SD kartlar piyasanın en hızlıları olmasalar da yeterince hızlılar ve en çok kullanılan hafıza kartı çeşidi onlar. Çok yönlülükleri büyük bir avantaj ve her segmentten kamerada kullanılabiliyorlar. Peki hangi SD kart sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak? SD kartların üzerindeki numaralar ve harfler ne ifade ediyor? SD kartlar ne kadar daha piyasanın liderleri olarak kalacaklar? Tüm bunların cevaplarına hep beraber bakalım.
SD Ne Anlama Geliyor?
“SD,” Secure Digital’in kısaltması ve SD Association tarafından geliştirilmiş. SD kartlar hafıza kapasitelerine göre şu an için üçe ayrılıyor: Standart SD kartlar 2GB’a kadar; SDHC (High Capacity yani Yüksek Kapasiteli) kartlar 4GB’tan 32GB’a kadar; SDXC (Extended Capacity yani Genişletilmiş Kapasiteli) kartlar 64GB’tan 2TB’a kadar depolama alanına sahip.
SD Kartların Etiketleri ve Özellikleri
SD kartların en güzel yanlarından biri kartın üzerinde çokça bilgi barındırması. SD, SDHC ve SDXC kartların üzerindeki sayılar, harfler, semboller ne anlama geliyor açıklayalım.
- 4, 6 ve 10 sayıları kartın sürdürülebilir minimum yazma hızını belirtir. Örneğin üzerinde 6 yazıyorsa bu kartın yazma hızının 6 MB/s’den daha yavaş olmayacağını belirtir.
- U harfi içindeki 1 ve 3 rakamları da hız sınıfı değerlendirmelerini belirtir. U1 bir önceki maddede bahsettiğimiz 10 sayısıyla aynı anlama gelir ve kartın sürdürülebilir en düşük yazma hızının 10 MB/s olduğunu gösterir. U3 kartların ise sürdürülebilir en düşük yazma hızı 30 MB/s’dir.
- Üzerinde 10 ve U1 (ya da U3) yazan kartlar arasındaki fark ise U işaretli olanların UHS-I ya da UHS-II olmalarıdır.
- UHS olmayan SD kartların yazma hızları maksimum 25 MB/s iken UHS-I kartların maksimum yazma hızı 104 MB/s, UHS-II kartların ise 312 MB/s’dir.
- Genellikle kartların ulaşabildiği maksimum yazma hızı ön yüzünde belirtilir. Ancak bu belirtilen hız kart en iyi kondisyondayken ulaşabileceği maksimum hızı gösterir. Yukarıda açıkladığımız sürdürülebilir hız daha güvenilir bir göstergedir.
Tüm bunlar da aklımızdayken işimize en uygun hafıza kartını nasıl seçmeliyiz? Yani en hızlı kartla çalışmak hiçbir zaman üzmez tabii ama bazen gerekenden fazla para harcamanıza sebep olabilir. Mesela sadece keyfi fotoğraf çekecekseniz en hızlı kartla çalışmanız şart değil. Ne tarz bir çekim yapacağınızı düşünün. Video çekimlerini veya art arda seri fotoğraflamanın yapılacağı çekimleri ele alalım. Bu iki çekim tarzı kart hızının ve performansının yüksek olması gereken çekimlerdir. Genellikle garanti olması açısından sürdürülebilir okuma ve yazma hızı yüksek olan UHS-II kartlar tercih edilir. Çünkü 4K videolar ve 20+ fps yüksek çözünürlüklü fotoğraflar hızlı kartlar gerektirir. Ancak daha durağan fotoğraf çekiyorsanız, 24 MP kalitesinde çalışacaksanız hemen hemen piyasadaki tüm modern kartlar işinizi görecektir.
Tabii bir de unutulmaması gereken mikroSD kartlar var. Yapabildikleri açısından SD kartlarla neredeyse aynılar sadece boyut olarak daha küçükler. MikroSD kartlar SD kartların kullanıldığı cihazlarda da adaptörler yardımıyla kullanılabilir. Bu durum aslında bütçe dostu bir alternatif olarak çokça tercih ediliyor.
SD kart alırken dikkat edilmesi gereken en iyi kartı seçmek değil işinize en uygun kartı seçmektir. UHS-II kartınız vardır ancak kameranız ve kart okuyucunuz UHS-II’yi desteklemiyorsa kartın hızından da yararlanamazsınız. Üzerinde 10 ve U1 yazan kartlar Full HD videolar ve raw fotoğraflar için uygundur ancak yazma hızları biraz yavaş kalabilir. U3 ve V30 kartlar 4K video çekimlerinde ve 60 fps’ye kadar hızlarda iyi çalışır. Ama HDR ve HFR video çekecek ve 120 fps veya daha yükseğine çıkacaksanız ya da kameranızın sensör çözünürlüğü çok yüksekse kullanmanız gereken kartlar V60 veya V90’dır.
Toparlamak gerekirse, aranızda SD kartların CFexpress tarafından gölgede bırakılacağından şüphelenenler varsa hiç korkmasın. SD medyanın geleceği hala çok parlak. Henüz erişilebilir olmasa da UHS-III kartların maksimum yazma hızı 624 MB/s olacak. Ayrıca SD Express kartlar da PCIe desteğiyle hız limitlerini zorluyor. Hangi kameralar bu hızlı kartlara ihtiyaç duyar bilemiyoruz ancak denemek için sabırsızlıkla bekliyoruz.
Kaynak: