Fikir bulmak kolay değil. Yaratıcılığının kesildiğini ya da yeni bir senaryoya başlamakta zorlandığını düşünüyorsan sana yardımcı olabilecek 20 önerimiz var!
Hollywood sisteminde, bir senaryo yazdığın ve geri dönüş alamadığın zaman tercih edilen bir senaryo için birkaç ay içerisinde daha başka bir hikaye oluşturman ve sunman gerekir. Bu yüzden sürekli olarak tanıtım cümlesi “logline” düşünmek durumunda kalırsın. Ama bunları yapabilmek için öncelikle bir fikrin olması gerekir. Peki bu fikir nereden ve nasıl gelir?
Ne zaman, ne yaparken ilham geldiğini bir düşün. Belki koşuya çıktığında, belki duştayken, belki insanlarla iletişim kurdukça aklına fikir geliyordur. İlhamın/fikrin nasıl ve ne zaman gelebileceğini biliyorsan şanslısın ama bilmiyorsan işte bu 20 öneri ile öğrenmeye, kendini tanımaya başlayabilirsin.
1. Yürüyüş Yap
Yürüyüş yapmak dünyayı görmeni, temiz hava almanı, insanların konuşmalarını duymanı sağlar. Bu sayede yeni bir fikir bulabilirsin. Ayrıca saatlerce yazı yazıp vücut ağrıları yaşamaktan kurtulmanı da sağlar.
2. Haberleri Takip Et
İster gazeteden, ister internet üzerinden haberleri takip et. Yaşanan olaylar karakter oluşturmana katkıda bulunabilir. Ya da yaşanan olayla alakalı gerçek hikayeden esinlenerek bir senaryo çıkarabilirsin. Belki sadece okuduğun haberler değil karşına çıkan reklamlar ya da çizimler seni tetikleyen şeyler olabilir.
3. Film İzle ve Hemen Ana Karakterin Yolunu Değiştir
Bir filme başladıktan belki 10, belki 20 dakika sonra ana karakter ölürse ya da farklı bir yol izlerse hikayenin nereye gideceğini düşün. Matrix filminde Neo mavi hapı seçseydi hikaye nasıl devam ederdi, Neo yerine kim geçerdi? Mad Max: Fury Road filminde Furiosa’yı yakalayıp öldürselerdi Max ve kadınların başına ne gelirdi? Bunların üzerine düşünüp yeni bir hikayeye başlayabilirsin.
4. Hayatında Neler Oluyor?
Yazmak, katarsis (duygu boşalımı) yaşamanı sağlar. Hayatında üzerine düşünüp çalışman/düzeltmen gereken ne var? Ayrılık, ölüm, yeni bir ilişki… Sorunlarını bir sayfaya yaz. Karakterlerini bu sorunlar üzerine oluşturduğun zaman yeni bir hikayeye başlamış olacaksın.
5. Klasiklerden Esinlen
Okuduğun kitaplar, dinlediğin müzikler, izlediğin filmler sana ilham kaynağı olur. Pride & Prejudice eski İstanbul’da geçseydi nasıl olurdu? Ya da Claude Debussy’in Clair De Lune, L.32 parçası sessiz bir kavga sahnesinde kullanılsaydı? Klasiklerin büyük çoğunluğu kullanılmaya ve yeni fikirler sağlamaya açıktır, yeter ki yaratıcı ol.
6. Herkesin Bakıp Göremediğini Görmeye Çalış
Evet klasikler ilham kaynağı olabilir ama belki de her zaman önünde duran şeyin farkında değilsindir. Mitler, dini kitaplardaki hikayeler, tarihi binalar/bina yapıları bunların hepsi birçok kişinin gördüğü ve duydu şeyler. Her zaman karşımıza çıkabilecek olsalar bu bunlardan esinlenmek için gerçekten bakıp görmek gerekir. Gözünden kaçırmamalısın.
7. Sondan Başla
“SON” yazdıktan sonra ne oluyor? Başka bir hikayeye geçmek kolay gelmeyebilir ama en son yazdığın senaryondaki farklı karakterlerin ne yaşayabileceğini düşünebilir ve yeni bir senaryoya başlayabilirsin. Sonun aynı zamanda başlangıcın olabilir.
8. Tek Bir Mekanda Geçebilir Mi?
Rezervuar Köpekleri filmini düşün. Filmin çok büyük çoğunluğu tek bir mekanda geçiyor. Tek mekanda sıkışmış karakterler nasıl olur? Nasıl düşük bütçeli ama iyi bi konsepti olan senaryo yazabilirsin? Büyük düşünüp küçültmeye çalışabilirsin.
9. Ne Çekebilirsin?
Bağımsız bir yönetmen olmak istiyorsun, peki ne yapabilirsin? Nelere erişimin var? Nasıl mekanlar, oyuncular ya da dekorlar sağlayabilirsin? Neler yapabileceğini göz önünde bulundur ve ona uygun senaryolar düşün.
