken Fujifilm’in 6.2K ProRes RAW çıkış verebiliyor olması.
Fujifilm X-H2S’den Blackmagic 12G Video Asisst monitörlere B-RAW kayıt almak da mümkün.
Bilgisayar Başına Geçtiğimizde
H.265 ne yazık ki kurguda problem çıkartan ve çoğu kez proxy almaya zorlayan bir kodek formatı. X-H2S’de gün boyu ProRes HQ formatında çekim yaptık.
Mac bilgisayarda H.265’te yaşadığımız takılma sorununu hiç yaşamadan kurgu yapabildik. (Sonuç için yazının sonuna bakabilirsiniz.)
Fotoğraf
X-H2S’nin fotoğraf işleme hızı konusunda önemli gelişmeler var. Örneğin X-T4’de custom profil ile yapılan çekimlerde JPEG işleme süresi için bir müddet beklemek gerekirsen X-H2S’de artık bu süre yok denecek kadar az. Bu yine X-processor 4’e göre 3 kat hızdaki X-Processor 5 işlemcisi ile alakalı olsa gerek.
Bir diğer dikkatimizi çeken şey ise vizör kalitesi oldu. Vizördeki gözle farkedilebilecek derecedeki bu geliştirmenin, X-T4 ile karşılaştırıldığında vizörün boyutu aynı kalsa da çözünürlüğün 3.69m-dot’tan 5.76m-dot’a çıktığı için olduğunu farkettik.
Yine kağıt üzerinde bildiğimiz bir bilgiyi pratikte de test ettik: Fuji X-H2S, elektronik enstantene ile saniyede 40 kare fotoğraf çekebiliyor.
Özet
Bu yazının adını İlk İnceleme koymamızın sebebi X-H2S ile tanışma yazısı olduğunu vurgulamaktı. Tam teşekküllü bir test için kamera ile daha fazla saatler geçirmemiz, farklı özellikteki profesyonel işlerde çalışmamız gerekiyor.
X-H2S’nin yeteneklerine bakıldığında piyasada A kamera olarak yayılacağından ve piyasadaki Sony A7 SIII tekelini sarsacak potansiyelde, neredeyse eksiksiz bir kamera olduğunu düşünüyoruz. Fiyat performans bakımından bakıldığında bu tezimizin iyice güçlendiğini düşünüyoruz.
Özellikle her türlü prodüksiyonu kapsayan kayıt seçenekleri, otofokus alanında yapılan iyileştirmeler, 3.5mm jak kulaklık girişi, HDMI Tip A desteği, gövde tasarımının daha kolay bir kullanım imkanı sunması X-H2S’in sektörün güncel ihtiyaçlarına hizmet eden bir kamera olduğu konusunda bizi ikna etti. X-H2S’i daha çok keşfetmek için can atıyoruz. Deneyimlerimizi sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Aşağıdan X-H2S ile geçirdiğimiz günün hatırası çekimlerimize ve kameranın F-Log2 performansı hakkındaki Youtube videolarına göz atabilirsiniz.