Animasyonun filmcilere hikayelerini anlatmada sayısız kapı açtığı bir gerçek. Birçok kişi sınırsız imkanlar sebebiyle bu alana ilgi duyuyorlar. Eğer siz de o birçoklarından biriyseniz eninde sonunda bir animasyon yazılımı öğrenmeniz gerekecek. Tabii tüm animasyon programlarının farklı işlevleri ve yeterlilikleri var. Bu yazıda, piyasada en sık kullanılan 2 ve 3 boyutlu on animasyon yazılımını inceleyebilirsiniz.
Adobe Animate
Listeye 2D animasyon yazılımları arasında en sık kullanılanlardan biriyle başlayalım. Adobe’un 2D animasyon üretimi için birkaç yazılımı mevcut. En popüleri de önceden Flash olarak bilinen Adobe Animate.
Animate el çizimi (hand-drawings), kukla animasyon (puppet animation) gibi farklı animasyon tekniklerini birleştirmenize de olanak sağlıyor. Bu sebeple websiteler ya da uygulamalar için animasyon yapanlar çokça tercih ediyor. Kurgusal animasyon yaratmak için en iyi seçenek olmasa da Animate, listedeki diğer programlara kıyasla öğrenilmesi en kolay olanlardan.
Daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak websitesini ziyaret edebilirsiniz:
Adobe Character Animator
Character Animator, karakteri hayata getirmek için ileri seviye hareket yakalama (motion capture) teknolojisini kullanıyor. Bunu web kameranızı ve mikrofonunuzu kullanarak yapıyor ve gerçek bir karakterin hareketlerini ve ifadelerini anime ederek animasyon karaktere uyguluyor.
Character Animator başarılı bir şekilde gözleri takip edebilir, diyaloğa uygun olarak dudak hareketlerini eşleyebilir ve basit hareketlerinizi animasyon karakterinize entegre edebilir. Karakterleri yaratılabilir ya da internet üzerindeki çeşitli kaynaklardan karakter şablonlarını kolayca indirebilirsiniz de.
Character Animator’ı kullanmak animasyon üretim sürecinde size bolca vakit kazandırabilir. Oynayanlar karakterlerini gerçek zamanlı da görebildiğinden daha performansa dayalı bir animasyon imkanı da sağlar.
Daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak websitesini ziyaret edebilirsiniz:
After Effects
After Effects Adobe’un en çok bilinen yazılımlarından biri. Bunun sebebi ise programda grafik animasyon, yazı animasyonu ve VR animasyon yapabilme olanağı. After Effects; Adobe Photoshop, Adobe Premiere Pro ve Adobe Creative Suite’un diğer programlarıyla birlikte de rahatça kullanılabiliyor.
After Effects’in en güçlü olduğu alanlar arasında hareketli grafikleri ve videolarda kullanılan infografikleri animasyonlaştırmak var. Bunların en çok kullanıldığı alanlar da genelde reklamlar ve eğitim videoları oluyor. Hikayesel animasyon içinse genellikle animasyonların ilk çizimleri Adobe Illustrator’da çiziliyor ve animasyonlaştırmak için After Effects kullanılıyor. Örneğin Archer dizisinin de yapılış metodu bu şekilde.
Daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak websitesini ziyaret edebilirsiniz:
Pencil 2D
Bu animasyon yazılımı tamamen açık kaynak ve ticari olarak kullanacaksanız bile ücretsiz. Yazılımın görece kolay ve minimalist bir arayüzü var. Animasyon öğrenmek isteyen herkes karmaşık arayüzleri öğrenmek zorunda kalmadan ya da ceplerindeki bütün parayı dökmeden öğrenebilsinler diye yapılmış.
Pencil 2D’nin kusursuz ilerleyen iş akışı (workflow) başlangıç seviyesindeki animasyoncular için biçilmiş kaftan. Pencil 2D rahat bir akışta çizmenize ve boyamanıza da imkan sağlıyor.
Daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak websitesini ziyaret edebilirsiniz:
Moho
Moho 2D animasyon için etkili ve rahat bir iş akışı sunmak amacıyla hepsi bir arada mantığında yapılmış bir yazılımdır. Özellikle elle çizim yapacakların ya da elle çizim araçlarını kullanarak projelerini geliştireceklerin çokça tercih ettiği bir program kendisi.
Moho ayrıca 3D Objects uzantısına sahip. 3D Objects, ışık manipülasyonları yapmayı destekliyor ve üç boyutlu nesnelerin materyallerini kontrol ya da modifiye etmenizde fayda sağlıyor.
Daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak websitesini ziyaret edebilirsiniz:
Toon Boom Harmony
Toon Boom Harmony televizyonda izlediğimiz çoğu animasyonun kaynağı. The Simpsons, South Park, Family Guy gibi diziler bu 3D animasyon yazılımı kullanılarak yapılmış. Birçok animasyon dizisinde bir bölüm için birden fazla animasyon yazılımı kullanılsa da Toon Boom Harmony en düzenli kullanılanlarından biri.
Yazılımın; Essential, Advanced ve Premium olmak üzere üç versiyonu mevcut. Essential, öğrenciler ve animasyon meraklıları için olan bir versiyon. Daha orta sınıf bir versiyon olan Advanced genellikle freelance ya da bireysel çalışan animasyon profesyonellerinin tercih ettiği plan. Son olarak Premium, daha büyük animasyon projelerinin gerçekleştirilebileceği profesyonel bir versiyon. Genellikle stüdyolar ya da küçük yaratıcı işletmeler ve sanat okulları bu versiyonu tercih ediyor.
Daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak websitesini ziyaret edebilirsiniz.
Autodesk Maya
Autodesk Maya için endüstrideki standart animasyon yazılımı diyebiliriz. Maya, en iyi animasyon filmlerin yapımında en çok kullanılan animasyon yazılımı. Disney ve Pixar gibi büyük stüdyolar da filmlerinde Maya’yı kullanıyor. Son zamanlarda gerçek oyuncuların oynadığı, CGI dahil edilen filmlerde de bolca kullanılıyor. Maya kullanılarak karmaşık 3D materyaller, gerçekçi efektler, detaylı animasyon karakter ve dünyalar yapılabiliyor.
Eğer gerçek zamanlı projeleriniz için aşırı gerçekçi 3D animasyonlar istiyorsanız ya da amacınız derinliğe sahip biçimsel 3D animasyonlar yaratmaksa Maya sizin için uygun olacaktır.
Daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak websitesini ziyaret edebilirsiniz:
Cinema 4D
Cinema 4D kullanımı fazla karmaşık olmayan animasyon yazılımlarından biri. Program kullanıcılara modelleme, ışıklandırma ve dokulandırma araçlarıyla daha detaylı animasyonlar oluşturma imkanı sağlıyor.
Cinema 4D profesyonel stüdyolar tarafından da yeni başlayan animasyon sanatçıları tarafından da kullanılıyor. 3D animasyon projeleri çok büyük ve baş etmesi zor dosyalar olabiliyor, Cinema 4D ise bu projeleri hızlı tempolu bir iş akışında güvenli bir şekilde çalıştırmasıyla biliniyor.
Daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak websitesini ziyaret edebilirsiniz:
Houdini
Genellikle Maya’yla rakip olarak görülen Houdini animasyon yazılımı, kendini yöntemsel yazılım (procedural software) olarak tanımlıyor.
Houdini’nin adım adım ilerleme temelli iş akışı, sanatçılara farklı özellikleri daha organize bir şekilde keşfetmeleri için olanak sağlıyor. Bu durum daha gelişmiş ve rafine 3D animasyonlar elde edilmesine imkan veriyor. Houdini ayrıca kişiselleştirilebilir bir arayüz sunuyor, böylece yaptığınız değişikliklerle iş akışınızı da kişiselleştirebiliyorsunuz.
Daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak websitesini ziyaret edebilirsiniz:
Blender
Blender 3D animasyon üretiminin her aşamasını destekleyebilen bir yazılım. Aynı yazılım içinde animasyon, modelleme, rigleme, renderleme, yapılandırma ve hatta hareket takibi araçlarına ulaşabiliyorsunuz.
Her bir araç aynı anda kullanılmayacak olsa da Blender son zamanlarda oldukça popüler olmaya başladı. Bunun sebebi de öncelikle ücretsiz olması ve insanların sadece animasyon projeleri için değil, her türlü projeleri için storyboard oluşturmak amacıyla Blender’dan faydalanması. Blender çevrimiçi açık bir kaynak ve animasyona yeni başlayacaklar ya da projelerine storyboard oluşturmak isteyenler için mükemmel bir yazılım.
Daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak websitesini ziyaret edebilirsiniz.