10. Tarihi Bir Senaryo Nasıl Olur?
Tarihi her zaman her yerde öğrenebilirsin (doğrusuyla ve yanlışıyla). O kadar çok olayla dolu ki insanlar sürekli o olayları konuşuyor. Ayrıca olayı yaşayan insanlarla da çekmek zorunda değilsin. Tarihin hangi tarafı seni heyecanlandırıyor? Hangi taraf günümüzü yansıtıyor? Tarih seviyorsan bunu değerlendirebilirsin.
11. En Sevdiğin Bayram/Tatil Hangisi?
Bayramların hikayesi vardır. 23 Nisan, 19 Mayıs gibi tarihi anlamı olan tarihlerin hatta yılbaşının bile bir hikayesi var. Bu hikayelerden esinlenebilirsin. Belki ana olay çerçevesinde değil de o tarihte sokakta oynayan bir çocuğun neler yaşadığını anlatabilirsin.
12. En Sevdiğin Türün Parodisini Yapabilirsin
Parodi filmler her zaman eğlencelidir. Sevdiğin bir türün, filmin parodisini yazabilirsin. Ya da onun komik parodisini değil “anti” versiyonunu yazabilirsin.
13. Yerli Efsaneleri Keşfet
Gezdiğin yerlerde, kendi mahallende bir düşün. Orada bir büyücü yaşamış olabilir mi? O bölgeye seri katil gelmiş olabilir mi? Manyetik bir alan olduğu için bir süre kapatılmış da olabilir. Bunları araştırabilirsin. Yazılan yazılar, paylaşılan fotoğraflar bile bir anda bir fikir oluşturabilir. Hiçbir şey bulamazsan sadece hayalini bile kurabilirsin.
14. Nelerin Trend Olduğunu Takip Et
Günümüzde en iyi oyalanma yöntemi sosyal medyada gezinmek. Bu bizim saatlerimizi bile alabiliyor. Keşfetinize düşen paylaşımlar size ilham verebilir.
15. Halk Tarafından Bilinen Birisini Seç
Bilinen bir başkan, şirket sahibi, sunucunun hikayesini yazmaya ne dersin? Karşına sürekli çıkma ihtimali çok yüksek olan kişiler aynı zamanda illa ki kamera karşısına çıkmış kişilerin hayatlarından ilham alarak bir senaryo yazabilirsin.
16. Aileni Yaz
Herkes tarafından bilinmeyen, sıradan diyebileceğimiz bir insansan ve ailen de öyleyse sıradan olaylarda sıradışı bir gelişme olsaydı nasıl olurdu? Yılbaşı partisinde darbe olsa? Ya da aile yemeği yerken uzaylılar bahçenize girse? Bu gibi sıradan anlarda sıradışı olaylar ilgi çekici olabilir.
17. Saatlerce Oturup İzlenmeyi Nasıl Sağlayabilirsin?
Hareketli olan, oturmakta zorlanan birisi olsaydın saatlerce oturup izlemeye değer bir film olmadığı sürece izlemezdin. Peki senin için izlemeye değer olan hikaye ne olurdu? İşte bunu yazman gerekiyor. Birkaç saat oturup keyifli bir şekilde salondan ayrılmayı sağlayacak hikaye yazman gerekiyor.
18. Şakanın Arkasındaki Hikayeyi Yaz
Temel fıkralarını ya da barda karşılaşan insan şakalarını seviyor olabilirsin. Temel neden uçağa bindi, uçakta kimlerle karşılaştı, uçaktan inince ne yaşadı? Bunların hepsini hayal edip hikayeleştirebilirsin.
19. Kötü Karakterin Perspektifinden Yaz
Son dönemlerde kötü karakterlerin neden kötü olduğuyla alakalı hikayeler artıyor. Joker, Maleficent, Çılgın Hırsız gibi hikayeler kötü karakterin neden kötü olduğunu ve yolunu değiştirip değiştirmeyeceğini konu alıyor. Sen de bu bakış açısıyla kötü karakter ve onun yolunu işleyebilirsin.
20. Ellinci Sayfada Tür Değiştir
Alien filmi, uzay macerası olarak başlar fakat korku filmine dönüşür. Bu tarz değişimler çok büyük değişimler olsa da seyirciyi şaşırtıyor. Sence sen nasıl bir değişim yapabilirsin?
Tabi ki her öneri sana uymayabilir. Ama düşünmeni ve bakış açını biraz değiştirmeni sağlayabilirsen tıkanmış yaratıcılığından kurtulabilirsin ve yeni bir senaryoya başlayabilirsin. Yaratıcı olmaktan kaçmaman dileğiyle…
Kaynak: NoFilmSchool