Geçtiğimiz sene genel olarak pek iyi haberler alamasak da fotoğraf ve video ekipmanlarıyla ilgili heyecanlandıran bazı haberler alabildik.
Markalardan gelecek yeni kamera, teknoloji ve ekipman haberleriyle mutlu olsak da tüm bu ekipmanlara şu an ulaşabilmek mümkün olmayabilir.
Yine de piyasada kullanılmaya başlanan ve yakın zamanda yerini alacak olan üç yeni kamerayı- Canon EOS R5, Sony Alpha 1 ve Fuji GFX 100S -karşılaştırmalı inceleyeceğiz.
Canon EOS R5
2020 Temmuz ayının sonlarına doğru piyasaya sürülen Canon R5, sonunda raflarda hak ettiği yerini almaya başlıyor.
İlk çıktığı zamanlarda sınırlı üretimi sebebiyle yeteri kadar kullanıcıyla buluşamamıştı. 8K’da kameranın çok çabuk ısınması gibi kötü reklamlar sebebiyle de kameraya ön yargılı yaklaşılıyordu. Tüm bunlara rağmen kamera harika ve Canon aynasız platformuna olağanüstü bir yenilik katılıyor. Önümüzdeki iki yıl boyunca markanın sancak kamerası olması bekleniyor.
Canon EOS R5’in Avantajları
Canon R5‘in önceki EOS R modellerine göre birçok avantajı var.
Bunlardan ilki, R5’e dahili 5 akslı stabilizasyon sistemi eklenmiş olması (Bu özellik Sony ve Fuji’de yıllardır vardı. Canon’dan da talep ediliyordu ve sonunda gelmiş oldu.) Diğer avantajı ise üç kamera arasında en düşük fiyatlı olması. Özellikleri diğerleriyle başa baş olmasına ve hatta bazı özelliklerinin diğerlerini gölgede bırakmasına rağmen hatırı sayılır bir farkla listedeki en uygun fiyatlı kamera kendisi.
Ek olarak, listede 12 bit RAW formatta 8K çekebilen tek kamera Canon R. 8K’da 20 dakikadan uzun süren çekimlerde kameranın aşırı ısınması gibi bu özelliğin negatif tarafları da var. Bu probleme yazılım güncellemesiyle bir nebze çözüm bulunabildi. Zaten bu boyutta bir kameranın ek özellikler olmadan, 8K’da aşırı ısınmayarak sürekli çalışabileceğini beklemek pek gerçekçi olmazdı. Ayrıca, Canon, oldukça fazla yer kaplayan dahili RAW formatına alternatif olarak, yeni güncellemesi 1.3.0 ile %30 daha fazla sıkıştırma sağlayan RAW (light) codec’ini geliştirdi.
Ancak R5’in en büyük avantajı Canon markasına ait olması. Var olan modern kameraların yaklaşık %50’si Canon marka. Tabi bu piyasa hacmi de beraberinde avantajlar getiriyor. Sigma, Tamron, Tokina gibi üçüncü partilerin uyumlulukları bunlardan biri mesela. Başka hiçbir üretici aynasız kameralarına doğrudan uyumlu bu kadar lens seçeneği sunamıyor. Tüm bunları göz önünde bulundurunca hali hazırda Canon kullanıcıları için en iyi seçenek Canon R5 gibi görünüyor.
Canon R5’in Dezavantajları
Kamerayla ilgili en büyük hayal kırıklığı, diğerleriyle kıyaslandığında çığır açan bir farkının olmaması. Videoda en iyisi olarak görülebilir ama diğer metriklerde daha iyi olduğu söylenemez.
Diğerlerine göre çözünürlüğü düşük, hızlı ancak Sony Alpha 1 kadar hızlı değil ve elektronik obtüatöre (shutter) sahip olmasına rağmen maksimum senkron hızı saniyede 1/250.
Sony Alpha 1
Bu üç kamerayı dağlara benzetiyor olsaydık. Sony Alpha 1 hiç şüphesiz Everest Dağı olurdu.
