Video ve fotoğraf ile amatör ya da profesyonel olarak ilgileniyorsanız, yıllar içerisinde bazı kameraları çok fazla kullanmadığınızı fark edebilirsiniz. Onları elden çıkarmak yerine timelapse için kullanmayı hiç düşündünüz mü?
İngiliz yönetmen ve YouTuber Philip Bloom’un “Cinematic Masterclass” eğitim serisinin altıncı bölümü, eski DSLR ya da erken dönem aynasız kameraların timelapse alanında değerlendirilmesi hakkında. Bu fikrin temelinde yatan düşüncelerden biri, timelapse çekimlerinin uzun sürmesi ve ana kameranızı saatlerce bu iş ile meşgul etmek yerine onunla görüntü toplayarak daha verimli bir iş akışı sağlayabilecek olmanız. Daha da önemlisi: Aslında timelapse için çok da yüksek kalitede fotoğraflara sahip olmanız gerekmiyor oluşu.
Timelapse için ne kadar çözünürlük gerekir?
4K görseller için 8.8 megapiksel çekebilen bir kameraya ihtiyaç vardır. Fakat Philip Bloom’un da belirttiği üzere bu 3:2 çerçeve oranı için olan değer. Eğer bunu 16:9 video çerçevesine oturtacaksanız 12-13 megapiksel fotoğraf çeken bir kameraya ihtiyacınız olacaktır.
Eğer HD timeline’da çalışmayı planlıyorsanız aslında sadece 2.07 megapiksellik fotoğraflara ihtiyacınız olur. Bu da herhangi bir dijital kameranın yapabileceği bir miktar aslında. Evde, kolide duran artık iyice eskimiş point-and-shoot tarzı bir kamera ile bile bu değerde çekebiliyor.
Tabii daha yüksek çözünürlüğe sahip bir fotoğraf makinesi ile çekim yapmanızın avantajlarından biri onu croplayabiliyor ve tekrar çerçevelendiriyor olabilmeniz olur. Hatta bazı kamerlardai timelapse’in farklı alanlarında zoom yapıp dolaşabileceğiniz yükseklikte görüntüler de elde edebilirsiniz. Fakat harika bir timelapse yapmak için bunlar şart değildir.
Timelapse için havalı bir makineye ihtiyacınız yok
Timelapse’ler için lensi değişebilen aynasız kameralar bile şart değil aslında. Bazı durumlarda eski bir GoPro, hatta cep telefonunuz bile iş görebilir. Pozlama ayarı yapabildiğiniz bir kamera olsun yeterli.
Timelapse çekerken kameranın otofokusunu ve görüntü sabitleme özelliğini kapatın. Hatta eğer soğuk havalarda timelapse yapıyorsanız zoom ve fokus halkaları donabilir. Yani onlara kesinlikle ihtiyacınız yok. Eğer zoom’a ihtiyaç duymuyorsanız manuel, vintage lensler timelapse için harikadır.
Batarya ömrünü korumak istiyorsanız temel özellikler dışında birşey kullanmamanız daha iyi olur. Live preview’u kapatmak bile daha uzun bir timelapse deneyimi sağlar.
Timelapse için hangi kamera aksesuarları gereklidir?
Eski kameranızın yanı sıra başka şeyler de lazım olacak elbette 🙂 Herhangi bir eski tripod yeterli olacaktır. Gorillapod ya da kameranızı sabit tutacak DIY (do-it-yourself) bir çözüm de işe yarayacaktır.
Ve bir zamanlayıcı ya da tetikleyici de lazım olacak. Şansımıza bunlar genelde çok ucuza bulabileceğiniz araç gereçlerdir.
Daha pahalı ve sofistike hareket sistemleri timelapse’lere baharat katar ama yine şart değildir. Hatta daha hafif bir tripod düzeneğine sahip olarak kolayca yer değiştirebiliyor olmak hiç beklemediğiniz anda karşısınıza çıkan fırsatları yakalamak için daha bile iyi olabilir.
Philip, eğer iki set kamera, lens ve destekleyiciye sahipseniz aynı anda iki timelapse çekmenizi öneriyor. Zaten zaman ve efor sarfetmişken ikinci bir açıya sahip olmak eve gelip görüntülere baktığınızda ve bir tanesi istediğiniz gibi olmadığınızda (ki bazen timelapseler gerçekten istediğimiz gibi olmuyor) değerlendirebileceğiniz ikinci bir açı hayat kurtarıcı olabilir.
Alternatif olarak ikinci bir kamerayı – bu point and shoot bir kamera da olabilir – timelapse’inizin yanında bir de hyperlapse yapmak için de kullanabilirsiniz. Bunun için tetikleyiciye de gerek yok, sadece elinizde kamera etrafı dolanın. Hafif bir monopod ile gimbal ve steadicam tadında görüntüler elde edebilirsiniz. Philip Bloom masterclass’ında monopod ile hyperlapse yapma metodunu anlatıyor.
Son olarak timelapse için en önemli şey ne midir? Tabii ki sabır. Bekleyeceğiniz birkaç saat boyunca ne mi yapabilirsiniz? Telefonunzdan oyun oynayabilirsiniz. (Dikkat edin ışıklar görüntüyü etkilemesin). Ya da bu mini seyahatinizde yoğun bir haftanın ardından rahatlayıp kafanızı dinleyebilir, doğanın tadını çıkartabilirsiniz. Başka bir seçenek ise ana kameranızı alıp birkaç video çekmek. Bırakın eski DSLR’ınız biraz kendi başına çalışsın ve azıcık işe yaradığını hissetsin.
Kaynak: CineD