Sony, Cinema Line serisinin giriş seviye kamerası olan FX3 için yeni bir firmware güncellemesi yayınladı. Sony FX3 2.0, Cine EI modlarında yeni Log Shooting ayarları, LUT ile görüntüleme, geliştirilmiş metadata iş akışı ve operasyonel özellikler içeriyor.
Güncelleme bugün itibariyle ücretsiz olarak indirilebilir.
2021 Şubat ayında çıkan FX3, markanın Cinema Line serisi içerisindeki fiyatı en uygun kamera. (Seride FX6, FX9, VENICE 1 ve 2 sinema kameralarının da bulunduğunu hatırlatalım.) Bu güncelleme ile FX3, az önce saydığımız üst modellere benzer bazı özelliklere sahip olarak daha ileri seviye iş akışlarına kolayca adapte olabilecek hale gelmiş.
Bu yazılım güncellemesinin amacı serinin tüm ürünleri arasında ortak bir çalışma zemini oluşturabilmek gibi göüküyor. Profesyonel cinematographer’ların içleri rahat şekilde farklı modeller arasında geçiş yapabilmelerinin yanı sıra yeni başlayanları daha gelişmiş özellikler ile tanıştırma amacını taşıyor. Nelerin yeni olduğuna yakından bakalım.
Sony FX3 firmware 2.00: yeni Log Shooting ayarları
Firmware 2.00 ile gelen en önemli değişikliklerden biri S-Log3 gamma curve ile çekerken yeni Log Shooting ayarlarının gelmiş ve S-Log2’nin kaldırılmış olması. Bu durum kullanıcılara üç değişik opsiyon arasından seçim yapmaya imkan veriyor:
- Flexible ISO
- Cine EI Quick
- Cine EI
Flexible ISO opsiyonunu seçmek eski PP8/9 S-Log3 resim profilini seçmek ile aynı aslında. Kullanıcı mevcut ISO değerleri arasından seçim yaparak çabuk ve kolay bir şekilde pozlama seviyesini ayarlayabiliyor. Çok amaçlı çekimler ve hali hazırda böyle çalışmaya alışkın kullanıcılar için uygun bir mod.
Öte yandan Cine EI Quick ve Cine EI modlarında profesyonel cinematographer’lar düşünülmüş. Bu modlarda S-Log3 gamma curve’ünün sunduğu geniş dinamik aralıktan maksimum seviyede verim alınabiliyor.
Hem Cine EI Quick, hem Cine EI modu FX3’ün (S-Log3’te) dual Base ISO değerleri olan 800 ve 12,800’ü kullanıyor. En büyük fark ise Cine EI modunda kullanıcıların Base ISO’yu elle seçmeleri gerekirken Cine EI Quick‘te kameranın otomatik olarak seçilen EI’ye (Exposure Index) göre Base ISO’yu ataması.
Cine EI/Cine EI Quick modları kullanılarak çekim yaparken pozlamaya farklı yaklaşılması gerekiyor. ISO seçeneği Base ISO’da takılı kaldığı için sahnedeki ışık kameranın hassasiyetine göre ayarlanmalı; tersi olmamalı. Bu yaklaşım sayesinde sensörün dinamik aralığından en verimli şekilde faydalanılıyor ve en düşük gürültü (noise)’e sahip görüntüler elde edilebiliyor.
EI (Exposure Index) ayarı post prodüksiyonda değiştirilebilmesi, görüntüdeki parlak ve gölgeli alanları en dengeli şekilde yaratmak için geniş esneklik sunuyor. Ayrıca post prodüksiyonda nasıl gözükeceğini anlamak için kamerada Display LUT yardımı ile çekilenler bu şekilde görüntülenebilir.
Son olarak belirtmekte fayda var: Projenizi kısa süre içerisinde geri vermeniz gerekiyorsa ve standart ya da S-Cinetone görüntü profilini kullanıyorsanız Log Shooting fonksiyonunu kapalı tutabilirsiniz.
LUT* görüntüleme
*(“LUT Nedir?” yazımıza göz attınız mı? 🙂 )
Firmware 2.00, LUT’lar yardımı ile çalışmayı da mümkün hale getirmiş. Bunun öncesinde kullanıcılar sadece Gamma Display Asisst fonksiyonunu devreye sokarak log görüntüleri Rec.709 görüntüye çevirebiliyordu.
Şimdi 16’ya kadar custom .cube LUT dosyalarını kameraya yüklenebilir; ya da mevcut üç değişik LUT preseti arasından seçim yapılabilir:
- S-Log3
- s709
- ya da 709 (800%)
S-Log3 preset’i, log görüntüyü hiçbir LUT olmadan gösterirken, s709 preset’i düşük kontrastlı sinematik bir görüntü sağlıyor. FX3, s709’u Sony VENICE’den miras almış.
Son olarak 709 (800%) preset’i ise yayınvari; yüksek kontrastlı bir görüntü sağlıyor.
Bu presetler Sony’nin web sitesinde bedava olarak bulunuyor; yani post sürecinde de kullanabilirsiniz.
Dahası, LUT’lar artık resim profillerine atanabiliyor; yani görüntüleri kamerada direkt LUT’lu şekilde (baked) oluşturabilirsiniz.
Geliştirilmiş Metadata İş Akışı
Bu yeni firmware aynı zamanda metadata iş akışı hakkında geliştirmeler içeriyor.
Clip stabilizasyonu bilgilerinin yanı sıra kamera artık EI ve LUT ayarlarını da metadata olarak depoluyor. Bu sayede post prodüksiyon yazılımları footage’ları daha doğru yorumlayabiliyor ve sette görüntülendiği şekilde yeniden üretebiliyor.
Ek olarak aynı a7 IV gibi FX3 artık Essence işaretlerini (Essence Marks) da destekliyor. İşaretler footage’a kayıt sırasında ya da playback sırasında eklenebiliyor ve bu sayede klipteki bazı take’le ya da anlar bu şekilde etiketlenebiliyor.
Bütün bu metadata bilgisine Sony Catalyst Browse/Prepate yazılımının gelecek 2022.1 versiyonu üzerinden ulaşılabilecek.
Dahası, şirketin duyurduğuna göre Premiere Pro için Catalyst Prepare Plug-in’i geliştiriliyor. Bu sayede direkt bu NLE üzerinden stabilizasyon, EI, LUT ve Essence marks metadatasına da ulaşılabilecek.
Timecode sync ve AF Assist fonksiyonu
Güncellemenin özellikleri bitmiyor 🙂
FX3 şimdi FX6 ve FX9 gibi diğer kameralar ile timecode yardımı ile eşlenebiliyor. Bunun için VMC-BNCM1 adaptörüne ve standard bir BNC kabloya ihtiyaç var.
Zaten harika işleyen otofokus sistemine FX6’da da bulunan AF assist seçeneği eklenerek daha da geliştirilmiş.
AF Assist sorunsuz bir şekilde auto ve manual fokus modları arasında geçiş yapmaya yarıyor. Örneğin kamera otomatik fokustayken kullanıcılar manuel olarak fokusu kaydırabiliyor. Kaydırma (rack focus) bittiğinde kamera AF moduna tekrar geri dönüyor.
Operasyonel Geliştirmeler
Bu yazılım güncellemesi ile Sony kameranın kullanım kolaylığı üzerinde de çalışmış. Taptaze bir arayüze sahip ana menü ekranı yeni stilde bir liste görünümü ile en sık kullanılan özelliklere kolay erişim sağlıyor. Fotoğraf ve video kaydu için ayrı ana menü özelliği de mevcut.
Movie standby ekranı daha temiz bir görüntü sağlamak için optimize edilmiş.
Fn menüsü ise artık dokunmatik olarak yukarıdan aşağıya çekildiğinde beliriyor. Özellikle selfie modu için harika bir geliştirme.
Yeni Sony FX3 firmware 2.00, şirketin destek sayfasından indirilebiliyor.
Sony FX3’ün güncel fiyatını da hatırlatalım: 3,898 $.
Daha fazla bilgi için Sony’nin websitesini buradan inceleyebilirsiniz.