Sony Alpha 1 tüm favori özellikleri bünyesinde barındırması sebebiyle Sony’nin aynasız kamera dünyasına geç gelen Canon ve Nikon’a karşı doğrudan atağı gibi görünüyor. Bununla birlikte, 2021 Şubat’ta duyurulmasına rağmen Alpha 1 çok fazla kullanıcıyla buluşabilmiş değil. Bu sebeple de kullanıcı raporları henüz tam olarak bilinmiyor.
Sony Alpha 1’in Avantajları
Tüm özellikleri tek tek incelediğimizde Sony Alpha 1 diğer tüm kameralardan bir adım önde. Özellikle hızlı oluşu kendisini üst sıralara taşıyor. 4:2:0 10 bit’de 8K 30p kayıt seçeneği sunuyor. Ayrıca dışarıya 4.3K Raw 16 bit kayıt seçeneği de mevcut. Sony yeni Alpha 1 ile bazı geliştirmeler de duyurdu. Rolling Shutter problemi çözüldü. Batarya ömrünün kısa olması problemi iyileştirildi. Böylece dolu bir bataryayla yaklaşık 430 poz çekilebilir hale geldi.
Toparlamak gerekirse, Sony Alpha 1; spor fotoğrafçılığı için gereken hıza, stüdyo fotoğrafçılığı için gereken çözünürlüğe, tüm hızlı anları kaydetmek için de gerekli oto fokus hızına sahip. Bu durum da Alpha 1’i listedeki kameralardan bir adım öne çıkarıyor.
Sony Alpha 1’in Dezavantajları
Sony Alpha 1‘in en büyük dezavantajı fiyatının çok yüksek olması. Evet listedeki tüm kameralar pahalı ancak diğerlerine kıyasla Alpha 1 oldukça pahalı kalıyor. Sony’nin yeni ürün çıkarma döngüsünü göz önünde bulundurursak, bir iki seneye Alpha 1’in yerine de yeni kamera geleceğini söyleyebiliriz.
Sony Alpha 1, performansıyla şu anda piyasaya hakim olan model Sony Alpha A7S III ile kıyaslandığında özellikle fotoğraf alanında daha iyi bir performans sunuyor. Alpha 1 ile A7S III’ü karşılaştırdığımız yazımıza göz atabilirsiniz.
Fuji GFX 100S
Fuji’nin dördüncü dijital orta formatlı kamerası GFX 100S, GFX 100’e kıyasla boyutları küçültülmüş. Ancak hala ortak birçok özellikleri bulunuyor. Örneğin, GFX 100 ve GFX 100S, 102MP, 43.8×32.9mm orta format CMOS sensöre sahipler. İkisi de aynı oto fokus sistemine sahip ki bu, özellikle orta format kameralar arasında, iyi bir sistem. Ve ikisi de 4K’da 30p video çekme özelliğine sahip. İki kamera arasındaki fark; GFX 100S’yi daha ileriye taşıyan sistemi.
Fuji GFX 100S’nin Avantajları
Fuji GFX 100S ‘in en büyük avantajı boyutu.Boyutları, sensörü %75 daha büyük olmasına rağmen, Canon EOS R5 ve Sony Alpha 1‘den çok az bir farkla daha büyük. 16 bit olmasını da göz önüne alınca en kaliteli fotoğrafların Fuji GFX 100s’den çıkacağını söylemek yanlış olmaz.
Büyük sensör boyutuna ek olarak, ki bu GFX 100S’i en çok sattıran özelliği denilebilir, 425 odak noktası bulunuyor. Bu diğer kameralara göre düşük bi sayı gibi görünse de orta format kameralar arasında en iyisi. Karşılaştırmak gerekirse, Phase One 12 odak noktasına sahip, Hasselblad X1D ise 35. Yani 425 orta formatlar arasında oldukça yüksek kalıyor.
Fuji GFX 100S’nin Dezavantajları
GFX 100s’nin en büyük dezavantajı, diğer kameralarla karşılaştırıldığında yavaş olması. Diğerlerine göre iki katı çözünürlüğe ve büyük bir sensöre sahip ama yeterince hızlı değil, hızlı olması için de tasarlanmış değil. Flaş hızı saniyede 1/125 bu da saniyede maksimum 5 kare çekmeye olanak tanıyor. Otofokus noktaları da diğer modellere göre daha az ve bu da otofokusun biraz daha yavaş olmasına sebep oluyor.