Neredeyse her ay en az bir yeni kamera modeli duyuruluyor. Kameraların özellikleri, sensör boyutları, hangi çözünürlüklerde çekebildikleri hakkındaki bilgiler bizi fazlasıyla meşgul ediyor.
Peki ya lensler? Yükselen çözünürlük değerleri, bit sayıları sayesinde bile post prodüksiyonda elde edemeyeceğimiz ne gibi faydalar sağlayabilirler bize?
Bu sorunun peşinden gitmek, söz konusu niş lensler olduğunda daha da eğlenceli olmaya başlıyor. CineD sitesinde yayınlanan Tilt-Shift lensler hakkındaki yazıyı, lensler hakkında beraber düşünebilmek için çevirdik.
Tilt Shift Lenslere Giriş
“Optiğin Gizemleri” (The Secrets of Optics) MZed kursunda eğitmen Mitch Gross, bir modülü niş lenslere ve adaptörlere ayırmış.
Tilt-Shift (bazen “Shift and Tilt de denir) lenslere ayırdığı bölümde, bu lensler ile odak düzlemini nasıl manipüle edebileceğimizi anlatıyor.
Mount ve lens gövdesinin sabit olduğu sferik lenslerin aksine Tilt-Shift lenslerde, lensin gövdesi hareket edebilir. Böylece nesneler, kamerayı hareket ettirmeden farklı yönlerden görüntülenebilir.
Aynı Sahne İçerisinde İki Farklı Alan Derinliği
Lensin hareketliliğinin bir diğer getirisi, standart bir lensin aksine aynı çerçeve içerisinde farklı alan derinlikleri elde edebilmektir. Tilt-Shift lensi hareket ettirdikçe görselin bir kısmının bulanık diğer kısmının net olduğu özel görüntüler elde edebilirsiniz.
Daha yakın nesneler söz konusu olduğunda bu özellik ilginç bir stil oluşturacaktır. Aşağıda Lensbaby Sol marka Tilt-Shift lens ile mahallemde çektiğim bir fotoğrafı görebilirsiniz.
Tilt-Shift lensler, iki özneyi belirli bir açıdan çekerken ikisini de net tutabilmeye de yarar. Lens yapabildiği kavis hareketi sayesinde iki özneye de paralel bir hale gelebildiği için bu mümkün oluyor.
Bu etkinin iyi bir kullanımına örnek olarak, arabanın içerisindeki bir yolcu ve sürücüyü diyaframı kısmadan net çekebilmek olabilir.
Uzun Binaları Çekebilmek
Tilt shift lenslerin esas kullanım alanlarından biri de mimari yapı fotoğrafçılığıdır. Standart bir lens ile , özellikle de uzun bir binayı çekerken daralan perspektif çizgileri üçgene benzer bir görüntü oluşturacaktır.
“Optiğin Gizemleri” kursunda Mitch, Tilt-Shift lensler hakkında biraz daha detaya iniyor ve bazı çekimler yaparak uygulamalı bir anlatım sunuyor. Bu modülde anlatılanları uygulamak için ben de C300 Mark II ile bazı footage’lar çektim.
Tilt-shift lensler ile timelapse çekmek
Tilt-Shift lensleri kullanmanın popüler bir diğer yolu da geniş plan timelapse çekimleri yapmaktır. Hızlandırılmış görüntülerde belirli bir kısmı net tutabiliyor olmak görüntüyü minyatürvari bir havaya sokabilmenizi sağlar.
Philip Bloom’un Masterclass dersinde bu bu efektin birkaç örneğini görebilirsiniz. Philip özellikle insanların, arabaların, teknelerin bulunduğu ve içerisinde gerçekleşecek hareketler hakkında önceden bilgi sahibi olabileceğimiz tarzdaki çekimler için bu efektin uygun olduğunu söylüyor.
Saniyede birkaç fotoğraf çekilen timelapse’lerde insanlar ve nesneler oyuncak bir kutunun içerisindeymiş gibi gözükeceklerdir. Yüksek bir perspektiften çektiğinizde bu etki daha da artar. İzleyiciye dünyaya çok çok yukarıdan bakıyormuş hissi verir.