DJI, sinema kamera dünyasına Ronin 4D ile girmişti. (Kameranın patent ve geliştirilme süreci hakkındaki yazımıza buradan, Ronin 4D hakkındaki inceleme yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.)
Gimbala entegre bu full frame sistemde LiDAR Range Finder ile otofokus imkanı da sunuluyordu. Bu yeni teknolojik imkanlar ve harika özellikleri ile Ronin 4D herkesin ilgisini çekmişti. Sinema kameraları pazarına girmek kolay bir şey değil özellikle RED Komodo gibi çok yetenekli fakat daha geleneksel şekilde kullanılan kameralar varken.
RED Komodo demiştken ikisini direkt olarak karşılaştırma fikrine dersiniz? Filmmaker Ryan Kao kendi RED Komodosu ile Ronin 4D’yi aşağıdaki videosunda karşılaştırıyor.
Geleneklere bağlı bir sektöre yepyeni mantıkta bir ürün ile giriş yapan DJI’a hakkını vermek gerek. Ronin 4D, dahili gimbal ve fokus sistemi ile oldukça marifetli bir kamera. Yeni araçlar demek insanların yeni yollar ve teknikler bulması, keşfetmesi ve sonucunda da çekim için yeni stiller ve yollar üretmesi demek. Bu oldukça heyecan verici.
Yine de değişik olan daha öncekilere alışkın olmanız dolayısıyla zorlu olabilir. Bu yüzden Ryan, DJI ondan kendi kamerası RED Komodo ile bir karşılaştırma yapmasını istediğinde meraklanmış.
Ronin 4D’nin özelliklerini hatırlayalım:
- Zenmuse X9 / 6K Full-Frame Sensor
- 6K 60 fps; 4K 120 fps
- 14+ Stop Dinamik aralık
- Dahili ProRes; Pro SSD ile ProRes RAW
- Dual Native ISO (800/5000)
- Dahili ND Sistemi
- Değiştirilebilir Lens Ağzı
- LiDAR Fokus Sistemi
Ryan’ın başlangıçta yaptığı testler bildiğimiz footage karşılaştırmaları. Bu çekimlerde ışıklandırma gayet iyi, arada büyük bir fark var denemez. Zaten bu günlerde size iyi kalitede bir görüntü vermeyecek kamera bulmak zorlaştı. Yukarıdaki video’dan kendiniz de farklara bakabilirsiniz.
Görüntü Kalitesi ve Kullanılma Kolaylığı
Kameralar görüntü anlamında yakınsıyor ve Ronin’in full frame, KOMODO’nun Super35 olması dolayısıyla benzer lens skalasını kapsıyor.
Sonrasında Ryan görüntüleri Resolve’a atıyor ve kamera üreticilerinin standart Rec.709’a çeviricilerini kullanarak görüntüleri iyice birbirine yaklaştırıyor. Bunun ötesinde daha fazla çaba göstermiyor.
Genelde yaptığı çekimlere benzeyen test çekimleri ile Ronin 4D ve Komodo’yu karşılaştıran Ryan, görüntüleri diğer insana gösterdiğinde beklenmedik bir şey oluyor, çoğu insan DJI’ın görsellerini daha kaliteli buluyor. Buna daha sonra geleceğiz.
Ronin 4D’nin Dahili gimbal gibi pratik avantajların olması çekimi daha kolaylaştırıyor. Otofokus kapasitesini de eklenildiğinde, Ronin 4D’nin prodüksiyonu hızlandıracağı kesin bir sistem olduğu kesin.
Görüntülere daha dikkatli baktığınızda bazı farklar görebilirsiniz. Gece lambalarının aydınlattığı sekanslarda KOMODO, Ronin’e oranla daha çok detay veriyor. Ronin’in ProRes, RED’in RAW formatı ile çekmesi ile ilgili bir durum bu.
Öyle gözüküyor ki Komodo, teknik anlamda daha fazla detay ve daha geniş dinamik aralık ile biraz daha iyi bir görüntü kalitesi sağlıyor.
Fakat yine de “kameradan direkt çıkarılan” görüntülerde DJI’ın görüntüsünün Komodo’dan daha çok sevilmesi ilginç. DJI, renk bilimi ve kontrast konusunda epeyce çalışmış olmalı.
DJI’ın kesin bir şekilde daha iyi olduğu nokta ise düşük ışık performansı. Full Frame sensörünün yardımı ile Ronin 4D, Komodo’dan daha az noise’a sahip.
Ronin 4D’nin tercih edilebilme sebebi kesinlikle dahili gimbal’ı. Birçok insan için gimbal hayati bir mesele ve dahili gimbal bu prodüksiyonları çok hızlandırıyor. Tek başına kamera kullananlar için bu çözüm çok hızlandırıcı olabilir.
Lensler
Lensler de bu karşılaştırmada önemli. DJI’ın kendi optiklerine bağlı kalırsanız 17-28mm T3.0 ASPH PZ’yi değerlendirebilirsiniz. Bu lens kamera üzerinden kontrol edilebildiği için tercih sebebi.
Eğer bu lens sizin için uygun değilse DL mount’a geçerek sistemi Leica M, Leica L ve Sony E mount olmak üzere bazı bilindik lensler ile de kullanabilirsiniz.