Görsel hikayeciliğin farklı çeşitleri ile hikayenizi daha çekici kılmanız mümkün. Oyundan ışığına, kompozisyonundan kurgusuna ve koreografisine hikayenizin görselini zekice oluşturursanız yapılması zor ama keyif verici bir senaryo yazmış olursunuz.
Storyboard aşamasında bu elementlere odaklanmanız gerekirken sizin hikayenizi ve seyirci deneyiminiz etkileyecek önemli bir konu var: Karakterinizi renkle kodlamak.
Renk kodlamasından kastımız, her karaktere o karakteri tanımlayacak ve onu yansıtacak renkler vermektir. Sahip oldukları renkler onların karakterini belli etmelidir.
Peki bunu nasıl yapabiliriz? Bu noktada “Neden renk teorisi bilmelisin?”, “Neden karakterlere renk vermelisin?”, “Renk kodlamasını senaryo yazım ve pre-prodüksiyon aşamalarına nasıl ekleyebilirsin?” gibi soruların cevapları hikayeci olarak seviye atlamanızı sağlayacaktır.
Yönetmenler Neden Renk Teorisi Bilmelidir
Görsel hikayecilikte renk teorisi filmlerde ve televizyonda belirli anlamlara sahiptir. Bunun içinde renk psikolojisi ve renk sembolizminin temel kuralları yer alır. Bunlar seyircinin perspektifini ve sahneyi anlamlandırmasını manipüle etmek için kullanılır.
Yönetmenler, seyircilerinin bilinçli ya da bilinçsizce oluşturduğu yaratıcı görüşü ile etkili iletişim kurabilmek için renk teorisini anlamalıdır. Renkler, duygularımız üzerinde oldukça güçlü bir etkiye sahiptir. Hikayenizin ya da sahnenizin modunu ve tonunu iletmenizi sağlar.
Renk teorisini anlayarak televizyon ve filmlerdeki renk paletleriyle alakalı bilinçli kararlar verebilir ve seyircide belirli duygulara tepki almak için kullanabilirsiniz. Örneğin yönetmen bir sahnede mutluluğu yansıtmak için sıcak ve canlı renkleri (sarı, turuncu, kırmızı… gibi) kullanmalıdır ya da melankoli ve mutsuzluğu yansıtmak için mavi, kahverengi ve gri tonlarını kullanmalıdır. Tabi ki bu her film ve sahne için aynı olmayabilir. Sıcak renklerin içinde büyük bir korku ya da hüzün de anlatılabilir. İşte bu noktada renk teorisinin detayları bilinmelidir.
Yönetmen renk teorisini anladığında görüntü yönetmeni, yapım tasarımcısı, renkçi ve kostüm tasarımcısı ile görsel stilin bağlantısını koparmadan sağlıklı bir şekilde çalışabilir, yaratıcı süreçte etkili iletişim kurmayı sağlayabilir.
Modu ve tonu belirlemesinin yanı sıra renkler odağı belli bir noktaya çekmeyi sağlar. Bu kullanım görsel anlatıya yeni bir boyut katar.
Karakterinize Neden Renk Kodu Belirlemelisiniz
Yönetmenlerin neden renk teorisi bilmesi gerektiğini açıkladık. Biraz daha detaya inerek neden karakterlerin kendine has renkleri olması gerektiğini irdeleyeceğiz.
Karakterlerinizi bir renkle kodlamak onların sürekli aynı renklerde giyinmesini sağlamak gibi bir yöntemle basitleşir. Karakterinizi belirli bir renk ile oluşturduktan sonra bu rengi ve anlamını başka bir objeye aktarabilir ve ortamı biraz daha hareketlendirebilirsiniz.
Renk kodlamasının diğer nedenleri:
- Görsel Hikayecilik: Karakterleri birbirinden ayırt etmeye, seyircinin kimin kim olduğunu takip edebilmesine yardımcı olur.
- Karakter Özelliklerini Vurgulamak: Her karaktere, karakteristik özelliklerine ve ruh hallerine göre renk atayabilirsiniz. Bu noktada renklerin anlamlarına dikkat edilmelidir.
- Mod ve Atmosfer Yaratmak: Soğuk tonlar ile kasvetli, hüzünlü bir ortam yaratabilir, sıcak tonlar ile mutlu, keyifli bir hava oluşturabilirsiniz.
- Görsel Motif Oluşturmak: Bir karakteri temsil eden renk, o karakterle bağlantılı dekor ürünlerinde de kullanılabilir.
Karakterinize Nasıl Renk Kodu Belirlemelisiniz
Karakterlerin renklerini, modlarını ve oluşturdukları atmosferi renkli ışıklar ya da jeller ile vurgulayabilirsiniz. Renkli ışıklar ya da jelleriniz yoksa renk düzenleme aşamasında renk değerleriyle ve doygunlukla oynayabilirsiniz. Bu durum sinemacılara renk konusunda biraz daha esneklik tanır ve karakteri ya da karakterleri nasıl kodlamak istediğini belirlemesini sağlar.
Karakterlere özel renklerin olduğu örneklerimizden birisi 500 Days of Summer filmi. Summer (Zooey Deschanel) filmde mavi giyen tek karakter. Fakat Tom (Joseph Gordon Levitt) Summer ile çıkmaya başladıktan sonra dünyayı mavi görmeye başlar. Bunun nedeni mavi rengi Zooey’in göz rengini belirginleştirir ve Tom’un Summer’a delice aşık olduğunu seyircinin dikkatini gözlere çekerek anlatmaktır. Hikaye Summer ve Tom’un Summer’ı nasıl gördüğüyle alakalıdır bu nedenle maviye çok fazla vurgu yapılır.
Bir diğer vurgu örneği de Baby Driver filminde Leon “Bats” (Jamie Foxx)’un imza kırmızısıdır. Baby (Ansel Elgort) karakterinin siyah beyaz tarzına kontrast oluşturan Bats, film boyunca tehlike, vahşet ve agresifliği sembolize eder. Bats, şiddet ve kaosu seven gaddar bir seri katildir. Bu nedenler kırmızı onun için en doğru renktir.
Karakterleriniz özel renklerinin olması görsel hikayecilik becerilerinizi bir üst seviyeye taşır. Seyircinizin karakter yolculuğunu takip edebilmesini sağlar. Renk kodunuz fazla belirgin ya da gizli de olsa görsel ipuçları seyircinin karakterleri ayırt etmesini ve onların hikayedeki yerini anlamasını sağlar.
İleriki yazılarımızdan birisi de renkler ve anlamları olacak. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere.
Kaynak: NoFilmSchool