Havalar dışarıda çekimler yapmak için elverişli hale gelirken Todd Vorenkamp‘ın Ay Fotoğrafçılığı hakkındaki ipuçlarından, kameranızı alıp küçük bir fotoğraf turu kaçamağı için ilham alabilirsiniz.
İlk söylediğim kelimelerden biri “Ay”dı. Ve tüm hayatım boyunca doğal uydumuzdan hep büyülendim. Elime kamera aldığımdan beri fotoğraflarını çektim. Bu konuda git gide daha iyi oldum; fakat hala o “mükemmel” ay fotoğrafını çekebilmek üzere arayıştayım. Bu yazıda sizlerle ay fotoğrafçılığı hakkında bazı ipuçları ve düşüncelerimi paylaşıyor olacağım.
1- Çekiminizi planlayın
Ay fotoğrafçılığının iki basit türü vardır:
1-Ay fotoğraftaki temel konudur.
2-Ay bir manzara fotoğrafının bir parçasıdır.
İlki için yapacağınız temel planlama havanın nasıl, ayın hangi fazda olduğu ve (buna sonra geleceğiz) gerekli ekipmanlar hakkındadır.
İkincisi için ise daha kapsamlı bir planlama yapmanız gerekecek. Ayı, manzaranın neresinde tahayyül ediyorsunuz? Ay ne zaman yükseliyor veya batıyor? Ve yine, ay hangi fazda? Tüm bunlar için yazılımlar, websiteleri ve mobil uygulamalar mevcut. Bu uygulamalar ile verilen lokasyonda ayın hangi pozisyonda olacağı görülebiliyor. Bazen bu hazırlıkları yapmasanız bile epik kareler elde edebilirsiniz. Ama çoğu durumda önceden hazırlık yapmazsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
2- Ayın Evreleri
Kocaman bir dolunay birçok insanın dikkatini çeker. Fakat maalesef dolunay çoğu zaman en sıkıcı ay fotoğraflarına sebep olur. Neden mi? Çünkü ayın tüm yüzeyi aydınlandığı için ayın yüzeyinde oldukça düşük kontrast olacağından pek az doku yakalayabilirsiniz. Fakat dolunaya doğru ya da dolunaydan sonra kısmen aydınlanmış ay yüzeyinde kraterlerin onların gölgelerinden oluşan birçok etkileyici doku elde edebilirsiniz. Eğer dolunay fotoğrafı çekecekseniz, dolunay olduğu günden bir önce ya da bir gün sonra fotoğraf çekmeniz daha iyi olabilir.
Yarım, çeyrek ve hilal ayların da ay fotoğrafçılığında yeri vardır. Ay bu fazlardayken de enteresan fotoğraflar elde edilebilir. Kendinizi dolunay ile sınırlamanıza gerek yok yani. Sadece bir uyarı: Eğer hilal çok küçükse ayın yansıttığı ışık da az olacağından çekmesi biraz zor olabilir. Şu iki durum fotoğrafçının iyiliğine olabilir: 1) Hilal tam yukarıda olduğunda gökyüzü daha parlak olur. 2) Bugünün dijital kameraları git gide daha iyi hale geldiği için yüksek ISO & hızlı shutter hızı, motion blur oluşmasını azaltacaktır ve hilal ayı daha keskin gösterecektir.
3- Ayın Pozisyonu
Eğer ayı ana konu olarak ele alıyorsanız ne kadar yüksekte olursa o kadar net bir görüntü
elde edersiniz. Ay alçakta olduğunda yansıttığı ışığın daha uzak mesafelerden geçmesi gerekir. Tabii ki, manzara fotoğrafınızda ay bir unsursa, ufkun üzerindeki mesafesi ne olursa olsun, konumu görüntünüz için kritik öneme sahiptir.
4- Bulutlar
Havanın açık olduğu geceler birçok fotoğrafçı için ideal koşul olarak kabul edilir. Fakat yine de ince veya dağınık bulutlu gecelerde de ayı fotoğraflamaya çalışmaktan vazgeçmeyin. Bulutlar sayesinde daha özgün bazı fotoğraflar elde etme şansınız doğabilir.
5- Atmosferik Türbülans
Bazı gecelerde hava çok açık gözüküyor olsa da yakından incelendiğinde öyle değildir. Havanın yoğunluğu aynı olmaz. Bu nedenle tepemizdeki yıldızlar parıldıyor gibi gözükür. Bu havalar ayın o kadar keskin olmadığı görüntülere sebep olabilir. Bu dezavantajı lehinize çevirerek özgün fotoğraflar çekebilirsiniz.
Ayın gökyüzünde tek başına fotoğrafını çekerken, doğal eğilim ayı görüntüde ortalamaktır. Fakat bu kuralı bozma cesaretini göstererek daha özgün fotoğraflar elde edebilirsiniz. Eğer hilal fotoğrafı çekiyorsanız, ayın gölgesini ortalayın. Üçler Kuralını kullanın. Çeyrek ayı 90 derece döndürün. Dünya adlı uzay gemisindeki yolcular olarak, Ay’ın belirli bir görünüme ve perspektife sahip olmasına alışığız ama bir fotoğraf sanatçısı olarak bu bakış açısıyla sınırlı değilsiniz.
6- Lens Seçimi
Eğer manzaranın bir parçası olarak ayı çekiyorsanız lensi çerçevede ne kadar fazla manzara görmek istediğinize göre seçersiniz. Full frame kamerada 50mm bir lens ile çekim yapıyorsanız ayın fotoğraftaki boyutu gerçek hayattakinden daha küçük olacaktır. Geniş açı lenste ise ayın boyutu iyice küçülür.
Eğer sadece ayı çekiyorsanız 200-300mm bir lens iyi sonuç verecektir. Fakat çerçeveyi iyice doldursun istiyorsanız daha uzun telefoto lenslere ihtiyaç duyabilirsiniz.
7- Tripod
Doğrusuna bakılırsa modern stabilizasyona sahip lensler ile yüksek deklanşör hızına ve gürültüsüz yüksek iso değerlerine sahip kameralar birleştiğinde ay fotoğraflarını elde çekmek çok mantıksız değildir. 2000mm süper zoom lensler ile elde çekilmiş birçok harika ay fotoğrafı mevcuttur. Fakat yine de daha net fotoğraflar için bir tripod kullanmak isteyebilirsiniz.
8- Uzaktan Kontrol ve “Mirror Lock-Up”
Telefoto bir lens ile ayı fotoğraflarken en küçük bir hareket bile görüntünün netliğini azaltabilir. Bu yüzden kablolu ya da kablosuz bir uzaktan kumanda ile deklanşörü çalıştırmanız işe yarayabilir. Ayrıca, SLR kameralardaki bir özellik olan “Mirror Lock-Up”ı da aktive ederek titremeleri en aza indirebilirsiniz.
9- Pozlama
Ay’ı pozlarken katı ve kesin kurallar yoktur çünkü birçok değişken vardır. Bazı önerile bir temel sağlayabilir fakat esnek olmaya hazır olun.
ISO – ile başlayalım. Gökyüzünde yarım, çeyrek ya da hilal ayı tek başına çekerken genellikle aydan gelen ışık yetecektir ve kameranızın native ISO’sunda kalabilirsiniz. Ayı genellikle gece çekiyor olsanız bile, onun aslında parlak bir obje olduğunu unutmayın. Yüksek ISO değerleri gerektirmeyeceğinin farkında olun. Sadece bazı ekstrem hilal koşulları ya da elde çekimler ISO’yu yükseltmenizi gerektirebilir.
Ayın da içerisinde olduğu manzara çekimlerinde ise ISO’nuzu belirli diyafram ya da shutter hızlarına göre ayarlamanız gerekebilir.
Diyafram – Ayı fotoğraflarken keskinlik oyunun en önemli parçasıdır. Bu yüzden lensinizi uygun diyafram aralığına getirin, shutter hızını ayarlayın ve sonrasında ISO’yu belirleyin. Çok açık diyafram ayı yumuşatabilir. Fakat fazla kısık diyafram ise ışık kırılmalarını arttıracaktır. Lensinizin özelliğine göre optimum diyafram aralığını bulmaya çalışın.
Ayın da içerisinde olduğu manzara çekimlerinde ise daha açık diyafram; yani daha az alan derinliği kullanmanız gerekebilir. Bu durumlarda ayın keskin gözükmeyeceğinin farkında olun.
Shutter Hızı – Kısa aralıklı shutter hızları aksiyonu durdurmak için kullanılır. Ay saatte 2.290 mil hızla dünya etrafında dönüyor. Fakat şansımıza 238,855 mil uzakta olduğu için bu hareketi fazla hissetmiyoruz. Yine de hareket ettiğini unutmamak gerek. Bu yüzden yavaş bir shutter hızı kullanırsanız görüntüde motion blur olabilir. 1/125 saniye ideal hızdır.
10- Uzaktan Kontrol ve “Mirror Lock-Up”
Gece çekim yaparken ay en parlak nesne olacaktır. Eğer kadrajınızda bir manzara da varsa bu aydan daha karanlık olacaktır. Manzaradaki detayları daha çok göstermek isterken ayı doğru pozlamak mümkün olmayabilir. Bu nedenle manzaranın silüet olduğu ay fotoğrafları mevcuttur. Kameralar dinamik aralık olarak kendini oldukça geliştirse de bu ikilik yüzünden birçok fotoğrafçı fotoğrafın son şeklini post sürecinde vermekte ya da ayı tamamen beyaz gözükecek şekilde pozlamaktadır.
Kaynak: BNH